Πανόραμα 2012: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος στα καλύτερά του

Ενδιαφέροντα αφιερώματα, μεταξύ άλλων στο western, τις ταινίες μικρού μήκους και τον τούρκικο κινηματογράφο, και πρεμιέρες για όλα τα γούστα συναποτελούν το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη και το Τιτάνια.
Πανόραμα 2012: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος στα καλύτερά του
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τζο Ράιτ “Anna Karenina” στον κινηματογράφο “Άστυ” ανοίγει τις πόρτες του σήμερα το βράδυ το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που θα διαρκέσει 11 ημέρες, μέχρι την Κυριακή 25 Νοέμβρη, με προβολές στις αίθουσες της Ταινιοθήκης και του Τιτάνια-Cinemax.





Το φετινό φεστιβάλ απαρτίζεται από το καθιερωμένο διαγωνιστικό τμήμα, όπου λαμβάνουν μέρος ταινίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (αναμεσά τους και η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου “10η Μέρα”), καθώς και από μια μια σειρά πολύ δυνατών αφιερωμάτων. Το πιο χτυπητό απ' αυτά είναι το τμήμα “Ο Νεοναζισμός στο Σινεμά” όπου μπορεί κανείς να δει έξι εξαιρετικές ταινίες, όπως το “This is England” του Σέιν Μέντοουζ και το “Romper Stomper” του Τζέφρι Ράιτ, μεταξύ άλλων, πιο διάσημων.

Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος συνδέονται πολιτισμικά μέσα από τρεις προσεγμένες ενότητες προβολών. Το αφιέρωμα στον Τουρκικό κινηματογράφο περιλαμβάνει παλιές και νεότερες ταινίες δημιουργών από τη γείτονα χώρα, ένα οδοιπορικό απ' τον Γκιλμάζ Γκιουνέι (Ελπίδα) μέχρι τον Σερέν Γιούτσε (Majority). Το άλλο αφιέρωμα, που αφορά την Κύπρο, περιλαμβάνει ταινίες όπως “Η Κάθοδος των Εννέα” του Χρήστου Σιοπαχά και το “Σπιρτόκουτο” του Κύπριου Γιάννη Οικονομίδη. Τέλος, σε μια εποχή που η επαγγελματική μετανάστευση φαντάζει η μόνη λύση, οι Έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς ανθολογούνται σε μια ενότητα όπου θα μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τη δουλειά δημιουργών όπως ο Τζον Κασαβέτης, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Ελία Καζάν, ο Άδωνις Κύρου και ο Νίκος Παπατάκης.



Για πιο ειδικά γούστα είναι οι επόμενες ενότητες του φετινού προγράμματος. Για τους φανς του τρόμου υπάρχει μια σειρά προβολών κλασικών ταινιών του είδους όπως το “Hellraiser” του Κλάιβ Μπάρκερ και το “The Beyond” του Λούτσιο Φούλτσι, ενώ οι φανς του Γουέστερν μπορούν να απολαύσουν έξι κλασικές ταινίες του μετρ Μπαντ Μπέτικερ, όλες με τον Ράντολφ Σκοτ, χαρακτηριστικό πρωταγωνιστή του και αντίπαλον δέος του Τζον Γουέιν. Για όσους πάλι αγαπούν τις ταινίες μικρού μήκους, μια επιλογή από εκλεκτές ταινίες, βραβευμένες απ' την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, τους περιμένουν στις αίθουσες του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ διαθέτει όπως πάντα και τις πρεμιέρες του. Εκτός απ' την “Anna Karenina” την ελληνική τους πρεμιέρα θα κάνουν στο Πανόραμα ταινίες όπως το “Paperboy” του Λι Ντάνιελς και το “Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος” του Ανδρέα Παντζή.

Καλές προβολές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v