Τα μουσικά comebacks που περιμένουμε το 2014

Black Keys, U2, Prince, Radiohead, Slipknot και άλλοι εννέα καλλιτέχνες των οποίων το δισκογραφικό comeback αναμένουμε μέσα στο 2014.
Τα μουσικά comebacks που περιμένουμε το 2014
του Γιώργου Κόκουβα

Οι U2 ετοιμάζονται να πειραματιστούν με την punk, οι Black Keys επιστρέφουν με νέο υλικό, οι Kasabian γιορτάζουν τα δέκα χρόνια τους με καινούριο album, ενώ μέχρι και οι αυθεντικές Sugagabes επανέρχονται με νέο σχήμα. Απ’ ό,τι φαίνεται, η μουσική βιομηχανία έχει κέφια, και συγκεντρώνουμε 14 εκπροσώπους της που θα μας απασχολήσουμε με το comeback τους μέσα στο ’14.

*Prince

Ο Πρίγκιπας της funk pop σκηνής αποτελεί ακόμη και σήμερα, 35 χρόνια μετά το πρώτο του άλμπουμ, ένα από τα δυνατά χαρτιά της μουσικής βιομηχανίας: Ένα του και μόνο tweet μέσω του account του βοηθητικού του συγκροτήματος 3RDEYEGIRL ήταν αρκετό για να προσελκύσει 140.000 followers σε 48 ώρες. Μέσω της ιστοσελίδας του νέου σχήματος, ο Prince έχει τροφοδοτήσει τους φαν του με αρκετά funky singles μέσα στο 2013, και με ένα νέο δισκογραφικό συμβόλαιο, τις ημερομηνίες του tour του να αναμένονται και τις φήμες για εμφάνισή του στο φετινό Glastonbury, (ένα από τα κορυφαία μουσικά φεστιβάλ του πλανήτη που λαμβάνει χώρα στη Βρετανία) να φουντώνουν, η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ της αυτού μουσικής μεγαλειότητάς του πιθανότατα θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα.

*U2

Με μια Χρυσή Σφαίρα στο τσεπάκι τους για το τραγούδι “Ordinary Love” από το soundtrack της ταινίας “Mandela: Long walk to Freedom”, το 2014 φαίνεται πως θα είναι η χρονιά των U2. Η μπάντα από την Ιρλανδία άφησε να διαρρεύσει πως τον Απρίλιο θα έχουμε νέο studio album με ένα πρωτότυπο concept: Θα περιέχει τραγούδια από δύο σκοπιές, μία από την πλευρά ενός νέου και αθώου ανθρώπου και μία από αυτή ενός πιο ηλικιωμένου και σοφού άντρα. Ο Bono δήλωσε πρόσφατα πως το νέο υλικό θα έχει στοιχεία από τα είδη της rock, punk και R&B. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί σύντομα και νέο tour.

*Radiohead

Ο Thom York και η παρέα του έχουν τρία χρόνια να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ, αλλά φρόντιζαν στο μεταξύ να μας ανοίγουν την όρεξη με μεμονωμένα singles και με ένα tour 58 στάσεων την περασμένη χρονιά. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το «πρόγραμμα» της μπάντας, μέσα στο 2014 θα έχουμε την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου, ενώ οι φήμες λένε πως οι Radiohead αποτελούν τους ισχυρότερους υποψήφιους για να «ανοίξουν» το φετινό Glastonbury festival.

*OutKast

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε πως οι OutKast θα επανενωθούν για να γιορτάσουν την εικοστή επέτειο της ίδρυσής τους. Αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή σε πάνω από 40 μουσικά φεστιβάλ του πλανήτη, από το Coachella μέχρι το Arts Festival της Καλιφόρνια και πιθανότατα στα μεγαλύτερα μουσικά πάρτι της Γηραιάς Ηπείρου.

*Brandon Flowers

Μπορεί οι συναυλίες των The Killers να ήταν sold out καθ’ όλη την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, αλλά δεν θα δούμε νέο υλικό από αυτούς μέσα στο 2014, καθώς ο frontman τους, Flowers, ανακοίνωσε πως δίνει όλο το υλικό και την ψυχή του στο δεύτερο solo album του, τέσσερα χρόνια μετά το - αρκετά πιο λυρικό από ό,τι μας είχε συνηθίσει με τους Killers – πρώτο album του, «Flamingo».

*The Black Keys

Περίπου τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο τους album «El Camino», το οποίο τους έφερε σε νέα μονοπάτια της blues rock epic σκηνής που υπηρετούν, οι Black Keys ετοιμάζουν εντατικά το επόμενο άλμπουμ τους, που αναμένεται μέσα την άνοιξη του ’14. Κάτι που κάνει τα εισιτήρια για τα καλοκαιρινά φεστιβάλ στα οποία θα εμφανιστούν ακόμη πιο περιζήτητα.

