Κουρδιστό Πορτοκάλι: Ο Κακλέας σκηνοθετεί Κιούμπρικ

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί και ο Άρης Σερβετάλης πρωταγωνιστεί, σε αυτή τη θεατρική εκδοχή που δε μοιάζει πολύ με την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Κουρδιστό Πορτοκάλι: Ο Κακλέας σκηνοθετεί Κιούμπρικ
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Θέμα γούστου. Ο Γιάννης Κακλέας έχει στήσει μια καλή σκηνική εκδοχή του Κουρδιστού Πορτοκαλιού στο Θέατρο Αποθήκη. Παρ’ όλα αυτά, όσοι προλάβαμε τον Τεχνοχώρο και το Παγοποιείο του, θα προτιμούσαμε τη μικρότερη και, υπό μια έννοια, χειροποίητη κλίμακα των θρυλικών θεατρικών στεγών της ομάδας Θέαμα, από τη σχεδόν οπερατική κλίμακα που (και για εμπορικούς λόγους) υιοθετήθηκε στο Αποθήκη.

Ο σκηνοθέτης, ικανός για τις πιο αντίθετες δραματουργίες (από Κολτές μέχρι Αριστοφάνη) έχει εκπαιδευτεί όσο λίγοι στα μεγάλα, γρήγορα και εύληπτα θεάματα, αλλά αισθάνεται κανείς ότι στην γρήγορη παράσταση της θεατρικής βερσιόν της νουβέλας του Μπέρτζες, που έγινε πασίγνωστη χάρη στην ταινία του Κιούμπρικ, η λεπτομέρεια χάνεται.

Τα πάντα κινούνται σε μια προφανή επιφάνεια στο καλοκουρδισμένο σκηνικό δοκίμιο για τη βία της νεότητας αλλά και της πολιτείας ενάντια στους πολίτες της.

Ο Άρης Σερβετάλης απογειώνει τη σπιντάτη δράση με την πιο σωματική ερμηνεία που ενδεχομένως έχει δει η θεατρική σκηνή –δεν τον αξιοποίησε τυχαία ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στη νέα εκδοχή της «Μήδειάς» του.

Σκοτεινό, γκρι, αποπνικτικό το σύμπαν (του Μ. Παντελιδάκη, με εξαιρετικά φώτα του Χρήστου Τζιόγκα) στο οποίο αναπνέουν οι παραβατικοί νεαροί, τα θύματα τους κι οι αμοραλιστές γιατροί ερευνητές – γρανάζια ενός συστήματος καταστολής. Τα εμπνευσμένα κοστούμια της Μαρίας Καραπούλιου κλείνουν το μάτι στο κιτς.

Η εξυπνάδα του ταλαντούχου Κακλέα είναι ότι δεν μιμήθηκε τη θρυλική ταινία που εξελίχθηκε σε κοινωνικό γεγονός. Δημιούργησε το δικό του, εξίσου αρραγές κι αυτοτελές, παράλληλο σύμπαν βίας.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας
Βίντεο: Άκης Πολύζος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Βοηθοί σκηνογράφου: Βαγγέλης Γούλας & Ελίνα Δράκου

Στον κεντρικό ρόλο ο Άρης Σερβετάλης
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Δρόσος Σκώτης, Κίμων Φιορέτος.

Info:
Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, τηλ.: 210 3253153
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00 (λαϊκή), Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00, Κυριακή 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 20€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας. Αγορά μόνο από το ταμείο του Παλλάς και του Θεάτρου Αποθήκη)

Αγορά εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα στο 210 8938100 και στα www.ellthea.gr και www.tickethour.com 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v