5 ταινίες με… κλεμμένο σενάριο

Πόσο πρωτότυπο είναι το Lion King; Το Star Wars; Το Toy Story; Όχι τόσο όσο νομίζετε. Κι έχουμε τις αντίστοιχες ταινίες για να το αποδείξουμε.
5 ταινίες με… κλεμμένο σενάριο
Υπάρχει, τελικά, παρθενογένεση στην τέχνη; Μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν άνθρωποι που θα σας πουν πως ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε στις αρχαίες μυθολογίες, και από εκεί και πέρα ο ανθρώπινος πολιτισμός αναμασά τις ίδιες χιλιοειπωμένες ιστορίες και μοτίβα –ενίοτε διασκευάζοντας ή καμουφλάροντάς τις τόσο καλά, ώστε να μην τις αναγνωρίζει εύκολα το μη εξασκημένο μάτι. Αυτοί είναι, όμως, κάποιοι άνθρωποι. Και από αυτή την ακραία άποψη μέχρι την εξόφθαλμη κλοπή που ήταν, ας πούμε, η ιστορία του (αξιολάτρευτου και πάντα πρώτου στις καρδιές μας παρ’ όλα αυτά) Lion King, μεσολαβεί μια ολόκληρη άβυσσος έλλειψης έμπνευσης. Δεν μας πιστεύετε; Θα μιλήσουμε με παραδείγματα.

Lion King

Ο Kimba το λευκό λιοντάρι ήταν ο πρωταγωνιστής και ο τίτλος της ιαπωνικής animation ταινίας Kimba the White Lion πριν ο Simba (το πιάσατε, έτσι;) έρθει και του κλέψει τη δόξα. Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής του Kimba θεώρησε μάλλον σωστά πως η Disney ήταν πολύ μεγάλη για να τα βάλει κανείς μαζί της ξεκινώντας δικαστικές διαμάχες, και το πήρε σαν κομπλιμέντο.

Star Wars

Ο George Lucas δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες πρωτοτυπίας για το θρυλικό έπος του. Έχει άλλωστε πει και ο ίδιος πως απλά τοποθέτησε αρχέγονα αρχέτυπα ρόλων –την πριγκίπισσα που αγωνιά, τον νεαρό ήρωα, τον σοφό γέρο μάγο και τον μασκοφόρο κακό– σε έναν γαλαξία “far, far away”. Όμως, αν επιχειρήσετε να δείτε τις ταινίες της αρχικής τριλογίας σε έναν μαραθώνιο με το Hidden Fortress του Akira Kurosawa, θα εντοπίσετε υπερβολικά πολλές ύποπτες ομοιότητες.

Toy Story 3 

Πανέξυπνη και υπέροχη, ναι, αλλά η ταινία που συνέχισε το έπος της Pixar δεν ήταν όσο πρωτότυπη μπορεί να νομίζετε. Στο Brave Little Toaster, που αρχικά ήταν βιβλίο και εν συνεχεία έγινε μεγάλου μήκους ταινία, πρωταγωνιστούν οικιακές συσκευές των οποίων ο ιδιοκτήτης έχει φύγει τώρα για το κολέγιο. Οι μικροί ήρωες αποφασίζουν να ξεκινήσουν για μια μεγάλη περιπέτεια με τελικό προορισμό το δωμάτιό του στην εστία. Σας θυμίζει κάτι; Πολλοί από τους καλλιτέχνες της ταινίας της Pixar είχαν πρώτα δουλέψει μαζί για το Brave Little Toaster, περιλαμβανομένου του σκηνοθέτη, John Lasseter, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι απλά «ξαναπούλησαν» μια καλή ιδέα τους. Ολόκληρο το Brave Little Toaster υπάρχει στο YouTube.

Για Μια Χούφτα Δολάρια

Η ταινία που έκανε παγκοσμίως διάσημο τον Clint Eastwood ακολουθεί έναν πιστολέρο που φτάνει σε μια μεθοριακή πόλη του Μεξικού την οποία λυμαίνονται δύο οικογένειες και το παίζει σε διπλό ταμπλό, κυνηγώντας τον πλούτο. Την ίδια ιδέα φαίνεται να είχε μερικά χρόνια νωρίτερα και ο Akira Kurosawa: Αν στη θέση του Μεξικού βάλουμε την Ιαπωνία, και στη θέση του καουμπόι έναν σαμουράι, έχουμε το Yojimbo. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με την μήνυση, ο Sergio Leone ισχυρίστηκε ότι τόσο εκείνος όσο και ο Kurosawa είχαν αντλήσει έμπνευση από μία πολύ παλιότερη θεατρική παράσταση. Το θέμα λύθηκε με συμβιβασμό.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Χαμένη Κιβωτός

Ακριβώς όπως και με το Star Wars, ο George Lucas ήταν πάντα ειλικρινής σχετικά με τις «ρίζες» του Ιντιάνα Τζόουνς, και την έλλειψη πρωτοτυπίας του. Υπάρχει, όμως, μια ταινία που τροφοδότησε τον χαρακτήρα και τις ιστορίες του περισσότερο από άλλες: ήταν το Μυστικό των Ίνκας, με τον Charlton Heston, μια ταινία της οποίας ο Lucas ήταν μεγάλος φαν. Εκτός από τον ήρωα, Harry Steele, που μοιάζει εξαιρετικά με τον Ιντιάνα Τζόουνς, άλλες ομοιότητες των δύο ταινιών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρήση ενός μυστικού κλειδιού για να φωτιστεί το σημείο ενός κρυμμένου θησαυρού. Το Μυστικό των Ίνκας υπάρχει ολόκληρο στο YouTube.

Πηγή: Screenrant.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v