Ηρώ Σαΐα: Μια μουσική βόλτα στο Faust

Με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Faust, η Ηρώ Σαΐα μιλά στο in2life για τις ιστορίες που την εμπνέουν και... τον ρομαντισμό που αντέχει.
Ηρώ Σαΐα: Μια μουσική βόλτα στο Faust
της Δώρας Αμαραντίδου

Καθαρότητα και δυναμισμός χαρακτηρίζουν τη φωνή και την ερμηνεία της Ηρώς Σαΐα. Θεατρικότητα και φυσική άνεση κινήσεων διακρίνουν την εικόνα της επί σκηνής, στοιχεία που βοηθούν τον θεατή να μπει αυτομάτως στο νόημα της κάθε μουσικής ιστορίας. «Πάμε μια βόλτα» λέει η Ηρώ Σαΐα, προτρέποντας το αθηναϊκό κοινό να την ακολουθήσει, κάθε Τετάρτη, με αφετηρία το «Faust». Μαζί με τρεις φίλους της μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, την Άννα Λάκη και τον Χάρη Κελλάρη, βγαίνουν για μια μουσική βόλτα σε πολλά μέρη του κόσμου, ερμηνεύοντας τραγούδια από Nino Rotta, Ηenry Mancini και των Cake μέχρι του David Βοwie και του Leonard Koen, μαζί και με κάποια δικά της, ήδη αγαπημένα όπως «Λευκό Χαρτί» και «Μια Βόλτα».

Η Ηρώ Σαΐα ξεναγεί τους αναγνώστες του in2life στις μουσικές διαδρομές της και καταθέτει τα διδάγματα που πήρε από την μέχρι τώρα εμπειρία της στη ζωή και στην τέχνη. «Στο Faust παρουσιάζουμε γνωστά τραγούδια από όλο τον κόσμο με κέντρο την Ευρώπη και ιδιαιτέρως την Μεσόγειο, μαζί και με κάποια ελληνικά. Μουσικά έχουν διασκευαστεί για ένα πιάνο, ένα μπάσο και ένα ακορντεόν. Το καθένα από αυτά είναι μια ιστορία. Συνδέονται μεταξύ τους και μουσικά και βάση των στίχων του καθενός. Όλα έχουν κάτι να διηγηθούν.»

Ιστορίες τραγουδιών που την γοητεύουν: «Κυρίως ιστορίες γυναικών, που αναφέρονται στους έρωτές τους και στην ιδιαίτερη ζωή της καθεμιάς, τις οποίες τραγουδώ είτε σε ελληνικά, είτε σε ξενόγλωσσα τραγούδια. Μου αρέσει να τραγουδώ και δραματικές αλλά και χαρούμενες ιστορίες αγάπης, όπως αφηγείται το τραγούδι "Una notte a Napoli"».

Ο ρομαντισμός, που ενέχεται στη γυναικεία φύση και υπογραμμίζεται στο άλμπουμ της «Γυναίκα τριαντάφυλλο», αντέχει στο σήμερα γιατί: «Η γυναικεία φύση εκτός από ρομαντισμό έχει και μεγάλη δύναμη, που όταν χρειάζεται την χρησιμοποιεί. Οι γυναίκες γινόμαστε μητέρες. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι από τη φύση μας είμαστε προικισμένες με περισσότερη δύναμη από τους άντρες, ασχέτως αν θεωρούμαστε το ασθενές, ευάλωτο φύλο. Ωστόσο, στην εποχή μας η κατάσταση έχει δυσκολέψει για όλους μας και για τους άντρες και για τις γυναίκες».

