Οι κινηματογραφικές αφίσες που έγραψαν Ιστορία

Δέκα από τις πιο εμβληματικές κινηματογραφικές αφίσες που άφησαν εποχή και εντυπωσίασαν ίσως… το ίδιο με τις ταινίες που διαφήμισαν.
Οι κινηματογραφικές αφίσες που έγραψαν Ιστορία
Τα σαγόνια του καρχαρία

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας ετοιμάζεται να επιτεθεί στο θύμα του σε αυτή την τρομακτική, αλλά τόσο ταιριαστή με την ταινία του Σπίλμπεργκ, αφίσα.

Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού

Έργο του Ρίτσαρντ Άμσελ, αυτή η κομιξική αφίσα για την θρυλική περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς συνοψίζει την αγορίστικη περιπετειώδη ατμόσφαιρα της ταινίας.

Ο πόλεμος των άστρων

Σχεδιασμένη για να αντιπαραβάλλει το καλό και το κακό, όπως και η ταινία του Λούκας, η αφίσα του Star Wars αξιοποιεί τα στοιχεία του «μύθου» και το σύμβολο του σταυρού.

Ε.Τ. ο Εξωγήινος

Ευθεία αναφορά στην Δημιουργία του Αδάμ του Μιχαήλ Αγγέλου, η αφίσα για τον πιο συμπαθή εξωγήινο της έβδομης τέχνης ήταν η πρώτη επιλογή για την προώθηση της ταινίας. Ακολούθησε η εξίσου διάσημη αφίσα με το ιπτάμενο ποδήλατο.

Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου

Κόκκινο χρώμα και μια μαύρη φιγούρα να χάνεται στις σπείρες του ιλίγγου. Κάπως έτσι αντικατοπτρίζεται η πεμπτουσία της ταινίας του Χίτσκοκ σε ένα απόλυτα μίνιμαλ αλλά άκρως δυναμικό πόστερ.

Τζουράσικ Παρκ

Το «λογότυπο» του ιουρασικού πάρκου με τον αποστεωμένο δεινόσαυρο σε κόκκινο φόντο έμελλε να γίνει σύμβολο ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά franchise.

Η σιωπή των αμνών

Η λευκή επιδερμίδα του προσώπου της Τζόντι Φόστερ και το έντομο με το πρόσωπο του θανάτου στη θέση των χειλιών της αποτελεί αναφορά σε έργα του Νταλί.

Ο Νονός

Δεν είναι μόνο η φιγούρα του Μάρλον Μπράντο ως Νονού, με το σμόκιν του, αλλά και το σχέδιο της μαριονέτας που κινεί τα νήματα, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της τριλογίας. Πρόκειται για σχέδιο του graphic designer S. Neil Fujita και φιγούραρε και στα εξώφυλλα των βιβλίων του Mario Puzo.

Pulp Fiction

Τα μισά εφηβικά δωμάτια των ‘90s και εξής είχαν αυτή την αφίσα κάπου σε περίοπτη θέση, με την φιγούρα της Ούμα Θέρμαν με το γνωστό μαύρο καρέ και το τσιγάρο στο χέρι.

Μετρόπολις

Η αφίσα για την ταινία του Φριτς Λανγκ είναι έργο τέχνης, και μάλιστα ωραιότατο δείγμα του art deco φουτουρισμού, από τα χέρια του Heinz Schulz-Neudamm. Το αυθεντικό πόστερ – ένα από τα τέσσερα που θεωρείται ότι έχουν απομείνει – πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v