Μουσικές σκηνές: 15 κορυφαίες «νότες» της φετινής σεζόν

Η μουσική σεζόν άργησε φέτος να ξεκινήσει, αλλά παίρνει πλέον φόρα και μας συστήνει διαλεχτές προτάσεις, χωρίς πολλά σκηνικά «μεγαλεία», αλλά με ενδιαφέρουσες φωνές και συνεργασίες. Δείτε τις 15 επιλογές μας από τις «νότες» του φετινού χειμώνα.
Μουσικές σκηνές: 15 κορυφαίες «νότες» της φετινής σεζόν
της Δώρας Αμαραντίδου

Η φτήνια των πολιτικών αποφάσεων που μας οδήγησαν στο σήμερα μιας αλλήθωρης ελληνικής πραγματικότητας, εκείνης που στενάζει με το ένα μάτι στην πάλαι ποτέ επίπλαστη ευμάρεια και στην τωρινή, δίχως προοπτική και… στοκ, μίζερη καθημερινότητα, έχει καταγραφεί από το ξεκίνημά της κιόλας- πριν από 30 (και βάλε) χρόνια- με στίχους και μελωδίες οξυδερκών τραγουδοποιών και ενάρετων φωνητικά ερμηνευτών.

Αυτός ο Νοέμβρης αποτελεί την αργοπορημένη έναρξη ή τον προγραμματισμό των μουσικών παραστάσεων αυτών των καλλιτεχνών καθώς και νεώτερων «μαθητών» τους, σε ελάχιστες σκηνές της Αθήνας και των περιχώρων, χωρίς πολλά σκηνικά τερτίπια. Τον πρώτο λόγο έχει η μουσική σε χώρους που η ανάσα του καλλιτέχνη συναντιέται με του ακροατή με σκοπό να δοθεί έστω και… τεχνητό οξυγόνο στη ψυχή και στο νου. Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι… και να που πλέον είναι πιο ευδιάκριτα τα μονοπάτια τα οποία σχηματίζουν το τοπίο των μουσικών σκηνών σε αυτή την… παγωμένη- οικονομικά και ηθικά- χειμερινή περίοδο.

Στο in2life ξεκινήσαμε τις μουσικές διαδρομές και σας προτείνουμε μαζί να ακολουθήσουμε τα χνάρια κάποιων συγκεκριμένων τραγουδοποιών και ερμηνευτών. Προσδοκία μας: Να πούμε «άξιζε τον κόπο και… το χρήμα» αυτή η μελωδική βραδιά.

Έχουμε και προτείνουμε, λοιπόν:

*Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου για πρώτη φορά μαζί σε μια σύμπραξη με την ονομασία «ΣΥΝ» στο Gazoo (Πειραιώς 102- 104, τηλ. 2103422888). Όσοι προσέρχονται σε αυτή την συνάντηση διαπιστώνουν τι κοινό μπορεί να έχουν οι εγκέφαλοι των «Φατμέ» με των «Πυξ Λαξ», η γενιά του ’80 με την γενιά του ’90 και οι… παλιές αγάπες με τα ψέματα. Δυο καλλιτέχνες με άσχετη μεταξύ τους διαδρομή, οι οποίοι βρίσκουν κοινή συνισταμένη στην μουσική τους συνέπεια και στις κοινωνικές απόψεις τους, που είτε ενοχλούν κάποιους είτε γοητεύουν. Πάντως ποτέ δεν ακολούθησαν την ευκολία τους. Είναι δύο κόσμοι άσχετοι, ξένοι, αντίθετοι ή συν-πληρώνονται.
Μαζί τους συμπράττουν οι Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο, φωνητικά), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα, ακορντεόν), Μιχάλης Βρέττας (βιολί, φωνητικά), Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά), Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά), Νίκος Παππάς (ηχοληψία), Περικλής Μαθιέλλης (φωτισμοί).
Τιμή εισόδου: 10 ευρώ.

