James Bond: (00)7 άγνωστα στοιχεία για τον 007

Λίγο πριν το «Skyfall» προσγειωθεί στις οθόνες των κινηματογράφων, ψάχνουμε τα απόρρητα μυστικά του 007 και μαθαίνουμε πώς πήρε το όνομά του ο James Bond, πόσο πίνει, τι σπούδασε και γιατί… φοβάται τα όπλα.
James Bond: (00)7 άγνωστα στοιχεία για τον 007
του Γιώργου Κόκουβα

Συστάσεις δεν χρειάζεται. Ακόμη κι αυτές, φρόντισε κατά καιρούς να μας τις προσφέρει ο ίδιος μέσα από την μεγάλη οθόνη, με το κλασικό πλέον «My name is Bond. James Bond». Μπορεί όλοι να ξέρουμε τον ατσαλάκωτο πράκτορα της MI6, να έχουμε δει από μία-δύο ως όλες ανεξαιρέτως και φανατικώς τις ταινίες στις οποίες έχει σώσει τον κόσμο, αλλά υπάρχουν ακόμη μερικά άγνωστα στοιχεία που μας διαφεύγουν για τον 007.

Λίγες ημέρες πριν η νέα ταινία με ήρωα τον γοητευτικό Bond κάνει κατάληψη στους κινηματογράφους και ο Daniel Graig αναλάβει να σώσει την παρτίδα με συμμάχους τον μετρ της σκηνοθεσίας Sam Mendes και την Adele να τον σιγοντάρει μουσικά, βυθιζόμαστε στην «παράδοση» του 007 και ξετρυπώνουμε επτά άκρως απόρρητα μυστικά του.

*Ένας Αμερικανός ζωολόγος ενέπνευσε τη «γέννηση» του James Bond
Όταν ο Fleming δημιουργούσε ακόμα τον χαρακτήρα του Bond, άντλησε στοιχεία από πολλούς ανθρώπους που γνώριζε ή είχε διαβάσει, ώστε να εμπνευστεί το «κολλάζ» του 007. Όταν έφτασε η ώρα να βαφτίσει τον ήρωα, επέλεξε το ονοματεπώνυμο ενός διάσημου ορνιθολόγου. Ο James Bond είναι ο συγγραφέας των «Πουλιών των Δυτικών Ινδιών», το οποίο θεωρείται από πολλούς ειδικούς ένα εκ των σημαντικότερων βιβλίων για την ορνιθολογική πανίδα της Καραϊβικής. Όσο για την «cool» προσωπικότητα και το στιλ του πράκτορά του, ο Fleming άντλησε στοιχεία από αληθινούς κατασκόπους, όπως ο Sidney Reilly και ο Sir William Stephenson, καθώς και από τον συνθέτη της jazz Hoagy Carmichael. Τέλος, ο «μπαμπάς» του Bond φρόντισε να περάσει στον ήρωά του στοιχεία από τους συναδέλφους του στο Ναυτικό, από όταν ο ίδιος υπηρετούσε στην υπηρεσία πληροφοριών του Βρετανικού Στόλου.

*Ο Bond γεννήθηκε σε καλοκαιρινές διακοπές
Άλλη μια απόδειξη ότι τα καλοκαίρια μόνο καλά πράγματα μπορούν να φέρουν: Όταν ο Fleming, δημιουργός του Bond, έπιασε δουλειά στην εταιρία Kemsley Newspapers του Ομίλου των London Sunday Times, διαπραγματεύτηκε σκληρά και κατόρθωσε να εξασφαλίσει δύο μήνες καλοκαιρινής άδειας κάθε χρόνο. Έτσι, από το 1953 μέχρι το 1964, κάθε καλοκαίρι, ο Fleming άφηνε τη δουλειά του, έπαιρνε τα μπογαλάκια και μπόλικο μελάνι, και έγραφε στο εξοχικό του θέρετρο στην Τζαμάικα περιπέτειες του Bond. Απλώς αναφέρουμε ότι το όνομα της εξοχικής κατοικίας ήταν Goldeneye.

*O Bond πίνει ένα ποτό κάθε 24,3 λεπτά

Ο καλύτερος κατάσκοπος του κόσμου είναι και ένα εκ των πιο γερών ποτηριών στην πιάτσα, καθώς, πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, σε κάθε περιπέτειά του βρίσκει και πέντε-έξι δεξιώσεις να παρευρεθεί. Ε, να μην τις τιμήσει με ένα Martini; Το αγαπημένο του είναι το κλασικό martini με βότκα, αφού έχει χτυπηθεί άλλα όχι αναδευτεί, ενώ τον έχουμε δει να κάνει δοκιμές, καταπίνοντας κι άλλα είδη αλκοόλ. Μέχρι και το Casino Royale, οι φανατικοί Bond-lovers έχουν καθίσει και έχουν μετρήσει τις γουλιές του και κατέληξαν στο ότι έχει πιει συνολικά 114 ποτά. Σε κινηματογραφικό χρόνο, αυτό σημαίνει πως τον βλέπουμε να κρατά ένα ποτήρι κάθε 24,3 λεπτά. Παραδόξως, παρά την αδυναμία του στο Martini, έχει πιει 35 ποτήρια σαμπάνια – περισσότερα από κάθε άλλο ποτό – ενώ έχει καταναλώσει μπύρα μόνο μια φορά όλες αυτές τις δεκαετίες. Στα βιβλία με τις περιπέτειές του, πάντως, εμφανίζεται ως ακόμη πιο δυνατός πότης, έχοντας καταναλώσει 317 ποτά, ένα κάθε επτά σελίδες κατά μέσο όρο. Κι αν σπεύσετε να τον κατηγορήσετε για καταχρήσεις και εξαρτήσεις, σας ενημερώνουμε ότι τουλάχιστον, από το 2002 μέχρι και σήμερα, έχει κόψει το κάπνισμα – το τελευταίο πούρο τον βλέπουμε να το απολαμβάνει στο Die Another Day.

