Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Σαίξπηρ για… εφήβους

«Στους έφηβους πρέπει να κλείνουμε το μάτι», λέει στο in2life η σκηνοθέτης εφηβικού θεάτρου Νάντια Φωσκόλου, που παρουσιάζει το γνωστό σαιξπηρικό έργο, προσπαθώντας με τον «ροκ» ρομαντισμό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ παιδικού και ενήλικου θεάτρου.
Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Σαίξπηρ για… εφήβους
της Μάνιας Ζούση

Νέο θεατρικό είδος για την Ελλάδα, το εφηβικό θέατρο, έρχεται να συμπληρώσει το κενό ανάμεσα στο θέατρο για παιδιά και στο θέατρο των ενηλίκων. Ίσως μάλιστα έρχεται επιδιορθωτικά να επανενώσει έναν ομφάλιο λώρο που κόπηκε απότομα και με δεινό τρόπο για όσα παιδιά κάποια στιγμή, παρακολούθησαν μια κακή παιδική παράσταση, έφυγαν με τις χειρότερες εντυπώσεις και έπαψαν έτσι να ενδιαφέρονται για το θέατρο και γυρνώντας του δια παντός την πλάτη.

Δύσκολο να πείσεις το πλέον σοβαρό και αυστηρό κοινό, όπως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, για τις καλές και άδολες προθέσεις σου. Η σκηνοθέτης Νάντια Φώσκολου το τολμά. Και επιλέγει ένα έργο κλασσικό, αναγνωρίσιμο και αγαπητό σε όλους. Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ ανεβαίνει 30 Οκτωβρίου στο θέατρο «Χώρα» στην Κυψέλη.

Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι υποστηρίζει στο in2life για τον τρόπο προσέγγισης: «Μέλημά μας είναι να κάνουμε μια καλή παράσταση. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι παρόντες και να πούνε την αλήθεια. Πριν αρχίσουν οι αναγωγές ότι πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν είναι ενήλικο και άρα συνειδητοποιημένο. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Την ίδια ώρα οι ήρωες του έργου είναι έφηβοι, βρίσκονται δηλαδή στην ηλικία περίπου των 14 ετών.

Αγωνιζόμαστε να επικεντρωθούμε στο μαγικό, συναρπαστικό και δύσκολο που έχει πάντα ο Σαίξπηρ, και είναι η γλώσσα του. Φαντάζει δύσκολο, και ειδικά σε σχέση με τους σημερινούς εφήβους, το πώς αντιμετωπίζουν και βιώνουν τη γλώσσα, επηρεασμένοι τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από την καθημερινότητά τους. Σε αυτήν την δυσκολία ποντάρουμε. Η γλώσσα είναι οδηγός.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια προϊστορία με ένα ολόκληρο επιτελείο ανθρώπων και μιας ομάδας παραγωγής που στηρίζει με γνώση και δύναμη την παράσταση, καθώς η εταιρεία Λυκόφως και το θέατρο Χώρα είναι αυτοί που ανέβασαν πρώτοι παράσταση για εφήβους πριν τρία χρόνια. Παράλληλα μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τον όρο ροκ παράσταση που δεν θα διστάζει να είναι δυνατή και να απευθύνεται στο συναίσθημα, να ποντάρει στην εκτόνωση μέσω της μουσικής και του χορού. Και γράφεται καινούρια μουσική. Άλλωστε στους έφηβους πρέπει να κλείνεις το μάτι ».

Πληροφορίες:

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Διασκευή–Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Κοστούμια: Χάρης Σουλιώτης
Χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Παίζουν: Νίκος Μαυράκης, Μαρία Μπαγανά, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Βασίλης Σαμπράκος, Στράτος Σωπύλης, Ένκε Φεζολλάρι
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Λυκόφως ΑΜΚΕ

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ (Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ: 210 8673945)
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Κυριακή

Δευτέρα–Παρασκευή πρωινές παραστάσεις για σχολεία (κατόπιν συνεννόησης υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης παραστάσεων το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο)
Ακολουθούν συναντήσεις με σχολεία κατόπιν συνεννόησης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v