Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού φτάνουν στην τελική τους φάση

Στις 15 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα ακουστούν είκοσι τραγούδια, γεννημένα από το «νέο αίμα» της ελληνικής στιχουργίας.
Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού φτάνουν στην τελική τους φάση
Ο τελικός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, και όπως έχει ήδη σημειωθεί αυτή τη φορά εστιάζει στη δημιουργία του στίχου.

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Εντάσσονται στον Κύκλο “Το Ελληνικό Τραγούδι” που περιλαμβάνεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης, από την αρχή της λειτουργίας της. Ο ουσιαστικός στόχος των Αγώνων αυτών είναι η αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής του και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του.

Κύριος σκοπός των Αγώνων αυτή τη χρονιά είναι η ανάδειξη νέων ή άγνωστων στο ευρύ κοινό στιχουργών. Η συμμετοχή των υποψηφίων ήταν μεγάλη. Από τις 17 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 600 νέοι στιχουργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους που περιλάμβαναν τρεις στιχουργικές δημιουργίες.

Η προκριματική επιτροπή επέλεξε δέκα υποψήφιους για την τελική φάση.Οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν για τον τελικό ήδη κλήθηκαν σε μια δημιουργική ‘’άσκηση’’ που όμως αντικατοπτρίζει μία πλευρά της πραγματικότητας για έναν στιχουργό. Κλήθηκαν να γράψουν στίχους, πάνω σε μία μελωδία που τους δόθηκε από την οργανωτική επιτροπή μετά από κλήρωση. Παράλληλα, οι συνθέτες που έχουν ορισθεί από την διοργάνωση, επέλεξαν και μελοποιούν ο καθένας μία από τις άλλες στιχουργικές δημιουργίες των τελικών υποψηφίων.

Στην τελική φάση των Αγώνων, τη βραδιά του τελικού, θα ακουστούν τα 2 τραγούδια που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία για κάθε υποψήφιο, συνολικά δηλαδή 20 νέα τραγούδια.

Ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Θεοφάνης Καββαδάς, Ευγενία Κωστοπούλου, Βασιλική Λαμπίρη, Ανθή Μητροπέτρου, Ιωάννης Πανουτσόπουλος, Αθηνά Σπανού, Μαρία Σταθοπούλου, Κωνσταντίνος Τζέμος, Μαρία Χελιώτη.

Οι συνθέτες που συμμετέχουν μελοποιώντας μία από τις στιχουργικές δημιουργίες των υποψηφίων είναι οι: (κατ' αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Μάκρας (ένας από τους νικητές των περσινών Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού /1ΣΥΝΘΕΣΗ), Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ορφέας Περίδης και Τάσος Ρωσόπουλος.

Οι συνθέτες που έδωσαν μελωδία τους για την διαδικασία “δημιουργικής άσκησης’’ είναι οι: (κατ' αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Την προκριματική επιτροπή αποτέλεσαν: (κατ' αλφαβητική σειρά): Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στο πλαίσιο των Αγώνων πραγματοποιούνται και Συζητήσεις για το Ελληνικό Τραγούδι. Πρόγραμμα ΕπόμενωνΣυζητήσεων: 14/12/2012 Ο πολιτικός Στίχος στο Ελληνικό Τραγούδι Φουαγιέ 4ου ορόφου | 12/2/2013 Μικρή Σκηνή | 21/3/2013 Μικρή Σκηνή

Οργανωτική επιτροπή: Δημήτρης Παπαδημητρίου - Κώστας Φασουλάς - Τάσος Ρωσόπουλος - Ραλλού Βογιατζή

Info:
Εισιτήρια: 10 - 20 € | Μειωμ. 10 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v