Το μαύρο κουτί: Mια μαύρη κωμωδία γεμάτη ανατροπές

Η πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά του Αντώνη Καλογρίδη, η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και η συγκινητική ερμηνεία του Κώστα Καζάκου, συνθέτουν μια άκρως επιτυχημένη παράσταση που συνεχίζεται για δεύτερη φορά στο θέατρο Τζένη Καρέζη.
Το μαύρο κουτί: Mια μαύρη κωμωδία γεμάτη ανατροπές
Οι τυχεροί αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για αυτήν την εβδομάδα έχουν ως εξής: 

Τετάρτη 9/12
ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΕΑ ΕΥΗ
ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΑΛΕΚΑ

Πέμπτη 10/12
ΦΑΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παρασκευή 11/12
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Κυριακή 13/12
ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ 

Ευχαριστούμε όλους θερμά για την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.

της Κατερίνας Σφοντούρη

Πολυγραφότατος, με ολοένα και αυξανόμενο φανατικό κοινό, ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Ηλιόπουλος συνεχίζει και φέτος στο θέατρο Τζένη Καρέζη, με το έργο του «Το μαύρο κουτί». Μια μαύρη κωμωδία που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.

Όταν το golden boy επιστρέφει από τη Ν. Υόρκη
Ο Πέτρος, ένας σύγχρονος, επιτυχημένος 30άρης, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Καριέρα, λεφτά και επιτυχίες, όλα μένουν στην άκρη, αφού ο πατέρας του στην Ελλάδα πεθαίνει από καρκίνο. Επιστρέφει και στο παλιό πατρικό σπίτι, θα έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Ένα παρελθόν τόσο παρεξηγημένο από τον ίδιο. Ένας πατέρας που κρύβει καλά το μυστικό του κι ένας γιος θυμωμένος, έτοιμος να τον εκδικηθεί. Μια θεία που μάταια παλεύει να κρατήσει τις ισορροπίες. Στο προσκήνιο, η παλιά συμμαθήτρια-και νυν ιατρός-θα καταφέρει να «τσαλακώσει» το προφίλ του εργασιομανή Πέτρου και να ανακαλύψει το «παιδί» που κρύβεται μέσα του. Εφιάλτες και παιχνίδια του μυαλού, «πλέκουν» την ιστορία του golden boy που απεγνωσμένα θέλει να εκδικηθεί τον πατέρα του. Σαν φαντάσματα τριγυρνούν επί σκηνής θέλοντας να τρελλάνουν τον ήδη μπερδεμένο Πέτρο.

Ένας συγκινητικός Κώστας Καζάκος
Ρόλος που του ταιριάζει «γάντι», αυτός του πατέρα, ο Κώστας Καζάκος αναμετράται με τον γιο του, βιώνοντας παράλληλα δύσκολες ώρες λόγω της ασθένειάς του. Δραματικός αλλά και πολλές φορές κωμικός κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις. Χωρίς υπερβολές, με λεπτούς χειρισμούς παρακολουθούμε τη σχέση πατέρα-γιου. Μια σχέση που πατά επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί.

Πολλά υποσχόμενος, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Γράφει αλλά και υποδύεται το golden boy που ενώ αρχικά παραμένει πιστό στα πιστεύω του, στη συνέχεια λυγίζει..Συνέχεια επί σκηνής, μέσα από τα μάτια του Πέτρου βλέπουμε καταστάσεις που μας φέρνουν στο νου την πολυσυζητημένη «οικονομική κρίση» των ημερών μας. Λιγότερο κωμικός, ο Γ. Ηλιόπουλος πραγματικά δίνει τον εαυτό του στη σκηνή, φτάνοντας ορμητικά στην κορύφωση των αποκαλύψεων.

Τρεις γυναίκες πλαισιώνουν τη δύσκολη σχέση πατέρα-γιου. Στον ρόλο της θείας, η Μαίρη Σαουσοπούλου προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Σαν παραμάνα, ενδιαφέρεται για όλους, στηρίζει και δικαιολογεί και τις δυο πλευρές. Τόσο υπομονετική, εθελοτυφλεί μπροστά στα ακραία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μπροστά της.

Για να ταράξει τα σχέδια του Πέτρου, έρχεται η Ντορέττα Παπαδημητρίου. Αυταρχική, παίζει το δικό της παιχνίδι επάνω στις πλάτες του golden boy. Ακριβώς στο άλλο άκρο, η Παναγιώτα Μιλήτση είναι η Άννα, παλιά συμμαθήτρια του Πέτρου, που έρχεται να τον «προσγειώσει».

Φεύγοντας
Η πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά με την οποία αντιμετωπίζει τα έργα ο Αντώνης Καλογρίδης, φαίνεται και στο «Μαύρο κουτί». Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ασχολείται με νεοελληνικό έργο. Κινείται επιτυχημένα μεταξύ ονείρου-εφιάλτη και πραγματικότητας, δημιουργώντας μιαν ατμόσφαιρα συχνά κλειστοφοβική. Έντονες οι χρωματικές αντιθέσεις που επιλέγει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, σε ένα σκηνικό που «γέρνει».

Ένα όμορφα γραμμένο κείμενο, με αρχή-μέση-τέλος και μια σημαντική διανομή δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια καλοστημένη παράσταση. Λίγο μεγαλύτερη βέβαια σε διάρκεια απ’ ό,τι ενδεχομένως θα χρειαζόταν, το «Μαύρο Κουτί» σάς περιμένει να ανακαλύψετε τα μυστικά που κρύβει.

INFO: Το Μαύρο Κουτί του Γιώργου Ηλιόπουλου
Θέατρο Τζένη Καρέζη:  Ακαδημίας 3, κέντρο, τηλ: 210-3636144
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:15 και 21:15, Κυριακή 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 24 € (βραδ. Παρ., Σάβ., Κυρ.), 18 € (Τετ., Πέμ., Σάβ. απογ.), φοιτητικό: 16 €.
Διάρκεια: 130'.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v