Karmen με happy end από τον Goran Bregovic

Η θεατρική όπερα του Goran Bregovic ”Karmen with a Happy End”, εμπνευσμένη από τη δημοφιλή όπερα Carmen του Bizet, αλλά με σημαντικές πολιτισμικές παρεμβάσεις από το διάσημο Σέρβο δημιουργό, έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική παράσταση, στις 5 Απριλίου στον Κεραμεικό.
Karmen με happy end από τον Goran Bregovic

Η ”Karmen With a Happy End” είναι μια σημαντική παράσταση θεατρικής όπερας, η οποία περιοδεύει επί δύο χρόνια στην Ευρώπη και θα συζητηθεί και στη χώρα μας.

Έρχεται, μάλιστα, σε ένα σημαντικό χρονικό σημείο, καθώς ο Goran Bregovic ετοιμάζει την κυκλοφορία νέου δίσκου το καλοκαίρι με τη συνεργασία ενός σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Η παράσταση θα δοθεί στις 5 Απριλίου στον Κεραμεικό.

Στο πρότυπο της ιδέας που γέννησε την όπερα ”Κάρμεν” -εμπνευσμένη από αυτήν αλλά με εντελώς διαφορετικούς διαλόγους και θεματολογία και αυθεντική τσιγγάνικη μουσική από τον Goran Bregovic- η ”Karmen with a Happy End” έχει ως ηθοποιούς και μουσικούς/τραγουδιστές τους μουσικούς της live μπάντας του Bregovic, αλλά και τον ίδιο σε μεγάλο ρόλο.

Οι διαφορές δεν περιορίζονται στο αρχικό ”Κ” στην αναγραφή τoυ ονόματος Carmen, μιας και η παράσταση παρουσιάζεται στη σερβική γλώσσα αλλά και στα τσιγγάνικα. Για την καλύτερη παρακολούθησή της στα οπτικά στοιχεία της παράστασης περιλαμβάνονται υπότιτλοι.

Η υπόθεση:

Σε μια οντισιόν για το τηλεοπτικό της show ως μέντιουμ, η Κλεοπάτρα συναντά μεταξύ άλλων καλλιτεχνών ένα τσιγγάνο σκουπιδιάρη, τον Μπάκια, και τη χαριτωμένη Νένα.

Η Νένα προτείνει να κάνει στριπτίζ, ενώ ο Μπάκια να τραγουδήσει το ”Habanera” από την Carmen του Bizet, που ήταν η αγαπημένη μελωδία του μακαρίτη θείου του, του Fuad, ο οποίος ήταν βιρτουόζος τρομπετίστας και η κηδεία του πρόκειται να γίνει την επομένη.

Η Κλεοπάτρα αμέσως ερωτεύεται τον Μπάκια, έναν άνδρα που τραγουδάει μια εντελώς ασυνήθιστη, για τσιγγάνο, άρια. Όμως, ο Μπάκια δίνει σε ένα χαρτάκι τον αριθμό του κινητού του στη Νένα. Αυτή το πετάει αδιάφορα και η Κλεοπάτρα που το βλέπει, το μαζεύει στα κρυφά…

Για να τον ξαναδεί, πηγαίνει στην κηδεία του Fuad. Εκεί μαθαίνει για μια πιο μικρή κηδεία που γίνονταν παραπέρα, της Κάρμεν. Εκεί ακούει πρώτη φορά τις άριες που είχε συνθέσει ο Fuad για την Κάρμεν και για την τραγική αγάπη του γι’ αυτήν.

Σαν δαιμονισμένη η Κλεοπάτρα αρχίζει να γυρνάει την Ευρώπη ψάχνοντας τους μουσικούς του Fuad που ήταν διασκορπισμένοι και ενώνοντας ένα ένα τα κομμάτια της όπερας και της ερωτικής ιστορίας του Fuad και της Κάρμεν. Τηλεφωνεί ενώ οδηγεί στον Μπάκια, που δεν ξέρει ποια πήρε τελικά το χαρτάκι με το τηλέφωνό του...

Γιατί η Κλεοπάτρα είναι τόσο παθιασμένη; Επειδή η φρικτή ιστορία της ζωής της Κάρμεν είναι μερικώς και η δική της ιστορία και επειδή το happy end που έγραψε ο Fuad για τη δική του Κάρμεν θα μπορούσε να γίνει το happy end το δικό της!

Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη χωρίς διάλειμμα. Το πρώτο μέρος αφηγείται την αληθινή ιστορία του τραγικού έρωτα ανάμεσα στην Κάρμεν, μια πόρνη από το Central Station, και το θείο του Μπάκια, τον Fuad. Στο δεύτερο μέρος η παράσταση εξελίσσεται σε όπερα με θέμα την ερωτική ιστορία μεταξύ της Κλεοπάτρας και του Μπάκια.

Πρωταγωνιστούν:

Vaska Jankovska - Κλεοπάτρα, Κάρμεν

Ekrem Demirovic - Μπάκια, Fuad

Bokan Stankovic - Boki

Dragan Ristevski - Τρομπετίστας, κάπτεν Εμίλιο

Dejan Manigodic - Deki

Stojan Dimov - Stole

Alen Ademovic - Ceausesku

Aca Rajkovic, Milos Mihajlovic, Ivan Jovanovic - Aca, Milos, Ivan

Goran Bregovic - Brega, ρεσεψιονίστας στο ξενοδοχείο του Central Station

Ljudmilla Ratkova-Trajkova - εργάτρια σε καπνεργοστάσιο, Michaela Daniela Ratkova-Aleksandrova - εργάτρια καπνεργοστασίου, πόρνη

Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ εξώστης, 35 ευρώ πλατεία, 40 ευρώ θεωρεία

Εισιτήρια διατίθενται στα Virgin Megastore Ticketshops Συντάγματος (Σταδίου 7-9, τηλ.: 210 3314788), Αμαρουσίου (Φραγκοκλησιάς & Γρανικού, Village Center, τηλ.: 210 6106041), Αγ. Ι. Ρέντη (Πέτρου Ράλλη & Θηβών, Village Center, τηλ.: 210 4251760) και Γλυφάδας (Δουσμάνη 26, τηλ.: 210 8944420) και τηλεφωνικά στο 801 100 5000 και 211 9559900.

Διοργάνωση: Νέο Ρεύμα, 210 3630772

Κεραμεικός, Κεραμεικού 58, Αθήνα τηλ. 210 5222222

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v