Φεστιβάλ Αθηνών: Όλα όσα θα δούμε φέτος

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα ονόματα και οι παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα είναι ακόμη πιο... ανανεωμένο. Tο in2life σας παρουσιάζει πρώτο όλους τους πρωταγωνιστές και σας καλεί να ετοιμαστείτε για ”βροχή πολιτισμού”.
Φεστιβάλ Αθηνών: Όλα όσα θα δούμε φέτος

Έναν ακόμη λόγο να μετράμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι το καλοκαίρι μας έδωσε η ανακοίνωση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών, σήμερα το μεσημέρι. Στο ανανεωμένο πνεύμα του θεσμού, που επεκτάθηκε χωροταξικά, συρρικνώθηκε χρονικά και... αναστήθηκε υπό την προεδρεία του Γιώργου Λούκου, που ανέλαβε πέρυσι το πηδάλιο, το φετινό φεστιβάλ αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Με πέντε κύριους θεματικούς άξονες, που εμπλουτίζονται από παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια καθώς και την ενότητα παιδικού θεάτρου που εγκαινιάστηκε επιτυχώς πέρυσι, το Ελληνικό Φεστιβάλ 2007 στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού και δημιουργία προϋποθέσεων συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στις εθνότητες, τις μειονότητες, τις γενιές, τις τάξεις.

Οι πέντε θεματικές ενότητες, Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, Από την Πεζογραφία στη Σκηνή, Αφιέρωμα στον William Forsythe, Αφιέρωμα στο Ελληνικό Τραγούδι, Αφιέρωμα στη Μουσική του 20ου και 21ου αιώνα καθορίζουν, χωρίς όμως να περιορίζουν, τη διαμόρφωση του προγράμματος.

Η αυλαία ανοίγει την 1η Ιουνίου στο Ηρώδειο με την Carmen του Georges Bizet, από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Steven Pimlott. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Ηρωδείου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, με δύο αμιγώς ρώσικα προγράμματα, την Παιδική Χορωδία της Βιέννης, η ιστορία της οποίας ξεκινά από το 1498 και την έχει δίκαια καταστήσει τη διασημότερη παιδική χορωδία του κόσμου, τη Sylvie Guillem στην πρώτη της κοινή εμφάνιση με τον Akram Khan στο έργο Sacred Monsters, την ”ψυχή του Λιβάνου” Fairuz σε μια μοναδική συναυλία, τον Elvis Costello με τον Allen Toussaint, την πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής Laurie Anderson, την ομάδα Semara Ulangun από το Μπαλί της Ινδονησίας, με 50 μουσικούς, χορευτές και ηθοποιούς στο έργο ”οι περιπέτειες του πρίγκιπα Ράμα”, και τους Les Arts Florissants που μας κατέπληξαν πέρυσι με τους Παλαδίνους του Ραμώ, στο εμβληματικό έργο ”Η Δημιουργία” του Joseph Haydn.

Στο Ηρώδειο, επίσης, φιλοξενείται το Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, που περιλαμβάνει ένα γκαλά με Έλληνες τραγουδιστές που θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες που τραγούδησε η Κάλλας στη Λυρική Σκηνή από το 1942 έως το 1945, αλλά και αποσπάσματα από τη ”Νόρμα”, έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της, τον οποίο ερμήνευσε 89 φορές μεταξύ 1948 και 1965, τα οποία θα ερμηνεύσουν η αμερικανίδα σοπράνο June Anderson και η γαλλίδα μετζοσοπράνο Beatrice Uria-Monzon με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το αφιέρωμα κορυφώνεται με την παράσταση της Μήδειας του Κερουμπίνι, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου και με πρωταγωνίστρια την ιταλίδα σοπράνο Anna Caterina Antonacci.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αφιέρωμα στο Ελληνικό Τραγούδι, το οποίο, μετά το περσινό επιτυχημένο αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, τιμά φέτος την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (”Οι Μελωδίες της Ευτυχίας”) και τον Άκη Πάνου (”Η Ζωή μου Όλη”) υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου και το Μάνο Λοΐζο, το έργο του οποίου θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο από τη Χαρούλα Αλεξίου υπό τον τίτλο Με φάρο στο Φεγγάρι. Στο ίδιο αφιέρωμα εντάσσεται και η μουσική παράσταση για τις ευφορικές ουσίες στο ελληνικό τραγούδι, που επιμελείται ο Παναγιώτης Κουνάδης, συγγραφέας και ερευνητής της ελληνικής δισκογραφίας και στην οποία συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Μπάμπης Τσέρτος και Μάρθα Φριντζήλα, σε σκηνοθεσία Πάνου Παναγιωτόπουλου. Ο επικρατέστερος τίτλος για την παράσταση; ”Τσίλιες και μία νύχτες”.

