Ιδού η νικήτρια της φετινής Χρυσής Άρκτου!

Η 67η Berlinale έριξε αυλαία, αφού βράβευσε μία δημιουργό από την Ουγγαρία που παρουσίασε ένα ονειρικό love story. Δείτε όλους τους νικητές του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου.
Ιδού η νικήτρια της φετινής Χρυσής Άρκτου!
του Λουκά Τσουκνίδα

Ακόμη μία Berlinale, η 67η για την ακρίβεια, έφτασε στο τέλος της το βράδυ του Σαββάτου με μεγάλη νικήτρια μία δημιουργό από την Ουγγαρία, την Ίλντικο Ενιέντι, που “κατέβηκε” στο διαγωνιστικό με ένα ιδιόρρυθμο λαβ-στόρι, το ονειρικό “On Body and Soul”, για να κερδίσει, τελικά, τις καρδιές των κριτών και τη φετινή Χρυσή Άρκτο.



Το “αργυρό” κατέκτησε ένας Σενεγαλέζος, ο Αλέν Γκομίς, με το “Felicite”, και το βραβείο της παρηγοριάς για την ταινία που “ανοίγει νέους ορίζοντες” πήγε στα χέρια της βετεράνου Ανιέσκα Χόλαντ για το “Spoor”. Ένας άλλος βετεράνος, ο Άκι Καουρισμάκι, αναδείχθηκε καλύτερος σκηνοθέτης με το “The Other Side of Hope”, ενώ καλύτερο σενάριο ψηφίστηκε εκείνο της ταινίας “A Fantastic Woman”, γραμμένο απ' τους Σεμπάστιαν Λέλιο (που είναι και ο σκηνοθέτης) και Γκονσάλο Μάσα. Τα βραβεία ερμηνείας κατέληξαν στους Γκεόργκ Φρίντριχ και Κιμ Μινχί που εντυπωσίασαν με την παρουσία τους στα φιλμ των Τόμας Αρσλάν (Bright Nights) και Χονγκ Σανγκ-Σου (On the Beach at Night Alone) αντίστοιχα. Για την εξαιρετική δουλειά του στο “Ana, Mon Amour” του Καλίν Πίτερ Νέτζερ, τιμήθηκε ο ρουμάνος μοντέρ Νταν Μπουνέσκου.



Σε άλλα τμήματα του Φεστιβάλ, βραβείο καλύτερου ντεμπούτου πήρε η Κάρλα Σιμόν για το “Summer 1993”, ως ντοκιμαντέρ ξεχώρισε το “Ghost Hunting” του παλαιστίνιου Ραέντ Αντόνι, ενώ οι μικρομηκάδες που έφυγαν χαρούμενοι ήταν οι Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε (Reverie in the Meadow), Καράμ Γκοσεΐν (Street of Death), Κλερ Ράνταλ (Wolfe), Λία Χιέταλα (My Gay Sister) και Σίε Τιάν (Promise). Οι επιτροπές των κριτικών ξεχώρισαν, εκτός απ' τη μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ Ίλντικο Ενιέντι, Μερζάκ Αλουάς (Investigating Paradise), Ντιεντό Χαμαντί (Mama Colonel), Τζούλια Μουράτ (Pendular), Μέρι Τζιρμάνους (A Feeling Greater Than Love) και Σάλι Πότερ (The Party). Το κοινό απ' την άλλη, “κόλλησε” με το “Insyriated” του Φίλιπ Φαν Λέου και το ντοκιμαντέρ “I Am Not Your Negro” του Ραούλ Πεκ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v