*Υπάρχουν μόνο επτά πράκτορες… «00»

Δεν θα σας παρεξηγήσουμε αν είχατε την εντύπωση ότι ο μυστικός οργανισμός ΜΙ6 για τον οποίο δουλεύει ο 007 είναι επανδρωμένος με δεκάδες άλλους πράκτορες. Κι εμείς την ίδια εντύπωση θα είχαμε, αν δεν μετρούσαμε τους πράκτορες που εμφανίζονται σε όλες τις ταινίες δίπλα του, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν μόνο επτά πράκτορες «00x» που κατασκοπεύουν για χάρη της Βρετανίας, περιλαμβανομένου του James. Ο τελευταίος, όμως, είναι και ο πιο ανθεκτικός: Σε διαφορετικές ταινίες, βλέπουμε να σκοτώνονται οι πράκτορες 002, 003, 004 και 009. Ο πράκτορας 006 θεωρούταν νεκρός, μέχρι που επέστρεψε ως ο κακός του GoldenEye (μόνο και μόνο για να τον ξεφορτωθούμε και πάλι). Εκτός από τον Bond, μόνο ο 008 εμφανίζεται εξίσου ικανός, γι’ αυτό και θεωρείται ο υποψήφιος αντικαταστάτης του 007, σε περίπτωση που ο James σκοτωθεί ή αποσυρθεί. Το γιατί οι πράκτορες 001 και 005 δεν έχουν καν αναφερθεί σε καμία περιπέτεια μέχρι στιγμής, παραμένει μυστήριο.

*Ο Bond έγινε πράκτορας στα 38 του
Λίγο-λίγο, κομμάτι-κομμάτι, σε κάθε ταινία του Bond μαθαίνουμε πράγματα όχι μόνο για την προσωπικότητά του, αλλά και για το παρελθόν του. Ως βραβευμένος στρατιώτης, ο Bond σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό και στην συνέχεια αφοσιώθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις. Σε αυτό το κομμάτι της ζωής του διέπρεψε σε πολλές αποστολές ανά την υφήλιο, αλλά ακόμη κι έτσι, ένιωθε… ανία. Έτσι, αποφάσισε να μπει στο δυναμικό της MI6 σε ηλικία 30 ετών, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα, στα 38 του, έλαβε το πολυπόθητο status που προσφέρει σε έναν πράκτορα η αρίθμηση του «00». Μαζί με το status, φυσικά, έλαβε και το περίφημο «license to kill». Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα ακαλλιέργητο βουνό από μύες: Έχει πτυχίο στις Γλώσσες της Ανατολής, μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρωσικά, ενώ τα ψιλοκαταφέρνει και με τα Ελληνικά, τα Ισπανικά, τα Κινεζικά και τα Ιαπωνικά. Όχι κι άσχημα…

*Τα… καπρίτσια του Bond
Από όλους τους ηθοποιούς που φόρεσαν το σμόκιν του 007, ο Roger Moore συνάντησε τα περισσότερα προβλήματα εξαιτίας των δυσκολιών και των… κόμπλεξ του. Ο Moore πάσχει από «οπλοφοβία» από τότε που ένα όπλο εκπυρσοκρότησε κατά λάθος στα χέρια του, όταν υπηρετούσε την θητεία του στον Βρετανικό Στρατό. Έκτοτε, κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με την σκανδάλη ενός όπλου, τα μάτια του κλείνουν έντονα από ένστικτο και εμφανίζει ένα είδος τικ, κάτι που φοβόταν ότι θα του κοστίσει τον ρόλο του πράκτορα. Έμαθε λοιπόν να χειρίζεται τα μάτια του, σφίγγοντάς τα, ώστε να μην κλείνουν κάθε φορά που ως Bond έπρεπε να πυροβολήσει. Ο ίδιος ο Moore υποστήριξε κάποτε πως το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Gary Cooper. Επιπλέον, ο Moore ένιωθε άβολα στις σκηνές που έπρεπε να τρέχει, γι’ αυτό και σε κάθε γενικό πλάνο ταινίας του Bond, όπου τον ενσαρκώνει ο Roger Moore, βλέπουμε στην ουσία έναν βοηθητικό ηθοποιό.

*Ένας συμπρωταγωνιστής… για το Guinness
Ο ηθοποιός Desmond Llewelyn, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1999 στα 85 του χρόνια, πρόλαβε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία (και τα ρεκόρ) του σινεμά, καθώς είναι ο μοναδικός ηθοποιός που έπαιξε τον ίδιο χαρακτήρα σε 17 διαφορετικές ταινίες. Σε όλες, ήταν ο Q, ο υπεύθυνος του cool οπλοστασίου του James Bond.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v