Αναγνώσεις: Το σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο είναι παρόν

Επτά ολοκαίνουρια έργα νέων Ελλήνων συγγραφέων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με την μορφή της ανάγνωσης του κειμένου από γνωστούς ηθοποιούς.
Αναγνώσεις: Το σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο είναι παρόν
της Μάνιας Ζούση

Μεγάλη και μακρά η συζήτηση περί ύπαρξης ή μη νέου ελληνικού θεατρικού έργου και γραφής, αλλά μεγαλύτερη η βασανιστική αγωνία και ανάγκη που διακατέχει χρόνια τώρα την θεατρολόγο και ιστορικό θεάτρου Σίσσυ Παπαθανασίου, η οποία στο επίκεντρο του «θεατρικού της αναλογίου», έχει θέσει την αναζήτηση και εύρεσή τους. Με αυτόν τον σκοπό, διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Εθνικό Θέατρο από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, τις «Αναγνώσεις», έναν πετυχημένο θεσμό που στηρίζει και αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική δραματουργία.

Οι «Αναγνώσεις» χρησιμοποιώντας ελάχιστα από τα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης παραγωγής, δίνουν βάρος στην ανάγνωση του κειμένου, αποτελώντας έναν σκηνικό υπαινιγμό και μια αρχική εκδοχή παράστασης. Τα έργα διαβάζονται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά, με την συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα ανοίγει την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 18.00 το απόγευμα, με το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, «Η Φανέλα» σε σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Πρόκειται για τις προσπάθειες πέντε ατόμων μιας οικογένειας να ξεφύγουν από τη φτώχεια, να ανασάνουν και να ξαναχτίσουν μια νέα ζωή. «Ροκ έργο, ως προς την επαναστατικότητά του», το χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Χατούπη, Μιχάλης Μητρούσης, Κώστας Βασαρδάνης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης.

Ακολουθεί την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 18.00 το απόγευμα το «Πουπουλένιο Τίποτα» του Μισέλ Φάις, με επίκεντρο τη διένεξη ενός ζευγαριού γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι, όπου διεκδικείται μια ασαφής δικαίωση. Γνώριμος καμβάς του Φάις, το παιχνίδι των ανθρωπίνων σχέσεων και της έλλειψης επικοινωνίας. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχουν οι ηθοποιοί που το παρουσιάζουν, Νίκος Κουρής, Αλεξία Καλτσίκη και Μαρία Καλλιμάνη.

Ακολουθεί το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Στην ελληνική κουζίνα», με αιχμή την ατομική και συλλογική μνήμη, την ματαιωμένη επιθυμία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα δίπολα «αλήθεια-πλάνη», «βία-έρωτας», «πραγματικότητα-ψευδαίσθηση».
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Μόσχος. Βίντεο: Μάνος Αρβανιτάκης. Μουσική επιμέλεια: Μελίσσα Κωτσάκη, Κέλλυ Παπαδοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μπέττυ Νικολέση, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Φαλελάκη, Μενέλαος Χαζαράκης.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου παρουσιάζεται το «Ένα…Δυο …Τρία» της Μαρίας Λαϊνά, ένα έργο για την ισορροπία, την αγωνία του ανθρώπου να υπάρξει, να σταθεί αντιμέτωπος με τη ζωή, την αλήθεια, την ίδια του την ύπαρξη, μέσα σε έναν κόσμο που δυσκολεύεται να συλλάβει την ολότητά του.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κοσμάς Φοντούκης.
Με τους: Γιάννη Κότσιφα, Γιώργο Ντούση, Ένκε Φεζολλάρι.

Ακολουθούν οι «Δράκοι» του Σάκη Σερέφα, εμπνευσμένο από την υπόθεση Παγκρατίδη, σε σκηνοθετική επιμέλεια Σταύρου Τσακίρη, ο οποίος υποστηρίζει πως το έργο αφορά « μια δεύτερη ανάκριση, όπου αλληλοσπαράσσονται ανακριτής και ανακρινόμενος», ένα έργο που μιλά για την ζωή και την τύχη των «μικρών ανθρώπων» της γης.
Παίζουν οι Ηλίας Λογοθέτης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Ζιόβας, Ματθίλδη Μαγγίρα, Τατιάνα Παπαμόσχου κ.α.

Το Σάββατο 7 Μαΐου στις 17.00 το απόγευμα παρουσιάζεται το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, «Συγχώρεσέ με» σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Καλαβριανού. Τα πρόσωπα του έργου είναι ψυχές νεκρών που οδηγούν έναν νεοφερμένο άνδρα στον άλλο κόσμο. Πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με μοιραίο τρόπο και όπου ο καθένας από αυτούς έχει επηρεάσει ή και καταστρέψει την ζωή του άλλου.
Παίζουν οι: Έμιλυ Κολιανδρή, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Λούλης, Χριστίνα Μαξούρη, ο μικρός Μάξιμος Μπολώτας, Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Εύη Σαουλίδου.

Οι Αναγνώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 8 Μαΐου με την «Μερόπη» του Ανδρέα Στάικου, όπου ο συγγραφέας με φόντο την φθίνουσα βιομηχανική παράδοση σαπωνοποιίας στη Λέσβο, αξιοποιεί στοιχεία από την ιστορία και τον μύθο.
Παίζουν οι: Ευαγγελία Καπογιάννη, Ευαγγελία Κουλιζάκη, Μαρία Μπρανίδου, Ένκε Φεζολλάρι

Ταυτότητα
«Αναγνώσεις»
Εθνικό Θέατρο – Αίθουσα Εκδηλώσεων
4 έως 8 Μαΐου
Πληροφορίες στο τηλέφωνο του Εθνικού Θεάτρου 210-5288170-1
Είσοδος: 5€
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων ακολουθεί συζήτηση με το κοινό
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v