Κ.ΒΗΤΑ καταθέτει τραγούδια του που έμειναν έξω από τις ηλεκτρονικές του συναυλίες για χρόνια, με ένα ακουστικό μουσικό σύνολο, κάθε Πέμπτη βράδυ στην «Απανεμιά» (τέρμα Μνησικλέους και Θόλου 4, τηλ. 210-3248580), την ιστορική μπουάτ που την δεκαετία του 60'-70' φιλοξένησε το νέο κύμα στην Πλάκα. Η μπουάτ βρίσκεται στην οδό Θόλου, που ενέπνευσε τον Μίνω Αργυράκη να σχεδιάσει την «Οδό Ονείρων». Ο ίδιος εξηγεί: «Βρήκα πολλές φορές καταφύγιο σ’ αυτή τη μπουάτ σαν έφηβος, πέτυχα κάποιες μοναδικές βραδιές από καλλιτέχνες του νέου κύματος. Είναι ένας χώρος που μου αρέσει η ιστορία του και θα μου δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσω την ακουστική πλευρά της μουσικής μου - τα τραγούδια έτσι όπως ακριβώς γράφτηκαν πριν προστεθούν οι ηλεκτρονικές ενορχηστρώσεις. Είναι κάτι καινούριο, γιατί δεν έχω ποτέ βρεθεί εκτεθειμένος σε τόσο μικρή απόσταση με τους φίλους της μουσικής μου».
Ώρα έναρξης: 21.30μ.μ.

Ελένη Βιτάλη κάθε Δευτέρα στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή & Θαρύπου 35-37,Ν. Κόσμος τηλ. 2109226975, 2109239031). Ανάδρομη διαδρομή στο πλούσιο και ξεχωριστό ρεπερτόριό της, με τραγούδια λαϊκά, δημοτικά, ροκ, καθώς και τα δικά της, παντρεύονται δημιουργικά με τραγούδια άλλων, που αγάπησε, τραγούδια “πειραχτικά” όπως λέει και η ίδια. Το παραδοσιακό βιολί και τα κρουστά συνομιλούν με την ηλεκτρική κιθάρα και το πιάνο, όλα ενώνονται, ενορχηστρώνονται και διασκευάζονται επί σκηνής από τον τραγουδοποιό Νίκο Ξύδη και τους μουσικούς της μπάντας της. Μαζί και η ηθοποιός Βαλέρια Κουρούπη.
Ώρα έναρξης: αυστηρά στις 22.00 (γιατί την άλλη μέρα κάποιοι από εμάς δουλεύουμε…)

Αλκίνοος Ιωαννίδης μαζί με τους μουσικούς συνοδοιπόρους του θα βρίσκονται στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή & Θαρύπου 35-37,Ν. Κόσμος τηλ.: 2109226975, 2109239031) κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Το νέο πρόγραμμα, που αποτελείται από τραγούδια της δισκογραφίας του αλλά και διασκευές, στηρίζεται στη βαθύτητα και την απλότητα του τραγουδιού, τη μοιρασιά και την επικοινωνία. Μαζί του οι σπουδαίοι μουσικοί: Γιώργος Κοντραφούρης (hammond organ, πιάνο), Σωτήρης Λεμονίδης (πλήκτρα), Γιώργος Καλούδης (τσέλο, κρητική λύρα), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά).
Ώρα έναρξης: 22.30

*Τα «Κίτρινα Ποδήλατα» κάνουν και φέτος στέκι τους τη σκηνή της «Αρχιτεκτονικής» (Ελασιδών 6, από Πειραιώς 116, Γκάζι, τηλ. 2109014428), όπου παίζουν και τα σπάνε κάθε Σάββατο. Με έντονες κιθαριστικές μελωδίες, ισχυρά κοινωνικά μηνύματα, εκρηκτική σκηνική παρουσία με την συνδρομή και της video art, το γκρουπ παίζει τα τραγούδια του, παλαιότερα και νέα ακυκλοφόρητα, πλεγμένα με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών από την ελληνική και ξένη ροκ σκηνή.
Μουσικοί: Γιώργος Ράλλης (τύμπανα) Κώστας Ξηρογιάννης (μπάσο), Τίνα Ψαλίδα (βιολί, τραγούδι), Ειρήνη Αναστασίου (τσέλο, τραγούδι) Ζωή Ευσταθίου (πιάνο, τραγούδι). Σκηνοθεσία, σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Τέλλος.

*Ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Σάκης Μπουλάς για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην «Ακτή» της οδού Πειραιώς δημιουργούν, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, όπως λένε… «τον πιο βίαιο πολιτικό και σεξουαλικό πανζουρλισμό της Εμφυλίου». Για τις φετινές παραστάσεις του είπαν να κάνουν την έκπληξη βάζοντας και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο παιχνίδι, ένα μουσικό- σατυρικό παιχνίδι με τίτλο «Ο Καλός, ο Κακός κι ο Άσχημος». «Από το Αχ! Μαρία ρίξαμε άγκυρα εδώ, φτιάξαμε γέφυρα Εξάρχεια με Ταύρο...» δηλώνει, μεταξύ άλλων το τραγούδι της παράστασης, σε μουσική Μιχάλη Χατζηγιάννη και στίχους Σάκη Μπουλά. Μέσα από τα δρώμενα, διάρκειας τεσσάρων ωρών συναντιούνται η μουσική και το τραγούδι με θεατρικά σκέτς και φάρσες.
Συνεργάζονται: ο Johnny Βαβούρας, ο Γιώργος Μάγκας με το κλαρίνο και τα κουστούμια του, η Μαρία Διακοπαναγιώτου (κατά κόσμο Τασούλα του Κίτσου), η Βαλάντω Τρύφωνος, η Νικολέτα Τρίκη και οι ηθοποιοί Μαρίνα Σαμάρκου, Στεφανία Γκουρνέλλου καθώς και 10 μελής ορχήστρα που διευθύνει ο Σόλων Αποστολάκης. Κείμενα: Σάκης Μπουλάς.

*Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου εμφανίζονται εκτάκτως, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη μουσική σκηνή «Ρυθμός» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, Τηλ. 2109750060) για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί, όπως λέει ο Θάνος Μικρούτσικος «όταν η μνήμη επιστρέφει, εκδικείται…» Ο Θάνος Μικρούτσικος θα προσθέσει ειδικά για τη μέρα αυτή στο πρόγραμμά τους ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τραγούδια που έγραψε στα χρόνια της δεκαετίας του ΄70. Τραγούδια διαχρονικά με μια φόρμα που δεν κόλλησε στην εποχή που γράφτηκε και δεν αφορά μόνο την μνήμη των παλιότερων αλλά λειτουργεί ως ζώσα μουσική του σήμερα.

Ωστόσο, εκεί στο «Ρυθμό» ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου έχουν προγραμματίσει μουσικές παραστάσεις τα Σάββατα του Δεκέμβρη (1,8,15,22) με την καλά δοκιμασμένη φόρμα «φωνή και πιάνο» με την οποία σκοπεύουν να αποδώσουν τα τραγούδια με ένα τρόπο που θα αναδεικνύει την ουσία τους και ταυτοχρόνως θα τα απογειώνει. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τραγούδια του Μικρούτσικου από το πλούσιο ρεπερτόριο που διαθέτει σε κείμενα Μπρεχτ, Μπίρμαν, Καββαδία, Ελευθερίου, Αλκαίου, Τριπολίτη, Νικολακοπούλου, Ιωάννου κ.α. Όμως, εκτός από αυτά τα τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από τουλάχιστον τρεις γενιές, παρουσιάζονται και τραγούδια άλλων συνθετών, του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Κραουνάκη.
Ώρα έναρξης: 22.30 Είσοδος:12 € (με μπύρα ή κρασί).

*Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε τη μία και μοναδική συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου - Μαρίας Φαραντούρη στο «Παλλάς», μια σύμπραξη που καθυστέρησε 36 χρόνια: «Η συνάντηση» τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.
Μετά την τεράστια απήχηση που είχε η πρώτη τους συνάντηση επί σκηνής, ο συνθέτης με το πληθωρικό έργο και η κορυφαία κοντράλτο ερμηνεύτρια συναντιούνται και πάλι στο Παλλάς για μια ιδιαίτερη μουσική διαδρομή μέσα από τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Kurt Weill, του Lucio Dalla, και ασφαλώς του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου. Χωρίς νότα νοσταλγίας, αλλά με παλμό, με τα πόδια να πατούν γερά στο σήμερα και το βλέμμα να στρέφεται ελπιδοφόρα στο μέλλον, οι ενορχηστρώσεις του Θάνου και η απρόσμενα λυρική ερμηνεία της Μαρίας δίνουν σε παλιότερα τραγούδια μια νέα πνοή και έναν δυναμισμό, περισσότερο συγκινησιακά φορτισμένο από το δυσοίωνο κλίμα των καιρών μας. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς είναι η παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση Πολιορκίας», ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση της Ρένας Χατζιδάκη. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ»
Τιμές εισιτηρίων: 50€, 40€, 35€, 25€, Φοιτητικό 20€, ανέργων 15€ (αγορά μόνο από το ταμείο) Προπώληση: Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα Τηλέφωνο: 2103213100 Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100

*Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Απόστολος Ρίζος, εξελίσσει τις επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις του με επίκεντρο τη γυναικεία μορφή, και παρουσιάζει στο «Σταυρό του Νότου- Plus» (Φραντζή & Θαρύπου 35-37,Ν. Κόσμος τηλ.: 2109226975, 2109239031) ένα μουσικό concept με τίτλο “καρέ της Ντάμας”, στο οποίο συμμετέχουν επίλεκτες καλεσμένες. Το εκλεκτό “καρέ της Ντάμας” απαρτίζουν - κατά σειρά εμφάνισης - κυρίες: Ρίτα Αντωνοπούλου (15/11) Ειρήνη Σκυλακάκη (22/11), Μαρία Παπαγεωργίου (29/11) και Λίνα Νικολακοπούλου (6/12). Τις μουσικές συνοδεύουν σπάνια φωτογραφικά καρέ από την πολυτάραχη και γοητευτική ζωή μιας ανώνυμης – εξ’ αυτού και μυστηριώδους –Ελληνίδας, που έζησε τον προηγούμενο αιώνα στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια.
Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρες), Παναγιώτης Τσεβάς (πιάνο, ακορντεόν), Γιάννης Πολυχρονάκης (μπάσο), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (βιμπράφωνο, drums).

Μαριέττα Φαφούτη και η μπάντα της έρχονται στο «Σταυρό του Νότου Plus» (Φραντζή & Θαρύπου 35-37,Ν.Κόσμος, τηλ.: 2109226975, 2109239031), τα Σάββατα 17 και 24 Νοεμβρίου για να μας αποδείξουν πως μια λέξη μπορεί να μας κάνει να φορέσουμε το πιο λαμπερό χαμόγελο. Αρκεί να φωνάξουμε… Kookoobadi! Το μουσικό ξόρκι που πήρε εθιστικές διαστάσεις, έχοντας διαδεχτεί επάξια την επιτυχία του «Don’t stop», γίνεται το σύνθημα για βραδιές γεμάτες φως, ένταση, χαμόγελα και χορό χωρίς τελειωμό. Έχοντας πλέον δυο δίσκους στα χέρια της («Try a little romance» και «Homemade Joy»), η Μαριέττα Φαφούτη ενηλικιώθηκε μουσικά και τραγουδάει από disco και soul, μέχρι τραγούδια που θα μπορούσαν να ντύνουν μουσικά τα κλασικά spaghetti western, παραμένοντας πιστή στην αγάπη της στα μιούζικαλ και τη μουσική των ‘60s και ‘70s.

*Ο εκλεκτός της ελληνικής ροκ Παύλος Παυλίδης και οι B-movies επιστρέφουν στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή & Θαρύπου 35-37,Ν.Κόσμος, τηλ.: 2109226975, 2109239031) από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη για να παρουσιάσουν κομμάτια απ' τον καινούριο δίσκο που ετοιμάζουν, καθώς επίσης και επιλεγμένα τραγούδια από όλη τη μουσική πορεία του.
Ώρα προσέλευσης: 22.30

