Ελένη Καραΐνδρου: “Μουσική για τη μικρή οθόνη”

Οι συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου για ελληνικές τηλεοπτικές σειρές συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε έναν δίσκο με τίτλο «Μουσική για την μικρή οθόνη».
Ελένη Καραΐνδρου: “Μουσική για τη μικρή οθόνη”
«Αυτή η έκδοση είναι ένα παλιό χρέος που αναβλήθηκε για πολλά χρόνια. Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει κάτι καινούργιο που πρέπει να ολοκληρωθεί και πάντα το παλιό χρέος περιμένει. Πόσο όμως ακόμη;» Η Ελένη Καραΐνδρου κλείνει τους ανοιχτούς λογαριασμούς, εκδίδοντας για πρώτη φορά τις συνθέσεις της για αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές που έγραψε από το 1976 μέχρι το 1989.

Μιλάμε για ένα βιβλίο που περιέχει δίπλο CD και φέρει τον τίτλο «Μουσική για τη μικρή οθόνη» (κυκλοφορεί από την «Μικρή Άρκτο»), μια έκδοση που ξυπνάει «μνήμες και εικόνες από σπάνιες συναντήσεις της μικρής οθόνης με μεγάλες στιγμές της ελληνικής λογοτεχνίας».

Όλες οι ανέκδοτες και πρωτότυπες συνθέσεις, μελωδικές, νοσταλγικές και μελαγχολικές, που ακούστηκαν σε τηλεοπτικές σειρές είναι εδώ: Η μουσική από τη «Λωξάντρα», τη «Γαλήνη», τον «Πατούχα», το «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε», το «Κεφάλι της γάτας» και τους «Κλειστούς Δρόμους», μεταξύ άλλων. Πρόκειται για ένα μουσικό υλικό που μέχρι σήμερα δεν είχε αποτυπωθεί σε κανένα μέσο αναπαραγωγής παρ’ ότι ήταν σπουδαίες εκφραστικές στιγμές της Ελένης Καραΐνδρου - μουσικά θέματα που άφησαν το αποτύπωμά τους όχι μόνο στις καρδιές των τηλεθεατών, αλλά και των μουσικόφιλων.

Έχουν περάσει περίπου τέσσερις δεκαετίες από τότε που η Ελένη Καραΐνδρου συνέθεσε την πρώτη της δουλειά για τη μικρή οθόνη, τη μεταφορά του έργου «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά. Η ίδια θυμάται σήμερα: «Σ' εκείνη την πρώτη απόπειρα έβγαλα όλη μου την αγάπη για τον Βενέζη και τη συγκίνηση από το έργο του. Ακόμη θυμάμαι να κατεβαίνω τα σκαλιά στο υπόγειο ERA, στη Σταδίου, γεμάτη ταραχή και ανασφάλεια, να συναντάω τον υπέροχο Διακογιώργη στο σαντούρι, τον Ταχιάτη στο τσέλο, τον Αραπίδη στο φλάουτο, τον Ζουγανέλη στην τούμπα και τον παραδοσιακό οργανοπαίχτη Βασιλάρη στη φλογέρα. Ήταν η πρώτη μου επαφή με μουσικούς για τη μικρή οθόνη. Πήγε τόσο καλά κι αγαπήθηκε από τον κόσμο, που θυμάμαι όταν πήγα για πρώτη φορά στα Κύθηρα, ένα χρόνο μετά, μου προσέφεραν δωρεάν κατάλυμα για να με ευχαριστήσουν».

Η έκδοση, επίσης, περιλαμβάνει οπτικό υλικό από τα έργα και τις σειρές, φωτογραφίες, κείμενο της συνθέτριας και φέρει την υπογραφή του εικαστικού Ανδρέα Γεωργιάδη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v