5 υπέροχα ελληνικά μικρού μήκους animation

Αστεία, τρυφερά, συγκινητικά και λίγο σκοτεινά, αυτά είναι τα πέντε αγαπημένα μας ελληνικά animation μικρού μήκους.
5 υπέροχα ελληνικά μικρού μήκους animation
της Ηρώς Κουνάδη

Το animation… κινείται στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν περίτρανα φεστιβάλ σαν το Athens Animfest, το Animasyros και το Be There Corfu Animation Festival, με τους δημιουργούς του οποίου μιλήσαμε πριν από λίγο καιρό. Παρακάτω συγκεντρώνουμε πέντε από τα ωραιότερα ελληνικά animation μικρού μήκους που είδαμε ποτέ, και περιμένουμε τα δικά σας αγαπημένα στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

BeachLess



Το ευφυές animation του Παναγιώτη Τσιμπιρίδη είναι ένα χιουμοριστικό σχόλιο για τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Αφηγείται την ιστορία του Κώστα, ο οποίος πηγαίνει στην παραλία θέλοντας να απολαύσει τη θάλασσα και τον ήλιο για να ανακαλύψει όμως πως δεν υπάρχει χώρος από όσους έχουν ήδη συρρεύσει σε κάθε τετραγωνικό της μέτρο. Φεύγει, λοιπόν, από εκεί για να ανακαλύψει μια μικρή, δυσπρόσιτη παραλία την οποία, όμως, γεμίζει με όλα τα πράγματα που κουβαλά μαζί του. Στα συν, η υπέροχη μουσική του Νίκου Οικονομίδη. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρο το animation στο Vimeo.

Mariza (The Stubborn Donkey)



Ένα αξιολάτρευτο πεισματάρικο γαϊδουράκι και το αφεντικό του, σε κάποιο ελληνικό νησί, κατέκτησαν πριν από λίγα χρόνια το διαδίκτυο, και μαζί του τα διεθνή φεστιβάλ animation, από την Σύρο ως το Λονδίνο, και από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αυστραλία. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη πλαισιώνει τέλεια την περιπέτεια της Mariza, η οποία πριν κατακτήσει τον κόσμο ήταν η πτυχιακή εργασία του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη για το Masters of Animation του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Περισσότερα για την ταινία εδώ.

Space Alone



Το συγκινητικό animation του Ηλία Σούνα για την φιλία, τη μοναξιά και τις αναμνήσεις με τις οποίες είναι μερικές φορές αναγκασμένοι να ζουν οι άνθρωποι, μπορεί να σας θυμίσει το… pixarικό Wall-e, το οποίο κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το Space Alone. Το βραβευμένο σε διάφορα φεστιβάλ animation ανά τον κόσμο Space Alone ξεκινά με την φιλοσοφική ρήση του Αριστοτέλη, περί της κοινωνικότητας του ανθρώπινου είδους, και «ντύνεται» με την ονειρική μουσική του Pawel Blaszczak.

Franz goes to Hy-Brazil



Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου άλλοι αποφασίζουν πότε είναι η ώρα να ανάψουν τα φώτα και να ξυπνήσεις, ο Φραντζ αποχαιρετά τη γυναίκα του και ξεκινάει για τη δουλειά, χωρίς να ξέρει ότι ήρθε η μέρα που θα τοποθετηθεί στο νέο του πόστο. Το υπέροχα «σκοτεινό» stop motion animation του Γιάννη Δαχή συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Athens Animfest το 2009. Η μουσική είναι των Λάζαρου Φίλη και Μαργιάννας Μακαντάση.

Dream of Living



Στο συγκινητικό stop motion animation των Πηνελόπης Κόκκαλη και Άλκηστης Κοκορίκου που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο περσινό Athens Animfest, ένας ζητιάνος συνδυάζει τυχαίες λέξεις από σκισμένα γράμματα που πέφτουν στα χέρια του, για να φτιάξει μόνος τα μηνύματα που θα ήθελε να του στείλουν. Για καλό και για κακό, έχετε μερικά χαρτομάντιλα σε απόσταση ασφαλείας πριν πατήσετε το play. Ολόκληρη η εξάλεπτη ταινία είναι διαθέσιμη στο Vimeo.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v