Δέκα κορυφαίες βιογραφικές ταινίες

Οι ιστορίες του Johnny Cash, του Truman Capote, της Edith Piaf και πολλών ακόμα διασήμων μέσα από δέκα σινεφίλ «διαμάντια» που αξίζει να δείτε.
Δέκα κορυφαίες βιογραφικές ταινίες
Οι βιογραφίες μεγάλων ανθρώπων της σύγχρονης ιστορίας αποτελούν σίγουρη συνταγή επιτυχίας για τον κινηματογράφο. Και ποιος δε θα ήθελε άλλωστε να μάθει «εκ των έσω» τη ζωή μεγάλων ανθρώπων της σύγχρονης ιστορίας, απλώς και μόνο παρακολουθώντας μια ταινία;

Από αυτές τις σινεφίλ βιογραφίες, λίγες κατάφεραν να ξεχωρίσουν στα κινηματογραφικά δρώμενα. Όσες το έκαναν, ήταν χάρη στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, αλλά και στην καθοδήγηση μεγάλων σκηνοθετών.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα από αυτές.

Walk the line
Με πρωταγωνιστή έναν εκπληκτικό Joaquin Phoenix στον ρόλο του θρύλου Johny Cash, η ταινία παρακολουθεί τα πρώτα βήματα του τραγουδιστή μέχρι να γίνει διάσημος, τον εθισμό του στην ηρωίνη και τη σχέση του με την μετέπειτα σύζυγό του June Carter.


Ray
Ακόμα ένας θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Ray Charles, βρίσκει στην ερμηνεία του εκπληκτικού Jamie Foxx τον… άνθρωπό του σε αυτήν την υποψήφια για οκτώ Όσκαρ βιογραφία. Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή του Charles από την ηλικία των επτά, όταν και έχασε την όρασή του και για τριάντα χρόνια μετά, περίοδος κατά την οποία άλλαξε τον ρου της μουσικής ιστορίας. Άξια αναφοράς, η προσπάθεια του Foxx να μπει στον ρόλο, παίζοντας ο ίδιος τα κομμάτια στο πιάνο και φορώντας προσθετικά ώστε να μη βλέπει.


La vie en Rose
Η τραγουδίστρια – είδωλο της Γαλλίας Edith Piaf, ερμηνεύεται ιδανικά από την αξεπέραστη Marion Cotillard, η οποία μάλιστα κέρδισε και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία παρακολουθεί τα παιδικά χρόνια της Piaf, από την δεκαετία του 1910 και τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, έως την παγκόσμια καταξίωση και το τραγικό της τέλος σε ηλικία 48 ετών το 1963.


Lincoln
O Spielberg σκηνοθετεί και ο Daniel Day Lewis πρωταγωνιστεί σε αυτό το υποψήφιο για δώδεκα Όσκαρ χολιγουντιανό έπος, το οποίο μας μεταφέρει στο 1865, στο τέλος του αμερικάνικου εμφυλίου, όταν ο επανακλεγείς πρόεδρος Lincoln επιχειρεί να περάσει από τη βουλή την περίφημη 13η συνταγματική τροπολογία.


Social Network
Τρία Όσκαρ και τέσσερεις Χρυσές Σφαίρες για την κινηματογραφική αποτύπωση της ζωής και του έργου του Mark Zuckerberg, από το Harvard το 2003, μέχρι την κορυφή του κόσμου. Ο David Fincher στην καρέκλα του σκηνοθέτη μας βυθίζει στο σκοτεινό σύμπαν του αμερικάνικου ονείρου, ενώ η ατμοσφαιρική μουσική του Trent Reznor απογειώνει την σινεφίλ εμπειρία.


Milk
Η ιστορία του Harvey Milk, δημοτικού συμβούλου και δηλωμένα ομοφυλόφιλου, βρίσκει ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του φοβερού Shawn Penn (βραβεύτηκε με Όσκαρ) και γίνεται μια υπέροχη ταινία υπό τις σκηνοθετικές υποδείξεις του Gas Van Sant.


Diarios de Motocicleta
Ο Ερνέστο Γκεβάρα και ο Αλμπέρτο Γκρανάδα, διασχίζουν τη Νότια Αμερική με μια παλιά μοτοσικλέτα και ελάχιστα χρήματα για να καταλήξουν να διαμορφώνουν κατά την διάρκειά του τις πολιτικές τους απόψεις. Η ταινία αν και δεν εστιάζει τόσο στις ιδεολογίες των δύο νέων, καταγράφει με μαεστρία τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που θα γινόταν σύμβολο της επανάστασης. Ιδανικός για τον ρόλο του Τσε ο Gael Garcia Bernal.


I’m not there
O θρύλος εν ονόματι Bob Dylan δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, και δε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερη ταινία από αυτή του Tod Hanes, στην οποία υποδύονται τον Dylan σε διάφορα στάδια της ζωής του επτά(!) συνολικά ηθοποιοί μεταξύ τους και ο αδικοχαμένος Heath Ledger.


Huricane
Η αληθινή ιστορία του του μαύρου πυγμάχου Rubin “Hurricane” Carter, ο οποίος το 1966 καταδικάστηκε άδικα για έναν τριπλό φόνο, έμεινε στη φυλακή για 19 χρόνια και κατάφερε, εν τέλει, να αθωωθεί συγκλονίζει χάρη στην υποκριτική δεινότητα του Denzel Washington, o oποίος μάλιστα κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας.


Capote
Ο αδικοχαμένος Philipp Seymour Hoffman υποδύεται εκπληκτικά τον εκκεντρικό ομοφυλόφιλο συγγραφέα Truman Capote, σε μια στιβαρή ταινία η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου «Εν Ψυχρώ». Η ταινία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, ενώ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα δραματικής ερμηνείας.



Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v