Οκτώ νέες ταινίες που πρέπει να δείτε σε DVD

Θεαματικά blockbuster, ανατρεπτικός ισπανικός κινηματογράφος, κοινωνικοπολιτικά θρίλερ δράσης και σπαρταριστές κωμωδίες σε μια top λίστα ενοικίασης.
Οκτώ νέες ταινίες που πρέπει να δείτε σε DVD
Η προηγούμενη χρονιά ήταν τόσο γενναιόδωρη σε αξιόλογες κινηματογραφικές παραγωγές που ακόμα και οι πιο φανατικοί σινεφίλ εξ ημών, δεν πρόλαβαν να τις απολαύσουν όλες στη μεγάλη οθόνη.

Κανένα πρόβλημα, μιας και πλέον μπορούμε να τις δούμε εκτός κινηματογράφου σε μια σινεφίλ βραδιά κατ’οίκον. Δείτε παρακάτω οκτώ χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Gone Girl
H κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου best seller της Γκίλιαν Φλιν δια χειρός Ντέηβιντ Φίντσερ παρακολουθεί την ήρεμη ζωή ενός ζευγαριού η οποία διαταράσσεται όταν η σύζυγος απαγάγεται με βίαιο τρόπο. Η αστυνομία αναλαμβάνει την έρευνα και τα μιντιακά «δικαστήρια» αναλαμβάνουν να βρουν τον «ένοχο». Στο μεταξύ, ένα σωρό μυστικά περιμένουν ν' αποκαλυφθούν, ενώ ο Φίντσερ κλιμακώνει σιγά σιγά την ένταση μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε.


Μαύρο Ψωμί
Η ισπανική αυτή ταινία – έκπληξη μας μεταφέρει στην καρδιά της Καταλονίας, λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Εκεί, ένα μικρό αγόρι, ο 11χρονος Αντρέου, ανακαλύπτει δυο πτώματα στο δάσος. Η αστυνομία θεωρεί ως μοναδικό ύποπτο τον πατέρα του Αντρέου και το αγόρι, για να τον σώσει, θα βαλθεί ν’ ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Το γοητευτικό «Μαύρο Ψωμί», μια σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης, βραβεύτηκε με 9 βραβεία Γκόγια 2011, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, 15 βραβεία Gaudí 2011 και το Αργυρό Κοχύλι καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2010. 


Μέχρι το Τέλος
Ο Τόμι Λι Τζόουνς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα «γουέστερν» το οποίο μεταφέρει στην μεγάλη – και στη μικρή – οθόνη μια ιστορία από τα χρόνια του εποικισμού της Άγριας Δύσης. Στην παγωμένη Νεμπράσκα του 1845, στα σύνορα του Δυτικού κόσμου, η μοναχική Μέρι αναλαμβάνει να μεταφέρει πίσω στον πολιτισμό τρεις γυναίκες που έχουν χάσει τα λογικά τους. Στη διαδρομή θα την ακολουθήσει ο Μπριγκς, επικηρυγμένος λιποτάκτης, ο μοναδικός άντρας που θα τολμήσει να την πλησιάσει τόσο, ώστε η Μέρι να τον ζητήσει σε γάμο. Η ταινία του Τζόουνς είναι ένα γοητευτικό road movie στην Άγρια Δύση, με υπέροχες ερμηνείες και «δυνατή» υπόθεση. 


Θεέ μου, τι σου κάναμε;
Ώρα για κάτι πιο ανάλαφρο, από τους μέτρ του είδους τους Γάλλους, το «Θεέ μου» παρακολουθεί την καθημερινότητα των τυπικών καθολικών Γάλλων αστών Βερνέιγ, ενώ προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα πως έχουν για γαμπρούς έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο. Όταν η τέταρτη κόρη τους τους ανακοινώνει πως πρόκειται και αυτή να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Σπαρταριστή κωμωδία, με μπόλικες αστείες ατάκες, η οποία συνάντησε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία.


Στα όρια του αύριο
Την απαραίτητη δόση «μπλοκμπαστεριάς» (άψογα γυρισμένης όμως) στη λίστα δίνει η ταινία του Νταγκ Λίμαν, με τον Τομ Κρουζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός αξιωματικού του στρατού ο οποίος ζει ξανά και ξανά τον θάνατό του προσπαθώντας να σώσει τη γη από μια φανερά ανώτερη εξωγήινη φυλή. Μαζί του η πολεμίστρια των Ειδικών Δυνάμεων Ρίτα Βρατάσκι αναλαμβάνει να τον καθοδηγήσει σε αυτό το ατέρμονο ταξίδι. Εντυπωσιακά εφέ, καλές ερμηνείες και σπινταριστή σκηνοθεσία. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή ένα μπλοκμπάστερ που σέβεται τον εαυτό του.


Μαγεία στο Σεληνόφως
Ο Γούντι Άλλεν σκηνοθετεί στο γνώριμο ύφος που τον καταξίωσε μια ανάλαφρη, ρομαντική κομεντί η οποία διαδραματίζεται στη γαλλική Ριβιέρα. Εκεί, στη δεκαετία του ’20 ένας Άγγλος καταφθάνει ξαφνικά, όχι ως ένας απλός παραθεριστής, αλλά ως ο άνθρωπος που του έχει ανατεθεί να διεισδύσει και να διαλευκάνει μία απάτη. Πρωταγωνιστούν η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Έμα Στόουν και ο οσκαρικός Κόλιν Φερθ. Ό,τι πρέπει για να περάσει όμορφα η ώρα με τον/την σύντροφο.


’71
Το εκπληκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιαν Ντεμάνζ παρακολουθεί τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο ταραγμένο Μπέλφαστ του 1971, όταν ένας νεαρός βρετανός στρατιώτης βρίσκεται άοπλος και αποκλεισμένος στην καθολική, ελεγχόμενη από τον IRA περιοχή της πόλης. Καταδιωκόμενος από τους Ιρλανδούς μαχητές, προσπαθεί να επιστρέψει στη μονάδα του. Ο Ντεμάνζ δίνει σκηνοθετικά… ρέστα και στήνει ένα τρομερής έντασης θρίλερ με μπόλικη δράση αλλά και ιστορικοπολιτικά σχόλια.


Μικρό Ψάρι
Η επιστροφή στην μεγάλη οθόνη του Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Η ψυχή στο Στόμα) είναι ένα μελαγχολικό και στιλάτο νουάρ, το οποίο παρακολουθεί την καθημερινότητα του Στράτου, υπάλληλου σε αρτοποιείο ο οποίος εκτελεί παράλληλα συμβόλαια θανάτου για να οργανώσει την απόδραση ενός φίλου του από την φυλακή. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και έχει έναν υπέροχο Βαγγέλη Μουρίκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v