Aller-Retour: Βιωματική... παιδική φαντασία στο Θέατρο ΠΚ

Η βιωματική και ευφρόσυνη παράσταση της Νάντιας Καβουλάκου γεμίζει τις «βαλίτσες» μας με μπόλικη παιδική φαντασία. Τέσσερις ηθοποιοί επινοούν και παίζουν σαν παιδιά στο Θέατρο ΠΚ, μεταμορφώνοντας την σκηνή σε ένα συνεχές ταξίδι σωματικής έκφρασης.
Aller-Retour: Βιωματική... παιδική φαντασία στο Θέατρο ΠΚ
της Μάνιας Ζούση

Ένα παιχνίδι, όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν να επινοούν, να σχεδιάζουν και να ζωντανεύουν, με φαντασία, χιούμορ, αθωότητα και ευαισθησία, μεταμορφώνοντας απλά, καθημερινά και ταπεινά υλικά σε πρόσωπα - ήρωες, ζώα, φυτά και αντικείμενα, διηγούνται σε μια ιστορία χωρίς λόγια, οι τέσσερις ηθοποιοί performers της παράστασης «Aller - Retour».

Πρόκειται για την ομώνυμη θεατρική ομάδα της Νάντιας Καβουλάκου και του Θάνου Πρίτσα – θυμόμαστε ακόμη την ποιητική τους «Αγκαλιά» στον «Φούρνο» πριν μερικά χρόνια - που δανείζει τον τίτλο της σε μια βιωματική παράσταση η οποία εμπνέεται από την ανάγκη για ένα συνεχές ταξίδι, μια διαδρομή χωρίς τέλος, μια μετακίνηση από τόπο σε τόπο, μια απόδραση από την καθημερινότητα μέσα από τη φαντασία.

Mια απολαυστική και ευφρόσυνη παράσταση σωματικού θεάτρου στην οποία παρακολουθούμε τέσσερις νέους ταλαντούχους και ευρηματικούς ηθοποιούς - Κική Δευτεραίου, Federico Nieto-El Gazi, Ευαγγελία Νικηφόρου και Θάνος Πρίτσας - να αναρωτιούνται συνεχώς: να μείνω ή να φύγω; Ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί εγκλωβισμένοι σε μια καθημερινότητα και μια ζωή που ασφυκτιά από την επανάληψη, την ομοιογένεια, την ρουτίνα, πνιγμένη σε σωρούς χαρτιών που πρέπει να τακτοποιηθούν και απλωμένων ρούχων που πρέπει να σιδερωθούν. Ωστόσο η πραγματικότητα δίνει τη θέση της στη φαντασία και το ταξίδι αρχίζει: βαλίτσες αδειάζουν και γεμίζουν με ρούχα που δραπετεύουν από την απλώστρα, διαδρομές και προορισμοί σχεδιάζονται.

Όνειρα, ελπίδες, προσμονές, αποχωρισμοί και νοσταλγία μέσα από αντικείμενα που μεταμορφώνονται και ζωντανεύουν. Έτσι το ατμοσίδερο γίνεται πουλί και αεροπλάνο, αερόστατο και χαρταετός, το καλάθι των ρούχων βάρκα, η σκούπα κουπί, το κοντάρι της σφουγγαρίστρας μαγικό σκουπόξυλο που πετάει.

Τα ίδια αυτά αντικείμενα – στα χέρια των χαρισματικών ηθοποιών - σχηματίζουν ηχητικές εικόνες με απογειώσεις αεροπλάνων, σφυρίγματα τρένων και πλοίων , ιλιγγιώδεις ταχύτητες αυτοκινήτων που προσπερνούν τους υπομονετικούς αλλά και επίμονους ταξιδιώτες των auto-stop. Γρήγορες σκηνές και εικόνες που εναλλάσσονται μας μεταφέρουν έως και σε σταθμούς όπου τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν εξαντλητικούς ελέγχους σε επιβάτες επαναλαμβάνοντας ασταμάτητα: «τα χαρτιά σας παρακαλώ, papers please, papier sil vous plait ! »

Μια πηγαία ευρηματική παράσταση με φαντασία, λυρισμό, ευαισθησία, μια αδιόρατη μελαγχολία, και μεγάλη δόση χιούμορ όπου η ελευθερία του ταξιδιού φαντάζει ελκυστική αλλά και τρομακτική και όπου οι επιθυμίες γίνονται φόβοι πριν καταλήξουν σε εμπειρίες απόδρασης.

Λίγο πριν το τέλος ο ένας από τους τέσσερις καταφέρνει να φύγει καθώς η πόρτα του θεάτρου ανοίγει και εκείνος μοιάζει να επιβιβάζεται στο τραμ της γραμμής που περνά απ’ έξω. Για τους υπόλοιπους τρεις που μένουν πίσω, το ταξίδι συνεχίζεται αλλιώς, μέσα από ένα παιχνίδι με κλωστές και κουβαρίστρες που ξετυλίγονται, σαν την κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Και μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ καθώς αρμενίζει σαν καραβάκι με πανί πάνω σε θάλασσες από πολύχρωμα στρώματα.

Έτσι το θέατρο συνεχίζει να διηγείται ωραίες ιστορίες όταν η φαντασία και η μίμηση, προνόμιο των παιδιών, αλλά και χαρισματικών ενηλίκων που παραμένουν παιδιά, μπορούν να μετατρέπουν την πραγματικότητα σε όνειρο. Και τότε τα λόγια είναι περιττά!

[Δείτε το trailer της παράστασης]


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη, Δραματουργία και Σκηνοθεσία: Νάντια Καβουλάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευρυδίκη Σαμαρά
Μουσική: Στάθης Ιωάννου
Σκηνικά και Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Σχεδιαστής Φωτισμών: Αλέξης Παπαχατζής
Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Trailer: Χρήστος Πόνης
Γραφιστικός σχεδιασμός: Αγγελική Γουναρίδη & Αντώνης Κατρακάζης

Παίζουν και επινοούν: Κική Δευτεραίου, Federico Nieto-El Gazi, Ευαγγελία Νικηφόρου, Θάνος Πρίτσας

INFO:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 9.30μμ
ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ. ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ 30 ΚΑΙ ΡΕΝΕ ΠΥΩ 2, Ν.ΚΟΣΜΟΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 210 9011677

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 15,00 €, Φοιτητικό: 10,00 €
Πληροφορίες στο www.allerretourtheatre.com και στο 
www.pktheater.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v