Μουσικές σκηνές: Τα 5 πρώτα δυνατά live της χρονιάς

Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Χαρούλα με την Τάνια και… τα άλλα τα παιδιά που θα δούμε στις μουσικές σκηνές της πόλης αυτές τις μέρες.
Μουσικές σκηνές: Τα 5 πρώτα δυνατά live της χρονιάς
της Δώρας Αμαραντίδου

Τα πέντε πρώτα δυνατά live του 2014 σε μουσικές σκηνές Αθήνας και Πειραιά δίνουν αγαπημένοι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές, με μια αδιάκοπη και συνεπή στις αρχές τους πορεία. Η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σταυρός Ξαρχάκος και η Ελένη Βιτάλη, η Χαρούλα Αλεξίου και η Τάνια Τσανακλίδου, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι οι καλά δοκιμασμένοι στα αυτιά, στο νου και στην καρδιά μας καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής που ξεκινούν παραστάσεις τούς δύο πρώτους μήνες του χρόνου. Ας βάλουν κι εκείνοι ένα χεράκι για ένα πιο… ουσιαστικό «παρακάτω» στη δική μας… όχι και τόσο καλλιτεχνική ζωή.

Δήμητρα Γαλάνη στο Passport

Η Δήμητρα Γαλάνη ξεκινάει τις live συναντήσεις με το κοινό της στις 23 Ιανουαρίου, με την ταυτόχρονη κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ «Αλλιώς», που δίνει και τον τίτλο των μουσικών της παραστάσεων στο Passport. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια της, καθώς και το υλικό του νέου της άλμπουμ, στο οποίο συνεργάζεται με τον Παρασκευά Καρασούλο.

Μετά τις παλιότερες επιτυχημένες συνεργασίες τους στα άλμπουμ «Παλίρροια» και «Φως» και στα τραγούδια από τις ταινίες «Θα το μετανιώσεις» και «Αν», ενώνουν ξανά την έμπνευσή τους για τη δημιουργία μιας δισκογραφικής δουλειάς, που θα ενισχύσει αρκετά και τις πρώτες συναυλιακές βραδιές της τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας για το 2014. Η Δήμητρα Γαλάνη, λοιπόν, μόνη επί σκηνής θα επιδοθεί σε μια προσωπική τραγουδιστική αφήγηση, γεμάτη με τραγούδια που την εδραίωσαν χρόνια τώρα στις προτιμήσεις του κόσμου αλλά και νέα κομμάτια όπως τα τέσσερα - «Αλλιώς» σε μουσική Χρισόστομου Μουράτογλου, «Πίσω μην κοιτάς», σε μουσική δική της, «Αν» σε νέα μίξη και «Ένα κόκκινο μαντήλι» σε μουσική Jun Miyake - που περιλαμβάνονται στο cd single «Αλλιώς», τον προάγγελο της επερχόμενης ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς της.

Τη σκηνή θα μοιραστεί με τους μουσικούς που την συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Λάμπης Κουντουρόγιαννης (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) και Στέλιος Προβής (μπάσο).

Info:
Passport
Καραiσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ. 2104296401
Πέμπτες 23 και 30 Ιανουαρίου, 6 και 13 Φεβρουαρίου
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30.
Τιμές εισιτηρίων: 15€ (με ποτό στο μπαρ), 120€ η φιάλη ανά 4 άτομα σε τραπέζι, 60€ το μπουκάλι κρασί ανά 2 άτομα σε τραπέζι.
Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου και Seven Spots, στο Passport café (Kαραΐσκου 117) και στο www.viva.gr

Σταύρος Ξαρχάκος και Ελένη Βιτάλη στην Ιερά Οδό

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ελένη Βιτάλη παρουσιάζουν αφιερωματικές μουσικές παραστάσεις στον Βασίλη Τσιτσάνη στην Ιερά Οδό από τις 25 Ιανουαρίου. Τριάντα χρόνια απ’ τον θάνατο του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη - οι δημιουργίες του οποίου κατά τον Γιάννη Τσαρούχη είναι «η μόνη απόδειξη πως έχουμε πολιτισμό» - ο Σταύρος Ξαρχάκος δουλεύει πάνω στην ζωντανή εκτέλεση τραγουδιών του, έχοντας ως άριστο εργαλείο τη φωνή και το πάθος της Ελένης Βιτάλη.

