Filme 2014: Οι νέοι μικρομηκάδες σε δράση!

Ο ιδρυτής του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για νέους, Filme, μιλά στο in2life για τις εκπλήξεις που θα δούμε στην φετινή διοργάνωση στην Θεσσαλονίκη.
Filme 2014: Οι νέοι μικρομηκάδες σε δράση!
Σε μια πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της χώρας, σε μια πόλη που αποτελεί έδρα της μοναδικής κρατικής σχολής Κινηματογράφους και που αγαπά ιδιαίτερα την έβδομη τέχνη, τι άλλο θα μπορούσε να λείπει; Ένα βήμα αποκλειστικά για τους νέους κινηματογραφιστές, σκέφτηκε ο κ. Κρίτωνας Ζαχαριάδης, ιδρυτής του φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Filme για νέους 18-44 ετών, που ετοιμάζεται να γιορτάσει την τρίτη του διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθέτης ο ίδιος, και με την ιδιότητα του ηθοποιού στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο (τελευταία του ταινία ήταν οι «Ισοβίτες» του Θόδωρου Μαραγκού) αλλά και του εκπαιδευτικού σε σχόλες θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού, ο κ. Ζαχαριάδης θέλησε να δώσει μία ακόμη ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Το Filme 2014 θα ανοίξει τις πόρτες του από τις 8 ως τις 11 Μαΐου στο θέατρο Κολοσσαίον, και το in2life μίλησε με τον ιδρυτή του φεστιβάλ για να μάθει όσα θα δούμε σε αυτό το άκρως κινηματογραφικό τετραήμερο.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας μου στον χώρο, ως ηθοποιός αλλά και ως θεατρικός σκηνοθέτης ή δάσκαλος, εισέπραξα την ανάγκη των νέων ανθρώπων να δείξουν τη δουλειά τους, να προβληθούν και – γιατί όχι; - να βραβευθούν γι’ αυτή. Το Filme αποτελεί ακόμη ένα “πάτημα” γι’ αυτούς, το οποίο μάλιστα από πανελλαδικό την πρώτη χρονιά γίνεται πλέον πανευρωπαϊκό», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης για την ιδέα και τους στόχους του φεστιβάλ.

«Υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και αγάπη από τους νέους – η συμμετοχή έχει αυξηθεί κατά πολύ, αφού φέτος έχουμε στο πρόγραμμα πάνω από 60 ταινίες, εκ των οποίων περίπου οι 30 συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι. Φέτος έχουμε συμμετοχές από πολλές χώρες, όπως η Τσεχία, η Γερμανία και η Γαλλία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα της "Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014"», μας λέει.



Του ζητάμε να μας πει τα highlights όσων ετοιμάζονται για το φετινό φεστιβάλ: «Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κάθε χρόνο τιμάται ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης και ένας ηθοποιός, που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στον κινηματογράφο. Φέτος θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Συγχρόνως, παράλληλες δραστηριότητες, εκθέσεις, master classes, workshops και events θα ντύσουν αυτό το τετραήμερο – το ένα masterclass θα αναλάβει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και το άλλο ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, νικητής του Ελληνικού Βραβείου στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης», μας αποκαλύπτει.

Άλλη μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα «πλευρά» του φεστιβάλ θα είναι η πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα έκθεση storyboard: Έλληνες σκηνοθέτες θα εκθέσουν τα σκίτσα, τις βινιέτες που σχεδίασαν πριν το γύρισμα της ταινίας τους, και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε καρέ τις ταινίες σκηνοθετών όπως ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Νίκος Περράκης και ο Μάρκος Χολέβας.

Να σημειώσουμε πως σε καμία προβολή ή εκδήλωση του Filme δεν υπάρχει εισιτήριο «η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, καθώς το φεστιβάλ είναι κάτι που ετοιμάζεται από έναν ιδιώτη αφιλοκερδώς», επισημαίνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει ειδικές κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους (video clip, video art και animation), ενώ θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις στο καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, στον καλύτερο ανδρικό και γυναικείο ρόλο και στην καλύτερη πρωτότυπη μουσική. Μάθετε περισσότερα για το Filme 2014 στην επίσημη σελίδα του και δείτε παρακάτω το επίσημο trailer του Φεστιβάλ.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v