Στο τραγούδι «Λευκό χαρτί» ερμηνεύει «Τράβα μια μονοκοντυλιά/ σβήσε όλα τα χαμένα/ σβήσε τους πόνους την οργή». Ένας τρόπος για να «σβήσουμε» τα άσχημα από τη ζωή μας: «Αυτό το τραγούδι, όπως και αρκετά άλλα του δίσκου, διακρίνονται από ρεαλισμό αλλά και από χειροπιαστή αισιοδοξία. Η ζωή έχει μια χαρμολύπη, την οποία εκφράζει αυτό το τραγούδι. Δίπλα μας υπάρχουν ασχήμιες αλλά υπάρχουν και ομορφιές. Στις ομορφιές να εστιαστούμε και από εκεί να παίρνουμε δύναμη για τη συνέχεια. Έτσι είναι η ζωή: Όσες φορές πέφτουμε, άλλες τόσες σηκωνόμαστε. Όσα άσχημα και να μας έχουν συμβεί, πρέπει να ξεκινούμε ξανά την προσπάθεια με περισσότερη δύναμη. Δυστυχώς στις μέρες μας τα δύσκολα είναι πολύ περισσότερα από τα εύκολα αλλά πρέπει να βρίσκουμε τις δυνάμεις μας ακόμα και όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχουν. Όπως και να το κάνουμε, η ζωή είναι ωραία».

Ονόματα και σταθμοί στην τέχνη της, που σημειώνει με θαυμαστικό: «Στέκομαι στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Σημειώνω την συνεργασία μου με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και με την πολύ αγαπημένη μου Αφροδίτη Μάνου. Όλες αυτές οι συνεργασίες μου προσέφεραν πολλές γνώσεις και εμπειρία, ούτως ώστε σήμερα να οδεύω μόνη μου, έχοντας διυλίσει όλα τα μαθήματα που πήρα από αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες».

Η θεατρική ερμηνεία των τραγουδιών είναι ατού: «Τώρα που τελειώνω τη δραματική σχολή, το διακρίνω ακόμα περισσότερο. Αλλά και τα χρόνια που ήμουν με τον Σταμάτη Κραουνάκη και η εμπειρία μου δίπλα στο Σταύρο Ξαρχάκο, με έμαθαν ότι η ερμηνεία ενός τραγουδιού, μόνο με θεατρικότητα γίνεται πιο πειστική. Πλέον οι σπουδές μου στη δραματική σχολή και η προϋπηρεσία μου δίπλα σε αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες με βοήθησαν ώστε να στέκομαι όπως εγώ θα ήθελα στη σκηνή, αλλά και να σκέφτομαι διαφορετικά στη ζωή μου. Θεωρώ ότι το θέατρο μας βοηθάει και στο μέσα μας, όχι μόνο στο πώς θα παρουσιαστούμε επί σκηνής».

Στα μετά- Faust προσεχώς: «Στις 10 Μαΐου, στον Ιανό θα επαναλάβω την επιτυχημένη μουσική παράσταση, που έδωσα εκεί πριν λίγες μέρες. Καλεσμένη μου θα είναι η Αφροδίτη Μάνου. Μέσα στον Μάιο θα κυκλοφορήσει η επόμενη δισκογραφική δουλειά μου. Αποτελείται από τραγούδια δύο νέων, εξαιρετικών συνθετών, του Νεοκλή Νεοφυτίδη, με τον οποίο συνεργάστηκα και στο άλμπουμ "Γυναίκα τριαντάφυλλο" και του Άρη Βλάχου. Αν και ο καθένας έχει το δικό του στυλ γραφής, τα τραγούδια του δίσκου έχουν πολλά κοινά σημεία κι αυτό είναι ωραίο. Και οι τρεις είμαστε συνομήλικοι, οπότε έχουμε πάνω- κάτω ίδιους προβληματισμούς. Έχουμε παρόμοια στάση ζωής και κοινό τρόπο σκέψης».

Info:
Η Ηρώ Σαΐα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Πάμε μια βόλτα» στο Faust (Καλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος 12, τηλ. 2103234095), κάθε Τετάρτη.
Ώρα έναρξης: 22.30.
Είσοδος: 5 ευρώ (εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό), σε τραπέζι: 8 ευρώ (εισιτήριο θεάματος, δεν περιλαμβάνει ποτό)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v