Η Google χαρτογραφεί την Ιστορία της μουσικής!

Δείτε τον «μουσικό χάρτη» της Google που αποτυπώνει την άνοδο και την πτώση κάθε μουσικού είδους τα τελευταία 65 χρόνια.
Η Google χαρτογραφεί την Ιστορία της μουσικής!
Την Ιστορία και τα είδη της σύγχρονης μουσικής επιχειρεί να χαρτογραφήσει η ερευνητική ομάδα της Google, που δημοσίευσε το project «Music Timeline», ένα διαδραστικό διάγραμμα των ειδών και των καλλιτεχνών που μας σημάδεψαν από το 1950 μέχρι σήμερα. 

Ο «μουσικός χάρτης» καταγράφει την άνοδο και την πτώση των διαφρετικών ειδών και το μέγεθος της δημοτικότητάς τους ανά δεκαετία. Όπως μπορείτε να δείτε για παράδειγμα, την δεκαετία του ’50 η τζαζ ήταν στα «πάνω» της, αλλά ήρθε η άνοδος της ροκ στα ‘60s και κράτησε την πρωτοκαθεδρία, ενώ η hip hop παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο στα ‘80s.

Πάνω στο διάγραμμα, αν κλικάρετε κάποιο είδος, θα σας εμφανιστεί νέο διάγραμμα με τα υποείδη του και την δική τους πορεία στον χρόνο. Αν πατήσετε, επί παραδείγματι, τον χάρτη της μέταλ μουσικής, μπορείτε να εντοπίσετε πότε εμφανίστηκε το thrash metal, το progressive metal κ.ο.κ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα αμφιλεγόμενο σημείο στο project της Google: Αυτό το διάγραμμα διαμορφώνεται όχι με βάση τα μουσικά γούστα των ανθρώπων ανά δεκαετία, αλλά με βάση τα γούστα των χρηστών της Google σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή η συγκεκριμένη ιδέα αποτελεί προωθητική ενέργεια για την υπηρεσία Google Music, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να ακούν μουσική κάθε δεκαετίας. Με άλλα λόγια, οι δημιουργοί του Timeline κάνουν σαφές πως αυτό αντανακλά ποια είδη οι σημερινοί άνθρωποι θεωρούν σημαντικά για κάθε δεκαετία.

Πηγή: Gizmodo 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v