1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου: Θεατρικοί συγγραφείς ετών 15

Οι μαθητές πέντε γυμνασίων και λυκείων που γοητεύονται από την θεατρική τέχνη παρουσιάζουν την δική τους οπτική, μέσα από τις παραστάσεις που ετοίμασαν για τον 1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το οποίο ανοίγει την αυλαία του αυτό το Σαββατοκύριακο.
1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου: Θεατρικοί συγγραφείς ετών 15
της Μάνιας Ζούση

Αυτοσαρκασμός, χιούμορ, ωμότητα αλλά και μια νέο-εφευρεθείσα γλώσσα είναι ορισμένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδεικνύονται στα θεατρικά έργα που έγραψαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων, και που θα παρουσιαστούν το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Μαΐου στο 1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου.

Το Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», περιλαμβάνει πρωτότυπα θεατρικά κείμενα που έγραψαν μαθητές από πέντε σχολεία: 7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, Επαγγελματικό Λύκειο Πετρούπολης, 1ο Λύκειο Ασπροπύργου, Θεατρική Ομάδα Εφήβων Δήμου Κορωπίου και Λύκειο Νέα Γενιά Zηρίδη.

Η ιδέα προέκυψε όταν μετά το τέλος των παραστάσεων «Chatroom» και «DNA» , που παρουσίασε τα δυο τελευταία χρόνια η σκηνοθέτης Σοφία Βγενοπούλου, τα παιδιά εξέφραζαν την διάθεση για έργα που να εμπνέονται από την ελληνική πραγματικότητα και να αφορούν τις δικές τους αγωνίες, ανάγκες και ενδιαφέροντα. Έτσι επιλέχθηκαν τα πρώτα πέντε σχολεία, οι μαθητές των οποίων θέλησαν να συμμετάσχουν στη συγγραφή νέων θεατρικών έργων με ελεύθερο θέμα.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.dnatheplay.gr έγινε ανταλλαγή των πρώτων ιδεών και κειμένων με τους θεατρολόγους και σκηνοθέτες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας GRASSHOPPER, και συντελεστών της παράστασης «DNA» που είχαν την ιδέα και έτσι πήραν μορφή τα πρώτα θεατρικά κείμενα.

Στο έργο «Ήβη» που έγραψαν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χαλκίδας , κυριαρχούν ο έρωτας, οι σχέσεις, το σχολείο, οι παρέες, ο τρόπος που εντάσσεσαι σε αυτές, πώς ξεχωρίζεις μέσα στο σύνολο ή πού ανήκεις. Μια αλληγορία της κοινωνίας με αναμείξεις και ζυμώσεις παρουσιάζουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Δήμου Κορωπίου στο «Κουτί». Ένα έργο για τη ζωή και τις αγωνίες των μαθητών μέσα σε μια τάξη, περιγράφει το έργο του ΕΠΑΛ Πετρούπολης με τίτλο «Έχω ένα όνειρο». Η διάψευση των εφηβικών ονείρων απασχολεί τους μαθητές της «Νέας Γενιάς Ζηρίδη» στο «Flashback». Τέλος το 1ο Λύκειο Ασπροπύργου με «Τα τρία γουρουνάκια» εξιστορεί τη ζωή τριών παιδιών που μεγάλωσαν με τα δικά τους τραύματα εξηγώντας παράλληλα πώς διαψεύδονται τα παραμύθια της ζωής μας.

Ας προσέξουμε αυτά τα παιδιά και όσα έγραψαν, καθώς ανάμεσά τους θα ανακαλύψουμε τους νέους θεατρικούς συγγραφείς του μέλλοντός μας που τόσο έχουμε ανάγκη και αναζητάμε.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
:
Σάββατο 7/5
- Θεατρική ομάδα 1ου ΕΠΑΛ Πετρούπολης - «Έχω ένα όνειρο...»
[έναρξη 15.15]
- Νέα Γενιά Ζηρίδη - «Flashback»
[έναρξη 16.30]
- Θεατρική ομάδα 1ου Λύκειου Ασπροπύργου - «Τα τρία γουρουνάκια»
[έναρξη 17.45]
- Θεατρική ομάδα εφήβων Δήμου Κορωπίου - «Το κουτί»
[έναρξη 19.00]

Κυριακή 8/5
- Θεατρική ομάδα εφήβων Δήμου Κορωπίου - «Το κουτί»
[έναρξη 15.15]
- Θεατρική ομάδα 1ου Λύκειου Ασπροπύργου - «Τα τρία γουρουνάκια»
[έναρξη 16.30]
- Νέα Γενιά Ζηρίδη - «Flashback»
[έναρξη 17.45]
- Θεατρική ομάδα 1ου ΕΠΑΛ Πετρούπολης - «Έχω ένα όνειρο...»
[έναρξη 19.00]
- 7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας - «Ήβη»
[έναρξη 20.15]

Ώρα έναρξης & λήξης του Φεστιβάλ και για τις δύο μέρες: 15.00 - 21.00

Τιμή εισιτηρίου για κάθε παράσταση 5 ευρώ
Ενιαίο Εισιτήριο και για τις 5 παραστάσεις 20 ευρώ
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, κρατήσεις: 210.92.12.900.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v