Επέλεξε κάποια αθάνατα κομμάτια του Τσιτσάνη από όλες του τις περιόδους, από το πρώιμο ρεμπέτικο μέχρι τα λαϊκά του ‘70. Τα επιμελήθηκε, τα ενορχήστρωσε και τα «τοποθέτησε» σε ένα διαχρονικό λαϊκό πάλκο με πρωταγωνίστρια την Ελένη Βιτάλη, που μέσα στα γυρίσματα της φωνής της, συμπυκνώνει τέσσερις δεκαετίες ελληνικού τραγουδιού σ’ όλες του τις εκδοχές. Ο Σταύρος Ξαρχάκος προσθέτει στο πρόγραμμα και μια ενότητα από το δικό του κλασικό και διαχρονικό «Ρεμπέτικο», έναν κύκλο τραγουδιών που υπήρξε η συμπαγής συνέχεια του λαϊκού μας τραγουδιού.

Να πούμε ότι το συνεχές ενδιαφέρον του Σταύρου Ξαρχάκου για τον Βασίλη Τσιτσάνη έχει εκφραστεί με μεγάλη επιτυχία και με τις συναυλίες του με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, «Τσιτσάνη Διάλογοι - Μυστικές συναντήσεις του νεαρού από τα Τρίκαλα», που ηχογραφήθηκαν και πήραν δισκογραφική μορφή.Μαζί τους στη σκηνή είναι και η Ηρώ Σαΐα, μια δυναμική ερμηνεύτρια που έχει συμπράξει και στο παρελθόν με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Την 10μελή ορχήστρα απαρτίζουν οι σολίστες μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι), Διαμαντής Σιδερίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά, τσουμπούς), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρα), Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο).

Info:
Ιερά Οδός 18- 20
Από τις 25 Ιανουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο
Ώρα έναρξης: 10.30μ.μ.
Τηλ. κρατήσεων: 210 3428272

Χάρις Αλεξίου και Τάνια Τσανακλίδου στο Anodos live stage

«Η Χαρούλα και η Τάνια στο Anodos live stage από 7 Φεβρουαρίου». Έτσι λιτά ανακοινώνεται η πολυπόθητη για πάμπολλους θαυμαστές σκηνική συνεύρεση της Χαρούλας Αλεξίου και της Τάνιας Τσανακλίδου. «Η Χαρούλα και η Τάνια, δικές μας. Ρεπερτόριο θησαυρός, πάθος και δύναμη, γλύκα και συγκίνηση, χιούμορ και οικειότητα, εσωτερικότητα και εξωστρέφεια. Και η κάθε μία λέει στην άλλη: ‘Τραγούδα, θέλω να σε ακούω’»: είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που έχουν οι δύο καλλιτέχνιδες και αναφέρονται, επίσης λιτά, στην αναγγελία της συνεργασίας τους. Μα τι άλλο θα χρειαζόταν να μάθουν οι ακροατές τους; Τίποτα.



Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην επιστροφή της Τάνιας Τσανακλίδου στο μουσικό προσκήνιο, μετά από 3 χρόνια, με αυτή τη συνεργασία. Η Τάνια Τσανακλίδου, όπως και η Χάρις Αλεξίου, είναι σπάνιας ποιότητας καλλιτέχνιδα, μα πολύ πιο κλειστή και πεισματάρα, όταν δεν θέλει να τραγουδήσει κάτι δημοσίως, εάν αυτό το «δημοσίως» δεν την εκφράζει. Περιμένουμε, λοιπόν, πώς και πώς να τις ακούσουμε και να τις δούμε να τραγουδούν σε ντουέτα και η κάθε μια ξεχωριστά στην ίδια σκηνή. Οι μουσικοί που θα συντροφεύουν τις δύο κυρίες στη σκηνή είναι τα μέλη του συγκροτήματος «Nouveau Sextet», οι Θωμάς Κωνσταντίνου, Σωτήρης Λεμονίδης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Δημήτρης Τσάκας, Κώστας Μερετάκης, Κώστας Κωνσταντίνου και οι Παναγιώτης Τσεβάς, Δημήτρης Μπαρμπαγάλας.

Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας στο Γκάζι Live

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας ξαναβρίσκονται μαζί στη σκηνή για να παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση «Η άλλη πλευρά του μπλε», στο «Γκάζι Live», από το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την ίδια παράσταση που με τον τίτλο «The other side of Greece» έχει ταξιδέψει ήδη σε Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, με επιτυχία και ετοιμάζεται να ταξιδέψει και σε Γερμανία, Αμερική, Ρωσία, Τουρκία, Αυστραλία. Κεντρικός μουσικός πυρήνας είναι ο σημερινός ήχος της ελληνικής μουσικής αλλά και εκείνος ο παραδοσιακός ελληνικών περιοχών από την Ήπειρο μέχρι και την Κρήτη, με το παίξιμο των ελληνικών μελαγχολικών «μπλουζ» μέσα από την ηπειρώτικη μουσική και τον ήχο της κρητικής λύρας.

Συμμετέχουν ζωντανά επί σκηνής οι ηθοποιοί Γιώργος Χωραφάς και Νάντια Σπηλιωτοπούλου, με σκηνοθετικές οδηγίες του Στάθη Λιβαθινού και μέσα από βίντεο η Κάτια Γέρου, ο Δημήτρης Ήμελλος και ο Αιμίλιος Χειλάκης, με την κινηματογραφική σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Αποδίδουν ποιήματα της νεοελληνικής ποίησης, έργα επίκαιρα στη σημερινή εποχή που βιώνουμε. Την επιμέλεια της βιντεοσκόπησης, του μοντάζ, των προβολών και τον σχεδιασμό των φώτων έχει ο Περικλής Μαθιέλης και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Νίκος Παππάς κι ο Σάκης Πυριόχος. Σολίστ στην κρητική λύρα και στο τραγούδι είναι η Γεωργία Νταγάκη. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι οι Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Δημήτρης Καρασούλος (ηλ. κιθάρα), Ειρήνη Κετικίδη (ηλ.κιθάρα), Θανάσης Κρυπίδης (βιολί), Άγγελος Παπαδάτος (μπάσο), Γιάννης Σκούταρης (πλήκτρα).

Στο «Γκάζι Live», που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του, στήνεται μία σκηνή που αγγίζει σε έκταση τα 220 τμ και ύψος 9 μέτρα. Πρόκειται για ένα χώρο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, που οι υποδομές του καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές μουσικές αλλά και θεατρικές ανάγκες και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 2.500 θεατές. Στην είσοδο του, ένα έργο τέχνης του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού «υποδέχεται» τους θεατές, βάζοντας τη δικιά του πινελιά στην μουσική παράσταση «Η άλλη πλευρά του μπλε».

Info:
Γκάζι Live, Ιερά Οδός 11, Γκάζι, τηλ 2130185040, www.gazilive.gr
Για τέσσερα Σάββατα 22/2 και 1, 8, 15/3


Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Κότσιρας και Ρίτα Αντωνοπούλου στο Σταυρό του Νότου

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου δίνουν την μουσική παράσταση «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται» στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Είναι το μόνο από τα πλέον δυνατά σχήματα που έχουν ήδη ξεκινήσει τις εμφανίσεις τους. Εμείς στο in2life, που είδαμε την παράστασή τους, την προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Ένταση, πάθος, δυναμισμό, συγκίνηση και ζεστασιά εκπέμπουν και οι τρεις καλλιτέχνες στη σκηνή.

Παρουσιάζουν ένα μεστό πρόγραμμα με χαρακτηριστικές στιγμές από τα μουσικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου από «Τα Πολιτικά τραγούδια» έως τη «Μουσική πράξη στον Brecht» και από τον «Σταυρό του Νότου» και το «Εμπάργκο» μέχρι του «Αιώνα τη Παράγκα» και τον «Άμλετ της Σελήνης» καθώς και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Γιάννη Κότσιρα. Και επειδή ο Θάνος Μικρούτσικος έχει εντάξει την τέχνη του στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου ως ανάγκη για συλλογική ακρόαση, ταυτιζόμενος με τα λεγόμενα των ποιητών που έχει μελοποιήσει, να τι λέει επ’ αυτού: «Η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο αλλά μπορεί να τον κάνει καλύτερο, να του μιλήσει για τις ουσιαστικές αξίες, με τις οποίες αξίζει να ζήσουμε. Το κατακερματισμένο εμείς δεν βγάζει πουθενά».

Info:
Kεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου (Φραντζή και Θαρύπου 35 – 37, Ν. Κόσμος)
Kάθε Σάββατο
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμές: 15€ είσοδος με ποτό
Πληροφορίες/κρατήσεις: 210 9226975

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v