Το Χώμα: Ένα ένοχο χωριό… στην πλατεία Αυδή

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η ομάδα του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ μεταφέρονται στην πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου και παρουσιάζουν ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας, «Το Χώμα» του José Ramón Fernández.
Το Χώμα: Ένα ένοχο χωριό… στην πλατεία Αυδή
Ένα χωριό κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Η μικρή του κοινωνία είναι συνένοχη σε φόνο και η φύση απαντά στην ύβρη τους με ξηρασία. Η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η ομάδα του Συνεργείου προσεγγίζουν το ισπανικό δράμα που έχει διακριθεί δραματουργικά τα τελευταία χρόνια, και ψάχνουν να βρουν την «λύτρωση» του ένοχου χωριού, μεταφερόμενοι ολόκληρο τον Ιούνιο στην πλατεία Αυδή. 
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο έργο με στοιχεία θρίλερ, που ξαφνιάζει με την πρωτότυπη φόρμα, την αστυνομική πλοκή και τα αμείλικτα ερωτηματικά του. Η ιστορία του Πόθο και του Μιγκέλ, της Πιλάρ και της Μαρίας και το μεγάλο μυστικό που κρύβουν σ’ ένα μακρινό χωριό κάπου στην Ανδαλουσία, η ενοχική σιωπή μιας μικρής κοινωνίας, η συγκάλυψη ενός εγκλήματος και το ψέμα, είναι μερικά από τα στοιχεία αυτής της εντυπωσιακής και συγκινητικής ιστορίας, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους: πριν (από το έγκλημα) και στο παρόν. Πρόκειται στην ουσία για ένα αδιάκοπο ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στο οποίο  τα σημαντικότερα πράγματα είναι αυτά που δε λέγονται. Ένα έργο με μυθική και πολιτική διάσταση, όπου ο άνθρωπος είναι ο ρυθμιστής της μοίρας του.

«Το Χώμα» ήταν φιναλίστ για το βραβείο Tirso de Molina το 1998, ενώ ο συγγραφέας του José Ramón Fernández τιμήθηκε με το Βραβείο Θεάτρου στην Ισπανία το 2011. Η μετάφραση από τα ισπανικά είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

Στο «Χώμα» παίζουν οι: Ολγα Τουρνάκη, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Αιγινίτου, Τάνια Παλαιολόγου, ο Barkat Hosseini, ο μικρός Ηλίας Καράμπελας  και ο Τheo Alexander (γνωστός από την αμερικάνική σειρά «True Blood»).

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Γιολάντα Μαρκοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καρανάνος, τον ηχητικό σχεδιασμό και την μουσική της παράστασης έχει κάνει ο Λάμπρος Πηγούνης, ενώ στην κίνηση των ηθοποιών συνεργάστηκε η Ζωή Χατζηαντωνίου. Τους σχεδιασμούς των φωτισμών επιμελείται η Ηλέκτρα Περσελή. Βοηθός σκηνοθέτη: Τζέλλα Χριστοπούλου, βοηθός σκηνογράφου κι ενδυματολόγου: Χαρά Κουρταλή.

Η παράσταση παρουσιάζεται με την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Info:
«Το χώμα» του José Ramón Fernández
Γιατράκου 2 (πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο)
Από τις 31/5, Δευτέρα - Κυριακή στις 9.30 μμ εκτός Τετάρτης
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (γενική είσοδος)
τηλ. κρατήσεων 6981.802544

*Η τελευταία παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1/7.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v