Πήγαμε- είδαμε: Μπεεε!!!

Παρακολουθήσαμε το «θέαμα ποικιλιών» του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Πήγαμε- είδαμε: Μπεεε!!!
του Βάιου Μαχμουντέ

«Λεμονόκουπες λεμόνια σ' αυτούς που ψήφισαν μνημόνια και μας έφαγαν τα χρόνια», τραγουδούν, χορεύοντας καλαματιανό, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η παρέα του Σπείρα Σπείρα στο φινάλε της μουσικοχορευτικής παράστασης «Μπεεε», ένα «θέαμα ποικιλιών» στα βαλτόνερα της κρίσης, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. 

Πριν όμως φτάσουμε στα «Καλαματιανά» είχαν προηγηθεί σατιρικές και καυστικές πρόζες, αγαπημένες ροκιές και λαϊκά από τα παλιά, πολύχρωμοι ήρωες που μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν μέσα από κόμικ, δυο νεκροθάφτες, μια ταξιτζού, ένα φρικιό και φυσικά πολλά δυνατά «Μπεεε» σε μια υπέροχη τρίωρη παράσταση από την οποία δεν πετάς, σχεδόν, τίποτα. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη περίφημη παράσταση «Όλα μαύρα κι ένα πιάνο» στο Θέατρο Χυτήριο, η Σπείρα Σπείρα δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει να αφουγκράζεται και να δημιουργεί με πάθος. Ευτυχώς, γιατί το έχουμε ανάγκη.

Μέχρι και το all-time classic «Help» των Beatles έγινε «Μπεεε»: «Όταν ήμουν προβατάκι, δεν μου είχε πει κανείς, πως όταν μεγαλώσω θα με σφάξουν γηγενείς. Τώρα βγήκαν τα μαχαίρια κι έχω κλάσει μέντες, κυβερνήσεις, κόμματα, χωρίς πολλές κουβέντες», τραγουδάει η Σπείρα. «Μπεεε» και η κυρία στο διπλανό κάθισμα από τα γέλια στο άκουσμα της σούπερ ατάκας: «Το πρόβλημα είναι πως παράγουμε περισσότερες Βούλτεψη απ' όσες μπορούμε να χτενίσουμε», όπως λέει το Φρικιό της Μαρίας Κοσκινά, ένα κορίτσι των βορείων προαστίων που συχνάζει στα Εξάρχεια, σε ένα από τα πιο πετυχημένα νούμερα της παράστασης. Σε αρκετά, πάντως, νούμερα που υπογράφουν οι Δημήτρης Μανιάτης και Φώτης Μιχαλόπουλος μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, το θέατρο σείστηκε απο τα γέλια. Η Αθηνά Ασφαλίδου ως «Μάγδα η ταρίφα» δίνει ρέστα, ο Χρήστος Μουστάκας είναι ξεκαρδιστικός στο «Φιλελεύθερος μόνος ψάχνει» και φυσικά Τζερόμ Καλούτα που επιστρέφει ως Όπρα Κόπρα. Τώρα με τη νέα κυβέρνηση και τις έντονες διαβουλεύσεις για το χρέος η Όπρα Κόπρα θα έχει χάσει τον ύπνο της από την πολύ δουλειά.

Το μουσικό μέρος του «Μπεεε» περιλαμβάνει παλιά και καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη και του Άρη Βλάχου, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις , όπως η «Ροζ Γραβάτα» που παντρεύεται με το «I Just Call To Say I Love You » του Stevie Wonder. Από την παράσταση δεν λείπουν αγαπημένα τραγούδια, όπως τα «Ξύπνα» και «Βγαίνω» από τις συνεργασίες του Σταμάτη Κραουνάκη με τον Κώστα Μακεδόνα, «Στα καταστήματα", «Ζητιανάκι», «Ισόβια», «Τα μάτια σου», «Όταν έχω εσένα» και «Απόψε». Οι ερμηνείες των παιδιών της Σπείρας ήταν εξαιρετικές. Κορυφαίες στιγμές τα τραγούδια «Η σωτηρία της ψυχής» με τον κόσμο να σιγοτραγουδά μαζί με τη Σπείρα και το «Αυτή η νύχτα μένει» με τον αεικίνητο Σταμάτη Κραουάκη μόνο επί σκηνής. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης που συχνά έδινε την εντύπωση, ίσως καθόλου τυχαία, μιας ανοιχτής πρόβας ο Σταμάτης Κραουνάκης άλλοτε τραγουδούσε, άλλοτε έπαιζε πιάνο και άλλοτε κάπνιζε. Το σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη, είναι απλό και λιτό, με ένα δεύτερο stage στο κέντρο της σκηνής γεμάτο μαργαρίτες, ενώ το video art του Νίκου Γιαβρόπουλου, ταιριάζει άψογα με το «Μπεεε», δείχνοντας μια σουρεαλιστική Αθήνα. Από τις ελαχίστες ενστάστεις στην παράσταση είναι η μεγάλη διάρκεια του πρώτου μέρους – μια ώρα και σαράντα λεπτά.

«Ήθελα λίγο να κάνουμε ένα βήμα σ’ έναν ισχυρό σουρεαλισμό κόμικ χαρακτήρα, που να μυθοποιεί τα πρόσωπα της καθημερινότητας και να τα εκτινάσσει σε ένα σύμπαν ανάμεσα σε αυτό που φεύγει και σε αυτό που έρχεται. Τώρα είμαστε σε ένα βαλτόνερο, κάτι φεύγει, κάτι έρχεται, ξέρουμε πολύ καλά τι είναι αυτό που φεύγει και πόσο οδυνηρό είναι καθώς φεύγει και τι παίρνει μαζί του, αλλά δεν ξέρουμε καθόλου τι θα είναι αυτό το μωρό που θα έρθει. Θα είναι καλό; Θα είναι τέρας; Ήθελα φέτος οι ήρωές μου να έχουν την αίσθηση του συμπαντικού, να μην είναι καθημερινοί, αλλά πρόσωπα του μύθου. Όλοι οι συνεργάτες έχουν ασκηθεί με μια ευχάριστη αναίδεια, πάντα μπαίνουμε στο καινούργιο παιχνίδι χωρίς να το πολυσκεφτούμε», σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο Σταμάτης Κραουνάκης. Το πρόγραμμα, μάλιστα, συνοδεύεται με το επετειακό cd της Σπείρας και αξίζει τα λεφτά του.

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Άρης Βλάχος
Κείμενα: Δημήτρης Μανιάτης, Φώτης Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Πρωταγωνιστούν: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης

Info:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210- 3418550. Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Ώρα: Πέμπτη στις 8:00 μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9:00 μ.μ. Εισιτήρια: 18€ Κανονικό, 15€ Μειωμένο, 12€ ειδική τιμή


















Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v