*Δύο ξεχωριστές και σπάνιες βραδιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310) την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου. Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και λογοτέχνες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο Μάνος Ελευθερίου θα απαγγείλει ο ίδιος ποιήματα του, συνοδευόμενος από τους ήχους της κιθάρας, του κιθαρίστα και συνθέτη Παναγιώτη Μάργαρη. Ο Μάνος Ελευθερίου έχει συγγράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα και πάνω από 400 τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έμειναν διαχρονικά και ιστορικά. Η εμφάνιση του ζωντανά επί σκηνής, υπό τη συνοδεία της κιθάρας του Παναγιώτη Μάργαρη, αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά. Τις δύο αυτές μοναδικές βραδιές θα τιμήσουν με τη φιλική τους συμμετοχή η Μελίνα Κανά την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.
Ώρα έναρξης: 21:30 (την Κυριακή), 22:30 (τη Δευτέρα). Είσοδος: 10 / 15 / 20 ευρώ (Δεν περιλαμβάνει ποτό)

*Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Μίλτος Πασχαλίδης υποδέχονται τον φετινό χειμώνα στην μουσική σκηνή «Ζυγός», στην Πλάκα, από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 22.30. Εκεί θα συναντούν την Δήμητρα Παπίου, μία διακριτική παρουσία στο χώρο της ελληνικής έντεχνης μουσικής σκηνής, για να δημιουργούν από κοινού ένα εκφραστικό μουσικό δρώμενο. Επίσης, έχουν προγραμματίσει να φιλοξενούν κάθε φορά κι ένα διαφορετικό καλεσμένο καλλιτέχνη, ο οποίος θα ενσωματώνεται στο πρόγραμμα και όλοι μαζί θα αυτοσχεδιάζουν πάντα με την καθοριστική συμμετοχή του κοινού. Το πρώτο μέρος της παράστασης σχεδιάζουν και συμμετέχουν οι «Opera Chaotique», το δίδυμο Tenorman & Voodoo Drummer (κατά κόσμον Γιώργος Τζιουβάρας & Χρήστος Κουτσογιάννης) που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2011 και ήδη έδωσε μια σειρά από επιτυχημένες εμφανίσεις σε Βερολίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Αθήνα, Λονδίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι και Βελιγράδι. Μαζί τους ο «πολυπράγμων» Δημήτρης Σταρόβας, ο οποίος συμπράττει καταλυτικά στο δεύτερο μέρος των παραστάσεων.

*O Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε λίγες μέρες επιστρέφει από Θεσσαλονίκη για να δώσει τρεις συναυλίες στη μουσική σκηνή «Passport» (Καραΐσκου 119, τηλ.2104296401, 6940558558) στον Πειραιά, στις 7, 8 και 14 Δεκεμβρίου. Οργισμένος και ώριμος, ηλεκτρικός και λυρικός, δυναμικός και εσωστρεφής, ο Βασίλης που κάνει χιλιάδες θαυμαστές του από τρεις γενιές να του λένε «Βασίλη, ζούμε για να σε ακούμε!» θα καταθέσει, όπως πάντα τραγούδια- σταθμούς στην ελληνική δισκογραφία.
Μαζί του η μπάντα του: Αντρέας Αποστόλου (πιάνο, ενορχήστρωση), Βαγγέλης Πατεράκης (μπάσο), Στέφανος Δημητρίου (drums), Γιάννης Αυγέρης (φωνητικά / κιθάρα), Μαίρη Μπρόζη (τραγούδι / βιολί).

*Η Έλλη Πασπαλά και ο Τάκης Φαραζής παρουσιάζουν «Τα πρόσωπα του έρωτα» στο «Gazarte» (Βουτάδων 34, ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός, Γκάζι, τηλ. 2103460347, 2103452277) τις Κυριακές 9 και 16 Δεκεμβρίου. Μετά από την επιτυχημένη περιοδεία τους το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστρέφουν στην Αθήνα μ’ ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον έρωτα. Άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε εκρηκτική, η ερμηνεύτρια ξυπνάει στους ακροατές- θεατές της, αναμνήσεις από έρωτες που έζησαν ή ζούνε, έχοντας δίπλα της τον δεξιοτέχνη της τζαζ, Τάκη Φαραζή, στο πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια των Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Βαν Μόρισον και των Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Κραουνάκη, Καλαντζόπουλου, Ρεμπούτσικα, Σέμση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v