Brooklyn: Υπέροχο μελόδραμα στα ‘50s

Ο Τζον Κρόουλι σκηνοθετεί μια εξαιρετική ταινία για την εμπειρία της ξενιτιάς, με μια εκπληκτική πρωταγωνίστρια.
Brooklyn: Υπέροχο μελόδραμα στα ‘50s
του Λουκά Τσουκνίδα

Ο Τζον Κρόουλι με τον Νικ Χόρνμπι διασκευάζουν ένα μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν για να μας μεταφέρουν στη δεκαετία του ‘50 και να μας ταξιδέψουν απ’ την ιρλανδική επαρχία έως την αμερικάνικη μεγαλούπολη. Το “Brooklyn” είναι ένα υπέροχο μελόδραμα γύρω από την εμπειρία της ξενιτιάς, η πορεία μιας μετανάστριας προς την πιο σημαντική απόφαση της ζωής της όχι ανάμεσα από αντικρουόμενα “ασπρόμαυρα” αλλά σε αναμιγνυόμενα “γκρίζα”. Διαθέτει, επίσης, μία απ’ τις σπουδαιότερες νεαρές ηθοποιούς της εποχής μας, την εξαιρετική αμερικανοϊρλανδή Σίρσα Ρόναν.

Η υπόθεση

Η νεαρή Έιλις ζει με την αδερφή της, Ρόουζ, και τη μητέρα τους στο μικρό Ενισκόρθι της Ιρλανδίας. Βλέποντας την κατάσταση στη χώρα τους να δυσχαιρένει, η Ρόουζ κανονίζει τη μετάβαση της Έιλις στη Νέα Υόρκη όπου την περιμένουν δωμάτιο, δουλειά και μια θέση στο νυχτερινό κολέγιο του Μπρούκλιν. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά για τη νεόκοπη αμερικανίδα κι ο έρωτας της χτυπά σύντομα την πόρτα, όμως το σπίτι της είναι πολλά μίλια μακριά και η καρδιά δύσκολα ξεχνιέται...



Η κριτική

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες έμπαιναν σε φάση ανάκαμψης, η μεταπολεμική Ιρλανδία παρέμενε σε βαθιά κρίση και πάρα πολλοί ιρλανδοί αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν μέσα στη δεκαετία του ‘50. Προορισμός τους δεν ήταν άλλος απ’ την Αμερική και το Μπρούκλιν, που εκείνη την εποχή ήταν γεμάτο από συμπρατριώτες τους. Η ηρωίδα του Τόιμπιν και συνεπώς του Κρόουλι, η Έιλις Λέισι, είναι μια κοπέλα που μεγαλώνει στην ιρλανδική επαρχία, όπου οι προοπτικές για κάποια που θέλει κάτι παραπάνω από έναν γάμο δεν είναι πολλές. Η αδερφή της, λογίστρια η ίδια, πηγαίνει κόντρα στη θέληση της μάνας τους και στέλνει την Έιλις στην Αμερική να φτιάξει τη ζωή της προετοιμάζοντας το έδαφος όσο καλύτερα μπορεί για την άβγαλτη επαρχιωτοπούλα.

Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία της μετανάστευσης και η μετάβαση σ’ έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, σπανίως είναι τόσο ομαλή όσο της Έιλις στο “Brooklyn”. Αυτή όμως δεν είναι μια ιστορία για μια αθώα κοπέλα που ο κόσμος την εκμεταλλεύτηκε κάνοντας τη ζωή της πιο δύσκολη απ’ ότι είναι και τις επιλογές της πιο αυτοκαταστροφικές απ’ ότι θα ‘πρεπε. Η Έιλις είναι ξύπνια, συνετή και εγκρατής, η καρδιά της είναι πίσω στο χωριό με τη μητέρα και την αδερφή της και το μυαλό της συγκεντρωμένο στη δουλειά, τις σπουδές και τις υποχρεώσεις της, ώστε μια μέρα να τα καταφέρει και να γυρίσει πίσω νικήτρια κάνοντάς τες υπερήφανες.

Η επιτυχία στον νέο της τόπο, βέβαια, θα σημαίνει πως δε θα γυρίσει ποτέ πίσω στον παλιό, παρά μόνο ως επισκέπτρια. Αυτή την αντίφαση είναι που ο Κρόουλι με τον Χόρνμπι επιλέγουν να σκιαγραφήσουν στο πρόσωπο της Έιλις, η οποία κάνει τα πάντα σωστά, βρίσκει ακόμη κι έναν προκομμένο σύντροφο υπονομεύοντας με κάθε βήμα της προς τα εμπρός τις λίγες πιθανότητες που έχει να γυρίσει πίσω.

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα δυσάρεστο συμβάν τη φέρνει πάλι στο χωριό όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα άφησε και η νέα της εμπειρία της δίνει μια αύρα διαφορετική και μια αυτοπεποίθηση που γοητεύει τους άλλους και ξεγελά την ίδια όσον αφορά τις επιλογές που διαθέτει. Η σαγήνη πλέον δουλεύει αντίστροφα και η πατρίδα που συναντά εναρμονίζεται με την πατρίδα όπως εκείνη διαμορφώνεται απ’ το πρίσμα της νοσταλγίας. Κι αυτό είναι το σταυροδρόμι στο οποίο φτάνει ο κεντρικός χαρακτήρας του Κρόουλι, ένα σημείο όπου και οι δύο δρόμοι μοιάζουν στρωμένοι με ευτυχία, κάνοντας την επιλογή ακόμη πιο δύσκολη, το ρίσκο μιας αποτυχίας ακόμη πιο δραματικό.

Ο Τζον Κρόουλι μας αφηγείται την ιστορία της Έιλις εστιάζοντας επάνω της, στις αντιδράσεις της κατά την σταδιακή προσαρμογή στη νέα της ζωή και τις σκέψεις της, δοσμένες μέσα απ’ τα γράμματά της στην αγαπημένη της Ρόουζ. Τους ανθρώπους γύρω της, στο νέο της περιβάλλον, τους δείχνει ελαφρώς ως καρικατούρες, όπως τους βλέπει εκείνη ίσως, όντας αναγκασμένη να αποκωδικοποιήσει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο όσο πιο γρήγορα μπορεί. Δεν προσπαθεί να απεικονίσει πιστά την εποχή ή να εμβαθύνει σε όλες τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων του, έχει την τύχη όμως να διαθέτει μια πρωταγωνίστρια που δεν σ’ αφήνει στιγμή να ασχοληθείς με κάτι άλλο πέρα απ’ την Έιλις Λέισι. Η Σίρσα Ρόναν είναι μια καταπληκτική ηθοποιός και το δείχνει αβίαστα για ακόμη μια φορά.

Το “Brooklyn” είναι μια εξαιρετική ταινία.

Βγαίνουν ακόμη:
Το “In the Heart of the Sea” του Ρον Χάουαρντ, το “Wondrous Boccaccio” των Αφών Ταβιάνι, το επικό “The Assassin” του Χου Σιάο-σιεν και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων “The Little Prince” και “Belle and Sebastian: The Adventure Continues”.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v