Βραβεία Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών – Μουσικών Κριτικών: H απονομή

Τα Βραβεία Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών – Μουσικών Κριτικών δόθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, με παρουσιαστή τον Γιάννη Βούρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάθετε τι έγινε εκεί και δείτε ποιοι βραβεύθηκαν.
Βραβεία Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών – Μουσικών Κριτικών: H απονομή
Από τους παλαιότερους πνευματικούς συλλόγους της χώρας μας, η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών συνεχίζει την παράδοση πολλών ετών απονέμοντας και φέτος βραβεία σε ανθρώπους του Θεάτρου και της Μουσικής οι οποίοι κατέθεσαν σημαντικό έργο.

Οι υποψήφιοι είχαν από μέρες ανακοινωθεί κι εμείς περιμέναμε με αγωνία την απονομή, η οποία έλαβε χώρα στις 7 του μήνα στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων, άνοιξε με ομιλία του προέδρου του, Άγγελου Μοσχονά, ο οποίος τόνισε οτι τα βραβεία αποτελούν έναν απο τους σημαντικότερους θεσμούς στη χώρα μας.

Με παρουσιαστή της τελετής τον αγαπημένο ηθοποιό Γιάννη Βούρο, το ενδιαφέρον του κοινού επικεντρώθηκε κυρίως στα δύο Μεγάλα Βραβεία, αυτά του Θεάτρου και της Μουσικής. Στο θεατρικό κομμάτι μάλιστα από φέτος θεσπίστηκαν δύο τιμητικές διακρίσεις, για το Διεθνές Θεατρικό Ρεπερτόριο και το Αρχαίο Δράμα

Στον Κώστα Καζάκο δόθηκε το Μεγάλο Βραβείο του Θεάτρου, για την ερμηνεία του στο «Μαύρο κουτί» του Γ. Ηλιόπουλου (παίζεται και φέτος στο θέατρο «Τζένη Καρέζη») αλλά και για το σύνολο της θεατρικής προσφοράς του.

Στον Στάθη Λιβαθινό απονεμήθηκε το Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου για τη σκηνοθεσία του σαιξπηρικού «Ληρ» (ΚΘΒΕ).

Τον έπαινο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου έλαβε ο Γιάννης Κακλέας για τη σκηνοθεσία του έργου του Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» (Εθνικό Θέατρο).

Για τη σκηνοθεσία στα δύο έργα «Λέσχη αυτοκτονίας» («Αμφι-Θέατρο») και «Βόλφγκανγκ» (Εθνικό Θέατρο) έλαβε τη Διάκριση Νέου Δημιουργού η κόρη του Σπ. Ευαγγελάτου, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Αντίστοιχα, ο Έπαινος Νέου Δημιουργού δόθηκε στον Σταύρο Γασπαράτο για τη μουσική του στο έργο «Μαύρη γαλήνη» («Θέατρο του Νέου Κόσμου»).

Στον Θωμά Μοσχόπουλο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το Βραβείο Αρχαίου Δράματος, για τη σκηνοθεσία του στην «Αλκηστη» του Ευριπίδη (Εθνικό Θέατρο).

Πέραν από τα βραβεία της Ένωσης, τιμήθηκαν με Βραβεία «Κάρολος Κουν» ορισμένοι ακόμη σημαντικοί θεατράνθρωποι.
- Η Ρούλα Πατεράκη έλαβε βραβείο Κουν για τη Σκηνοθεσία του Ελληνικού Εργο «Puerto grande».
- Για την ερμηνεία του ως ηθοποιός σε Ελληνικό έργο τιμήθηκε ο Κώστας Καζανάς στην παράσταση «Ο κύριος Επισκοπάκης».
- Επαινος Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο δόθηκε στον Γιάννη Τσορτέκη («Μαύρη γαλήνη»).
- Το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Εργου μοιράστηκαν οι Δημήτρης Μαυρίκιος, Μάρα Βαρδάκα και Δημήτρης Πολυχρονιάδης για τη βιογραφική κειμενική σύνθεσή τους για τον Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο «Το τερατώδες αριστούργημα», σε σκηνοθεσία του πρώτου (Ελληνικό Φεστιβάλ, Αρχαία Επίδαυρος).

Στα μουσικά πράγματα, πολλοί καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν καθώς οι υποψήφιοι ήταν αρκετοί και η τελική απόφαση δύσκολη. Το σημαντικότερο βραβείο, το Μεγάλο της Μουσικής έλαβε ο Νίκος Πετρόπουλος για τα σκηνικά του στην όπερα «Θαΐς» και τη συνολική προσφορά του στο λυρικό θέατρο. Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος δόθηκε στον Κώστα Καρδάμη («Νικόλαος Μάντζαρος – Ενότητα στην πολλαπλότητα»). Επαινος Μουσικολογικού Συγγράμματος για το συλλογικό τόμο «Νίκος Σκαλκώτας» (Μουσείο Μπενάκη).

Στηρίζοντας την Περιφέρεια, τιμήθηκε με Διάκριση Πολιτιστικού Οργανισμού Περιφέρειας, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών. Ο Έπαινος Δισκογραφικής Εργασίας απονεμήθηκε στα αδέλφια Νικολού και Δημήτρη Δημόπουλου για τον δίσκο τους «Σύγχρονη Ελληνική Μουσική για Φλάουτο και Πιάνο». Η διάκριση Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη δόθηκε στην υψίφωνο Λένια Ζαφειροπούλου ενώ τέλος ο έπαινος Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στην επίσης υψίφωνο Κασσάνδρα Δημοπούλου.

Eπιμέλεια: Κατερίνα Σφοντούρη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v