*Slipknot

Πάνε έξι χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία του nu metal συγκροτήματος από την Iowa και ακόμη περισσότερα από τον θάνατο του μπασίστα του, Paul Gray. Φέτος, λοιπόν, οι Slipknot αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα για την επιστροφή τους, με ένα άλμπουμ που σύμφωνα με τον Corey Taylor, «δεν θα είναι κάποια μαλακία την οποία κανείς δεν θα θυμάται σε δύο χρόνια». Υπάρχει μάλιστα η υπόνοια πως θα είναι διπλός δίσκος και αρκετά πιο σκοτεινός από τις προηγούμενες δουλειές τους. Η μπάντα υποσχέθηκε πως θα κυκλοφορήσει κανονικά, παρά την ξαφνική αποχώρηση του επί 18ετίας ντράμερ τους, Joey Jordison.

*Foo Fighters

Παρά τις δηλώσεις πριν έναν χρόνο πως η μπάντα πρόκειται να διαλυθεί ησύχως, τελικά… μόνο σε ησυχία δεν θα αφήσουν τους φαν τους οι ροκάδες από το Σιάτλ. Το φθινόπωρο του 2013 ηχογράφησαν 13 νέα τραγούδια, ενώ ο frontman, Dave Grohl, δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο νέος δίσκος δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε ακούσει στη ζωή μας και πως είναι «pretty fucking fun». Αυτό τον μήνα, στο facebook page της μπάντας δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία με υλικό ηχογράφησης και τη λεζάντα «LP 8». Περιμένουμε λοιπόν σύντομα το όγδοο χτύπημά τους.

*PJ Harvey

Οι ατζέντηδές της κρατούν τα χείλη τους σφραγισμένα, αλλά οι φήμες ότι η ταλαντούχα miss Poly Jean Harvey βρίσκεται ήδη στο στούντιο ηχογραφώντας έναν δίσκο-επιστροφή στις ρίζες της όλο και πυκνώνουν στο διαδίκτυο. Τελευταίο «χτύπημά» της ήταν το ευφυές «Let England Shake» του 2011, που της απέφερε όχι μόνο ένα βραβείο Mercury αλλά και το επίσημο χρίσμα του Βρετανικού Τάγματος για τις υπηρεσίες της στην μουσική. Το περασμένο καλοκαίρι, η βρετανίδα μουσικός κυκλοφόρησε το single “Shaker Aamer”, βασισμένο στην ιστορία και το όνομα του τελευταίου βρετανού κρατούμενου στο Guantanamo, όπου και έκανε απεργία πείνας.

*Manic Street Preachers

Δεν πέρασαν ούτε πέντε μήνες από την κυκλοφορία του τελευταίου τους album, και οι ροκάδες από την Βρετανία ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν εντός του έτους με νέο project, που θα ονομάζεται «Futurology» και θα αφήνει πίσω το «ακουστικό» ύφος της προηγούμενης κυκλοφορίας, επανεφευρίσκοντας την σκοτεινή post punk φλέβα του τρίο.

*The Prodigy

Το καλοκαίρι του 2014 θα τους βρει σε ένα σωρό stages και μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον πλανήτη, αλλά και πιθανότατα με ένα νέο άλμπουμ στις βαλίτσες τους. Οι βρετανοί θρύλοι της ηλεκτρονικής μουσικής είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν το έκτο studio album τους με τίτλο How to Steal a Jet Fighter. Ετοιμαστείτε για… πάρτι όπως παλιά.

*Blink 182

Την περασμένη χρονιά γιόρτασαν την δέκατη επέτειο του άλμπουμ με το όνομά τους, που τους άνοιξε τις πόρτες της μουσικής βιομηχανίας. Το ποπ πανκ σχήμα όμως, δεν έμεινε μόνο στις επετείους: Αποφάσισε να ηχογραφήσει νέο υλικό, που είναι σχεδόν έτοιμο και θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και οι Blink 182 θα εμφανιστούν μετά από αρκετά χρόνια στα φεστιβάλ του Reading και του Leeds.

*Mutya Keisha Siobhan

Δεν σας λέει τίποτα το όνομα; Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για ένα comeback σχήματος που επανέρχεται υπό νέο όνομα. Οι τρεις original “Sugababes” που τάραξαν τα νερά της girl pop το 1998, για να αποχωρήσουν σταδιακά μία προς μία από το αρχικό σχήμα, ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους, αυτή τη φορά σε ένα γκρουπ με τα μικρά τους ονόματα. Oι Mutya, Keisha και Siobhan κυκλοφόρησαν το περασμένο καλοκαίρι το επιτυχημένο single «Flatline», αλλά δεν βιάστηκαν να κάνουν το (νέο) ντεμπούτο τους: Το πρώτο άλμπουμ υπό το καινούριο όνομα θα κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες από την Polydor, και αναμένουμε κολλητικές pop μελωδίες σαν τα Overload και Freak Like Me.

*Kasabian

Και οι Kasabian, μετά τους Blink 182, αποφάσισουν να γιορτάσουν την δέκατη επέτειο του ντεμπούτου τους το καλοκαίρι του 2014, με μια σειρά από live που σίγουρα θα περιλαμβάνουν υλικό από τις νέες ηχογραφήσεις τους. Ο νέος δίσκος είναι ακόμη… αβάφτιστος, αλλά μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε πάρει γεύση και από το όνομα και από το υλικό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v