Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα: Η μεταμόρφωση μιας κομμώτριας

Ο ρομαντικός μύθος του Πυγμαλίωνα μεταφέρεται για άλλη μία χρονιά στη θεατρική σκηνή και ο σοβαρός καθηγητής αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει την ανέμελη Ρίτα. Ή μήπως τελικά θα συμβεί το αντίθετο; Η απάντηση στο Θέατρο Αθηνών.
Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα: Η μεταμόρφωση μιας κομμώτριας
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δύο λόγια για την υπόθεση: Η Ρίτα, μια νεαρή κομμώτρια προερχόμενη από την εργατική τάξη αποφασίζει, σε ηλικία 26 ετών, να ανακαλύψει τον εσωτερικό της κόσμο, μέσω της μάθησης. Για τον σκοπό αυτό, γράφεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εκεί, επιβλέπων καθηγητής της θα είναι ο Φρανκ, ένας αλκοολικός και πολύ μεγαλύτερός της άνδρας, ο οποίος θα αναλάβει να της διδάξει τα πάντα γύρω από την λογοτεχνία και την κριτική της. Στη σκηνή, παρακολουθούμε την επεισοδιακή γνωριμία της Ρίτας και του Φρανκ, δύο ανθρώπων, εκ πρώτης όψεως, εντελώς διαφορετικών αλλά και την μετέπειτα ανάπτυξη της σχέσης τους. Η Ρίτα επιθυμεί ουσιαστικά να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο με υψηλό επίπεδο γνώσεων και θα προσπαθήσει πολύ για αυτό. Κάποια στιγμή όμως, οι ρόλοι θα αντιστραφούν. Ο Φρανκ θα τη βοηθήσει και θα φτάσει σε σημείο να είναι ο ίδιος «μαθητής» της νεαρής κομμώτριας.

Η παράσταση: Το έργο του άγγλου Γουϊλυ Ράσελ «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» μεταφέρεται με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Φέτος απλώς η θεατρική στέγη του αλλάζει, αφού από το θέατρο «Βρετάνια» μετακομίζει στο «Αθηνών» της Βουκουρεστίου.

Ο μύθος του Πυγμαλίωνα του ποιητή Οβίδιου, σύμφωνα με τον οποίο ο γλύπτης Πυγμαλίων ερωτεύεται ένα άγαλμα που ο ίδιος έχει φτιάξει, παίρνει σάρκα και οστά στην παράσταση. Ο Φρανκ θα θελήσει να «κατασκευάσει» την Ρίτα, σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα. Όμως αν αυτό συμβεί, η Ρίτα θα παραμείνει το ίδιο γοητευτική, όπως στην αρχή;

Η παράσταση καλοδουλεμένη, γεμάτη ρυθμό, εντάσεις αλλά και στιγμές χιουμοριστικές, δεν επιτρέπει στο θεατή να βαρεθεί ούτε για μία στιγμή. Είναι ίσως από τις λίγες παραστάσεις της Αθήνας όπου δύο μόνο ηθοποιοί επί σκηνής είναι αρκετοί να προκαλέσουν το αυθόρμητο γέλιο στο κοινό.

Ο βασικότερος συντελεστής της επιτυχίας της παράστασης είναι αδιαμφισβήτητα ο Γιώργος Κιμούλης. Τον απολαμβάνουμε στον ρόλο του Φρανκ, τον οποίο υποδύεται έξοχα. Με κινήσεις και εκφράσεις καλοδουλεμένες, με λόγο άλλοτε μπερδεμένο από το πολύ ποτό και άλλοτε ποιητικό, μας προτρέπει να συμμετέχουμε στις συναισθηματικές διακυμάνσεις τον Φρανκ. Είναι ένας καθηγητής εντελώς διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Αμφισβητείται από τους φοιτητές του, πίνει ασταμάτητα και ταυτόχρονα αναλαμβάνει να διδάξει μία κοπέλα ιδιόρυθμη. Ο ρόλος του Φρανκ ταιριάζει γάντι στον Γιώργο Κιμούλη.

Πλάι του βρίσκεται η Κατερίνα Παπουτσάκη, ηθοποιός περισσότερο γνωστή στην τηλεόραση, και που ενδεχομένως αρχικά να ξενίζει η παρουσία της πλάι στον Γιώργο Κιμούλη. Ο ρόλος της Ρίτας είναι ιδιαίτερος και απαιτητικός, ωστόσο η Κατερίνα Παπουτσάκη φαίνεται να έχει δουλέψει πολύ. Ταιριάζει ηλικιακά με τη Ρίτα και εκφράζει τον δυναμισμό του χαρακτήρα της ηρωίδας. Μπαινοβγαίνει στο γραφείο του καθηγητή της και αναστατώνει τη ζωή του. Η φρέσκια παρουσία της παρασύρει το κοινό στους έντονους ρυθμούς της παράστασης.

Στο θεατρικό έργο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», ο συγγραφέας Γουΐλυ Ράσελ, έχει τοποθετήσει στοιχεία βγαλμένα από την δική του πραγματικότητα. Ως κομμωτής και ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία μόλις 15 ετών, εγκαταλείποντας το σχολείο. Η δουλειά όμως αυτή δεν τον εξέφραζε. Για τον λόγο αυτόν, όταν έγινε 20 χρονών, αποφάσισε να επιστρέψει στην εκπαίδευση. Παρακολούθησε μαθήματα σε ένα κολλέγιο και αργότερα έγινε δάσκαλος. Παράλληλα, άρχισε να ενδιαφέρεται για το θέατρο, ύστερα από την παρότρυνση της φίλης (και σημερινής συζύγου του) Άνυ.

Ο Φρανκ και η Ρίτα, κινούνται στη σκηνή υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του ιδίου του Γιώργου Κιμούλη. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την εξέλιξη της σχέσης των δύο ηρώων μέσα από φώτα που ανάβουν και σβήνουν. Οι θεατές έρχονται σε κάποιες στιγμές κοντά με τους ηθοποιούς, αφού αποτελούν τους φοιτητές του καθηγητή Φρανκ.

Η κατάλληλη ατμόσφαιρα, η εναλλαγή διαθέσεων και χρονικών περιόδων δημιουργούνται από την μουσική του Διονύση Τσακνή αλλά και τους φωτισμούς του Παναγιώτη Μανούση. Σημαντική παρέμβαση ακόμη, αποτελούν οι στυλιστικές επιλογές της Μαρίας Καραπούλιου. Χρώματα αταίριαστα πλαισιώνουν εξωτερικά τον ιδιόμορφο χαρακτήρα της Ρίτας με φόντο το καλοφτιαγμένο και λειτουργικό σκηνικό του Γιώργου Ασημακόπουλου.

Τελικά: Δύο ώρες ευχάριστης συμμετοχής σε μία ιστορία ρομαντική και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Έξοχη και η απόδοση του κειμένου στα ελληνικά από τον Γιώργο Κιμούλη.

INFO: "Εκπαιδεύοντας" τη Ρίτα του Γουϊλυ Ράσελ. Θέατρο «Αθηνών», Βουκουρεστίου 10, τηλ: 210 33 12 343.
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:20, Σάββατο (λαϊκή), Κυριακή 18:15
Βραδινές: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:15, διάρκεια: 120΄.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v