Οι καλύτερες συναυλίες όλων των εποχών

Τα live που έγραψαν Ιστορία, και συγκλόνισαν τον πλανήτη, σε μια ιστορική αναδρομή ποτισμένη στο ροκ σάουντρακ τους.
Οι καλύτερες συναυλίες όλων των εποχών
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι, οπότε θα το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής: Η καλύτερη συναυλία είναι αυτή που περάσατε πιο ωραία –δεν έχει σημασία αν ήταν στο ΟΑΚΑ, στο Glastonbury ή στο μπαράκι κάτω από το σπίτι σας.

Τώρα που έφυγε αυτό από τη μέση, μπορούμε με πάσα ειλικρίνεια να πούμε πως υπάρχουν συναυλίες που έγιναν θρύλοι, που σημάδεψαν όχι μόνο τις χιλιάδες κόσμου που τις παρακολούθησαν αλλά και ολόκληρη τη γενιά τους, που έγιναν σημείο αναφοράς και έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά. Εκεί που, αν θέλουμε να μιλήσουμε αντικειμενικά, δεν θα φτάσει ποτέ καμία συναυλία στο μπαράκι κάτω από το σπίτι μας. Αλλά πάλι, ποτέ δεν ξέρεις…

Ιδού, σε τυχαία σειρά, οι κορυφαίες συναυλίες όλων των εποχών.

Το Woodstock του 1969



Οι Santana (και όχι ο Santana), οι The Who, ο Jimmy Hendrix και άλλα ονόματα που σήμερα θα στόλιζαν τις σελίδες μουσικής εγκυκλοπαίδειας, τότε έπαιζαν πάνω στην ξύλινη σκηνή για τα πλήθη των χίπηδων από κάτω. Κι εμείς δεν είχαμε καν γεννηθεί. Άδικο, δεν είναι;

Οι Metallica στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Tushino της Μόσχας το 1991



Οι Metallica είχαν μόλις κυκλοφορήσει το Black Album, και το Σιδηρούν Παραπέτασμα που χώριζε την Ευρώπη στα δύο είχε μόλις πέσει. Η πρώτη συναυλία ξένου συγκροτήματος που πραγματοποιήθηκε σε (πρώην) σοβιετικό έδαφος ήταν δωρεάν –και θα γινόταν θρύλος. Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991 στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο για να την παρακολουθήσουν. Οι Metallica αργότερα θα έλεγαν ότι αυτή ήταν η πολυπληθέστερη συναυλία στην ιστορία τους. Εμείς αρκούμαστε –και ευγνωμονούμε– το YouTube, που μας την προσφέρει απλόχερα και ολόκληρη στις οθόνες μας.

Οι Rolling Stones στο Altamont Speedway το 1969



Από πού να ξεκινήσεις; Από το ότι ο Mick Jagger έχει μάγουλα; Από το ότι η συναυλία ήταν δωρεάν; Ότι support στους Stones έπαιζαν ονόματα όπως οι Santana, Flying Burrito Brothers και Jefferson Airplane; Δεν ήταν, βέβαια, όλα ρόδινα: Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1969 στην Καλιφόρνια, έμεινε στην ιστορία και ως η βραδιά που πέθανε το χίπικο όνειρο περί αγάπης και λουλουδιών, όταν ένα μέλος των Hells Angels –που είχαν προσληφθεί ως security για τη συναυλία– μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν χίπη στο κοινό.

Οι Queen στο Rock Montreal το 1981



Ο αδικοχαμένος Freddie Mercury ερμηνεύει σπαρακτικά το Bohemian Rhapsody, κι εμείς δεν έχουμε λόγια. Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο, θα θέλαμε να βρεθούμε είτε εκεί είτε στο Wembley του Λονδίνου το 1985 για το Live Aid, ή έστω στο Knebworth στις 9 Αυγούστου του 1986, για την τελευταία live εμφάνιση του ανθρώπου-θρύλου. 

Ο Jimi Hendrix στο Miami Pop το 1968



Τότε που η λέξη “pop” προσδιόριζε την μουσική που έπαιζαν τύποι σαν τον Hendrix, ο οποίος ήταν ο frontman των Jimi Hendrix Experience κι αυτοί είχαν μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Are you Experienced”, με κομμάτια – μετέπειτα θρύλους σαν το Foxey Lady.

Οι Beatles στο Rooftop Concert του 1969



Η τελευταία συναυλία των Σκαθαριών πραγματοποιήθηκε… ξαφνικά και απροειδοποίητα, στις 30 Ιανουαρίου του 1969, στην ταράτσα των γραφείων της Apple στο Λονδίνο. Θα θέλαμε πολύ να είχε τύχει να περνάμε από την Savile Row όταν ο John Lennon ξεστόμιζε το θρυλικό «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του γκρουπ, και ελπίζω να περάσαμε την οντισιόν».

Οι Cure στο Παρίσι το 1979



Για την ακρίβεια, όχι απλώς οι Cure, αλλά οι Cure με αγνώριστες κουπ και τα A Forest, Killing an Arab και Three Imaginary Boys στις κορυφές των charts, ξεσηκώνουν τα πλήθη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Bruce Springsteen στο The Roxy το 1978



Ένας ανερχόμενος τότε Bruce Springsteen με την E Street Band του έκανε τον κόσμο να παραληρεί σε κάθε (τρίωρη, ούτε λίγο ούτε πολύ) συναυλία του –και το χολιγουντιανό The Roxy δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ξεκίνησε με ένα cover στο Rave On της Buddy Holly και τελείωσε τρεις ώρες και κάτι αργότερα προκαλώντας πανδαιμόνιο με το Twist ‘n’ Shout. Η συναυλία υπάρχει ολόκληρη στο YouTube, σε δύο μέρη (παραπάνω βλέπετε το πρώτο).

Και έξτρα μπόνους: Οι Pink Floyd στο ΟΑΚΑ το 1989



Εντάξει, μπορεί να μην ήταν όντως η κορυφαία συναυλία τους, όμως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… Πάμε, λοιπόν: Ήταν 31 Μαΐου του σωτήριου έτους 1989, το εισιτήριο κόστιζε το αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής ποσό των 3.500 δραχμών, και το ΟΑΚΑ… καιγόταν. Η μισή –αν όχι ολόκληρη– η Αθήνα είχε μαζευτεί στην αρένα και τις κερκίδες του, για να δει από κοντά τους θρυλικούς βρετανούς, σε μια εποχή που δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου συναυλίες στα μέρη μας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v