ΤΕΧΝΕΣΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ

Θεία Κωμωδία δια χειρός... Ρομπέρτο Μπενίνι

Ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς ηθοποιούς των τελευταίων ετών, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, ανεβαίνει στη σκηνή μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, για να ερμηνεύσει την 26η ωδή της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, την Τρίτη, 6 Ιουνίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. H παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006.

Θεία Κωμωδία δια χειρός... Ρομπέρτο Μπενίνι

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι, ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς ηθοποιούς –τιμημένος με βραβείο Όσκαρ για τη ταινία του ” Η ζωή είναι ωραία” έρχεται στην Πάτρα για μια μοναδική και ξεχωριστή εμφάνιση στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στις 6 Ιουνίου 2006 και ώρα 21.30.

Θα ερμηνεύσει τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Ο Ιταλός κωμικός επέλεξε το 26ο κάντο, ειδικά για την πρώτη του ελληνική εμφάνιση αφού αναφέρεται σε Έλληνες μυθικούς ήρωες.

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι έχει να ανέβει σε σκηνή θεάτρου πάνω από 10 χρόνια και το κάνει στις 6 Ιουνίου στην Πάτρα ενθουσιασμένος μετά την πρόταση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Θεία Κωμωδία

Η Θεία Κωμωδία του Δάντη γράφτηκε στο διάστημα 1308 – 1321 και θεωρείται το σπουδαιότερο ιταλικό επικό ποίημα καθώς και ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν Κωμωδία ενώ ο όρος Θεία προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκάκιο, τον 16ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1555.

Η Θεία Κωμωδία διαιρείται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές ή τραγούδια (cantos). Η Κόλαση περιέχει επιπλέον μια εισαγωγική ωδή. Ο αριθμός τρία είναι κυρίαρχος σε όλο το ποίημα και η χρήση του δεν θεωρείται τυχαία. Οι ωδές είναι επίσης γραμμένες σε ενδεκασύλλαβο στίχο.

Ο Δάντης, σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι του στον Άδη, το οποίο ξεκινά -- κατά την πιθανότερη εκδοχή -- την Μεγάλη Παρασκευή του 1300, στις 8 Απριλίου και ενώ ο Δάντης είναι τριάντα πέντε ετών.

Το ταξίδι παρουσιάζεται ως αληθινό, κυρίως μέσω της χρήσης πλήθους στοιχείων που παραθέτει ο Δάντης σχετικά με αυτό και των λεπτομερειών που δίνονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Οι ώρες, οι τοποθεσίες και το δρομολόγιο του αφηγητή καταγράφονται με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια.

Κατά το πέρασμα του από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, ο ποιητής συνοδεύεται από τον δάσκαλό του Βιργίλιο, ενώ η πορεία του στον Παράδεισο γίνεται με την παρουσία της Βεατρίκης, ο χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει το γυναικείο πρότυπο κατά τον Δάντη και βασίζεται πιθανότατα στην Βεατρίκη Πορτινάρι, υπαρκτό πρόσωπο στη ζωή του Δάντη.

Μία από τις λεπτομέρεις της Θείας Κωμωδίας είναι πως κάθε ένα από τα τρία μέρη της κλείνει με την λέξη άστρα.

Κόλαση

Σύμφωνα με την περιγραφή του, ο Άδης έχει σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου με το πλατύ στόμιο του να βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτω από την Ιερουσαλήμ και την άλλη αιχμηρή άκρη του στο κέντρο της Γης.

Αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους, οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Κάθε κύκλος του Άδη αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αμαρτίες -- ολοένα βαρύτερες για βαθύτερους κύκλους -- καθώς και τις αντίστοιχες τιμωρίες που επιβάλλλονται.

Ο Δάντης, σύμφωνα με την Αριστοτέλεια φιλοσοφία περί ηθικής και αρετής, κατατάσσει τις αμαρτίες σε πράξεις ακράτειας, όπως είναι φιληδονία, η λαιμαργία και η φιλαργυρία και σε πράξεις κακίας ή βίας.

Η παράσταση συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους, σε μετάφραση του σκηνοθέτη Κώστα Σφήκα.

Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ (Α ζώνη), 15 ευρώ (Β ζώνη)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v