ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Οι καλλιτέχνες στηρίζουν τον Γιώργο Λούκο

Επιστολή στήριξης προς τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιώργο Λούκο, στέλνουν δεκάδες καλλιτέχνες προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή τις φήμες για αντικατάστασή του. Διαβάστε την επιστολή και τα ονόματα που την υπογράφουν.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οι καλλιτέχνες στηρίζουν τον Γιώργο Λούκο

Άμεση υπήρξε η αντίδραση καλλιτεχνών και θεατρικών παραγόντων στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γιώργου Λούκου, προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Με αφορμή της φήμες για το τέλος της θητείας του κατά γενική ομολογία πιο επιτυχημένου προέδρου του Φεστιβάλ, δεκάδες καλλιτέχνες έσπευσαν να δηλώσουν την στήριξή τους στον Γιώργο Λούκο αλλά και γενικότερα στον θεσμό του Φεστιβάλ, απευθύνοντας επιστολή προς τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. 
Η επιστολή που ζητά την ανανέωση της θητείας του Γιώργου Λούκου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σα να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίους και αδίκους, ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και η αγωνιώδης , ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης κατάρρευσης που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη (ελπίζουμε), ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Ελληνικό Φεστιβάλ , από τότε που την ευθύνη έχει ο σημερινός πρόεδρός του.

«Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί; Η απορία εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο πως χάρη στον Γιώργο Λούκο, έμπειρο στη διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου, με διεθνείς γνωριμίες και ισχυρή προσωπικότητα, η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα «μεγάλο» φεστιβάλ γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς , σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και τον σοβαρό ξένο τύπο! 

Είναι πασίγνωστο ότι επί των ημερών του το επί χρόνια παρηκμασμένο Φεστιβάλ Αθηνών, απέκτησε φυσιογνωμία, όραμα και ζωή, αύξησε το κοινό - με όλους τους χώρους του ασφυχτικά γεμάτους, αλλά επί πλέον διαμόρφωσε ένα άλλο, πολυσυλλεκτικό κοινό με τους νέους να κυριαρχούν σε εντυπωσιακά ποσοστά !

Είναι πασίγνωστο ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, για πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και για όλα τα είδη της τέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί , να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει την εμπειρία του με ορισμένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των άξιων συναδέλφων του διεθνώς, προνόμιο που πριν ανήκε σε όσους, λίγους, μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι αυτόν τον σκοπό.

Είναι πασίγνωστο πως ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτήν την έκταση με έναν καλλιτεχνικό θεσμό της χώρας , προβάλλοντάς την με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα σε αρνητικούς γι’ αυτήν καιρούς. 

Είναι επίσης γνωστό ότι χάρη στο φεστιβάλ, Έλληνες καλλιτέχνες ανοίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία έξω από τα σύνορα της χώρας δημιουργώντας θετική εικόνα για την πατρίδα τους.

Είναι τέλος «κοινό μυστικό» πως πολλοί είναι οι νέοι που όλον τον χρόνο συγκεντρώνουν χρήματα «για να έχουν το καλοκαίρι για το φεστιβάλ» και πολλοί που ρυθμίζουν τον χρόνο των διακοπών τους «ανάλογα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ». 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η «εθνική κατάρα» να καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι άνθρωποι– είναι γνωστό πόσοι άξιοι εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους. 

Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη, σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία να προσφέρει, τουλάχιστον, ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν. 

Kύριε Πρωθυπουργέ,

Ως υπουργός δεν είχατε εκφράσει διαφωνία με τις τολμηρές, υπερκομματικές επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού. Θα επιτρέψετε, ως Πρωθυπουργός να ανατραπούν; Γνωρίζουμε την κρισιμότητα, αυτών ιδιαίτερα των ημερών . Θα μας κάνετε, παρόλα αυτά την τιμή να μας απαντήσετε έμπρακτα, σας παρακαλούμε, ότι είναι φήμη το «θα αντικαταστήσουν τον Λούκο», ανανεώνοντας τη θητεία του; 

Οι υπογράφοντες 

Ξένια Καλογεροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ελισάβετ Παπαζώη, Δημήτρης Παπαιωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Χλόη Γεωργάκη Ομπολένσκυ, Γιώργος Κουμεντάκης, Σταμάτης  Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου, Μελίνα Τανάγρη, Γιώργος Βέλτσος, Ρένη Πιττακή, Κωστής Παπαγιώργης, Αντώνης Αντύπας, Γιώργος Κουρουπός, Αμαλία Μουτούση, Τζίνα Πολίτη, Νικηφόρος Παπανδρέου, Λυδία Κονιόρδου, Έφη Σταμούλη Λευτέρης Βογιατζής,  Δημήτρης Καταλειφός, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρύσα Προκοπάκη, Δημήτρης Σπάθης, Μισέλ Φάις, Τάσος Ψιμάρας, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Καραντζάς, Δημήτρης Σπάθης, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Άννα Κοκκίνου, Άννυ Κολτσιδοπούλου, Σταύρος Ντουφεξής, Λυδία Φωτοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Μάκης Μηλάτος, Γιώργος Δεπάστας, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Σκεύας, Κορνήλιος Σελαμσής, Γιώργος Νανούρης, Ερίκος Σοφράς, Βίκυ Βολιώτη, Τζούλια Τσακίρη, Αλεξία Καλτσλίκη, Γιάννης Κότσιφας, Άννα Μάσχα, Γιώργος Λούλης, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Γιάννης Μόσχος, Νίκος Κουρής, Αθηνά Τσαγκάρη, Γιώργος Δεπάστας, Γιάννης Χάρης, Βίκτωρ Αρδίτης, Βίκος Ναχμίας, Γιάννης Ανδρέου, Άγγελος Μέντης, Τάκης Ανούσης, Ρίνα Ανούση, Μαρία Ηλιού, Ιωσήφ Βεντούρας, Γιάννης Μαυριτσάκης, Αντώνης Δαγκλίδης, Θέμελης Γλινάτσης

Πηγή: BΗΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v