Τίρζα: Η παράσταση της χρονιάς στο Ιλίσια!

Ο Στέλιος Μάινας και η Άννα Μάσχα πρωταγωνιστούν στην εξαιρετική, και βαθιά πολιτική, παράσταση που σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου στο Θέατρο Ιλίσια.
Τίρζα: Η παράσταση της χρονιάς στο Ιλίσια!
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

«Τίρζα». Συγκρατείστε το όνομα. Είναι από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, με μεγάλη διαφορά, η παράσταση της χρονιάς. «Ξέρεις τι είναι ντροπή; Ο πολιτισμός!», συνοψίζει ο συντετριμμένος κεντρικός ήρωας στην παράσταση - έκρηξη ενέργειας που βάζει δυναμίτη στα θεμέλια των βεβαιοτήτων μας και «φωτιά» στη σκηνή (φιλοξενείται στο θέατρο Ιλίσια).

Το θεατρικό έργο με το παράξενο όνομα δεν είναι παρά το ομώνυμο, βραβευμένο με τα κορυφαία ολλανδικά βραβεία λογοτεχνίας, μυθιστόρημα του Άρνον Γκρούνμπεργκ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη) που αποδομεί χωρίς λογοκρισία και ασφαλιστικές δικλείδες μια κι έξω όλες τις σταθερές του δυτικού κόσμου, ξεγυμνώνοντας την υποκρισία της λευκής μεσαίας τάξης. Διατρέχοντας ζητήματα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την τρομολαγνία μέχρι την κρίση του θεσμού της οικογένειας και του εκδοτικού χώρου.

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθέτησε ένα πυκνό υλικό με τρόπο ευρηματικό, απογειώνοντάς το και προσβλέποντας στη συνομιλία των πολλών επιπέδων του , βασισμένος (και) στην εκρηκτική σωματικότητα των ηθοποιών. Ο Στέλιος Μάινας ταράζει ως εκπρόσωπος της «άρρωστης» μεσαίας τάξης που κάποτε είχε τα πάντα και σήμερα πλέον, στον κυκεώνα της παγκόσμιας κρίσης που δεν άφησε τίποτα όρθιο, είναι γυμνός.

Η Άννα Μάσχα, έντονα σαρκική, πλάθει ανάγλυφα μια γήινη ηρωίδα που έχει οδηγηθεί στον απόλυτο μηδενισμό. Η Ηλιάνα Μαυρομάτη είναι μια ιδανική έφηβη Τίρζα στο δύσβατο δρόμο της ενηλικίωσης , δίπλα στους πολύ καλούς –και εντυπωσιακά σωματικούς– Γιωργή Τσαμπουράκη, Τάσο Δημητρόπουλο και Ίριδα Μάρα.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Ινώ Βαν Ντάικ – Μπαλτά
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Lost Bodies
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Δαρμουσλή

Παίζουν
Στέλιος Μάινας, Άννα Μάσχα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη,
Τάσος Δημητρόπουλος, Ίριδα Μάρα

Info:
Θέατρο Ιλίσια
Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ.: 210 7210045, 210 7216317
Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής (Γραμμή 3)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα & Τρίτη 21.15, Τετάρτη 18.15, Κυριακή 21.15

Τιμές εισιτηρίων:
Δευτέρα, Τρίτη: 14€
Τετάρτη: 12€
Κυριακή: 16€

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v