Ο χώρος που πέρυσι συγκέντρωσε τα περισσότερα θετικά σχόλια, αλλά και το νεανικότερο κομμάτι του κοινού, φέτος επεκτείνεται, καθώς ένα ακόμη κτίριο του συγκροτήματος της Πειραιώς 260 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Φεστιβάλ Αθηνών, για να φιλοξενήσει παραστάσεις όπως το ”Πόλεμος και Ειρήνη” του Λέων Τολστόι, από τη θεατρική ομάδα Ατελιέ σε σκηνοθεσία Πιότρ Φομένκο, που εντάσσεται στη θεματική ενότητα ”Από την πεζογραφία στη σκηνή”, τις χορογραφίες Car-men, When Time takes Time και Birth-day του τσέχου δημιουργού Γίρζι Κίλιαν, και της ομάδας Nederlands Dans Theater 3, που περιλαμβάνει χορευτές από 45 έως 70 ετών στην παράσταση υπό τον τίτλο ”χορεύοντας ενάντια στο χρόνο”, το έργο Isabella’s Room που θριάμβευσε στο φεστιβάλ της Αβινιόν το 2004 από την ομάδα Needcompany και το σκηνοθέτη Jan Lauwers, τον Ιβάνοφ του Άντον Τσέχοφ, το Fruchtfliege και το Norde του Λουί Φερντινάν Σελίν από τον περίφημο βερολινέζικο θίασο της Volksbuhne και το Γλάρο του Άντον Τσέχοφ από το θέατρο Kretakor της Βουδαπέστης, σε σκηνοθεσία Arpad Schilling που σημείωσε πέρυσι μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου φιλοξενεί και πάλι την Αριάν Μνουσκίν και το Θέατρο του Ήλιου, με την τελευταία του παράσταση ”Τα εφήμερα” και τη Μάγια Λυμπεροπούλου που μεταφέρει επί σκηνής το έργο Δαίμονες και Δαιμονισμένοι του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σκηνοθετώντας έναν λαμπρό θίασο, ενώ στο Θέατρο Πόρτα το μικρό φεστιβάλ για λιλιπούτειους θεατές περιλαμβάνει φέτος τέσσερις παραστάσεις, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Στο Σχολείον, της Ειρήνης Παππά θα παρακολουθήσουμε το διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου ”Τους τα λέει ο θεός”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη, τους ”Ιταλικούς Κήπους” από το θέατρο Νέων σε συνεργασία με το Teatro di Piazza o d’ occasione, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σεϊτάνη, αλλά και το ”Μαριβώ, Η Τέλεια Στρατηγική” του Νίκου Χατζόπουλου.

Άλλες παραστάσεις, για τις οποίες οι χώροι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι ”Το τέλος της μικρής μας πόλης” του Δημήτρη Χατζή σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη, η ”Murga”, συμπαραγωγή των φεστιβάλ Αθηνών, Αβινιόν, Fondazione Musica per Roma, Festival International de las Artes de Castilla y Leon και Carniceria Teatro, σε σκηνοθεσία Ροντρίγκο Γκαρθία, οι ”8 γυναίκες” του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, ”ο ξεπεσμένος δερβίσης” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, η performance με 7 ηθοποιούς, 993 κομπάρσους Έλληνες και ξένους κι ένα μικρόφωνο ”Πεθαίνω σα χώρα” του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού το Θέατρο στο Τροχόσπιτο της Όλιας Λαζαρίδου και η Μήδεια στα αλβανικά, σε σκηνοθεσία Μικέλ Καλέμι.

Οι πολύ πρόσφατες τάσεις του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από ομάδες όπως οι Sinequanon, RootlessRoot, amorphy.org και Λάθος Κίνηση του Κωνσταντίνου Μίχου. Το επιτυχημένο Synch Festival μετονομάζεται σε synch days & synch nights και γίνεται, φέτος, κομμάτι του Ελληνικού Φεστιβάλ –το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των Γιώργου Καρναβά και Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Η αυλαία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου ανοίγει στις 29 Ιουνίου με την Αντιγόνη του Λευτέρη Βογιατζή ”για αυτούς που δεν μπόρεσαν πέρυσι να βρουν εισιτήρια αλλά και για όσους θέλουν να την ξαναδούν”. Τα Επιδαύρεια συνεχίζονται με τη Μήδεια του Luigi Cherubini, τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και την Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευρυπίδη από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Το φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου θα κλείσει στις 11 Αυγούστου με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, στην πρώτη του συνεργασία με ελληνικό θίασο.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v