1° Donation Film Festival: Το σινεμά δεν φοβάται την κρίση

Θερινοί κινηματογράφοι, μια ανάσα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, φιλοξενούν ενδιαφέρουσες ταινίες και αφιερώματα, με ελεύθερη είσοδο και προαιρετική χρηματική συνεισφορά. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό Donation Film Festival και μας αρέσει!
1° Donation Film Festival: Το σινεμά δεν φοβάται την κρίση
Αυτόν τον Αύγουστο η Αθήνα δεν έμεινε άδεια, όπως συνηθίζεται κάθε καλοκαίρι. Οι άδειοι κουμπαράδες άφησαν πολλούς Αθηναίους στο κλείνον άστυ να ψάχνουν γωνιές δροσιάς. Κι ευτυχώς, δεν απαιτούν όλες τους γεμάτες τσέπες. Μια τέτοια περίπτωση είναι το 1ο Donation Film Festival, που κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην ελληνική πρωτεύουσα αυτόν τον Αύγουστο, για να αποδείξει ότι η τέχνη δεν απαιτεί χρήματα – αντίθετα, μπορεί να ανθήσει και στις πιο δύσκολες περιόδους.

Τι είναι το Donation Film Festival

Συνήθως σε ένα φεστιβάλ έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε ένα εισιτήριο συγκεκριμένης ανταλλακτικής αξίας και να παρακολουθούμε την ταινία –ή τις ταινίες- που επιλέξαμε. Στο Donation Film Festival δεν συμβαίνει αυτό. Οι προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό. Στην είσοδο και την έξοδο του κινηματογράφου θα υπάρχουν διαμορφωμένες κάλπες-κουμπαράδες που ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει -και φυσικά αν θέλει. Τα έσοδα θα διατεθούν στην προσπάθεια για καλύτερη λειτουργία των δημοτικών θερινών κινηματογράφων, καθώς και στην επαναλειτουργία του χειμερινού κινηματογράφου REX.

Πού και πότε διεξάγεται;

Το 1ο Donation Film Festival θα πραγματοποιεί προβολές από την 1η ως την 15η Αυγούστου, αποκλειστικά σε θερινούς κινηματογράφους, και συγκεκριμένα στους «Μελίνα», «Μάρθα Καραγιάννη» (πρώην Κατερίνα) και «Άνεσις».

Για ποιο λόγο είναι φεστιβάλ και όχι μια σειρά προβολών;

Στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, οι δημιουργοί του εξηγούν το σκεπτικό της διοργάνωσης: «Όπως και στα περισσότερα φεστιβάλ του κόσμου, έτσι και το δικό μας έχει θεματικές ενότητες. Φέτος επιλέξαμε, όχι να μιλήσουμε κατ ανάγκη για την οικονομική κρίση αλλά να επισκεφτούμε τις χώρες που τη βιώνουν παράλληλα με εμάς και μας καταλαβαίνουν. Έτσι, με την ευγενική αρωγή της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Πρεσβείας της Αργεντικής & του Προξενείου του Ισημερινού, καθώς και σε συνεργασία με τη New Star, την Sony Pictures Home Entertainment Hellas, τη Rosebub, την Σπέντζος φιλμς, την ταινιοθήκη της Ελλάδας, τον Γιώργο Σκούμα Παπανικολάου, τους Μιχάλη Φελάνη & Γιώργο Καστέλλη, τη Δημόσια Τηλεόραση & το Μικροφίλμ, το Νίκο Νικολαϊδη - επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε μια σειρά ταινιών από Ισπανόφωνες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει (οι περισσότερες από αυτές σε πρεμιέρα σε Θερινούς κινηματογράφους), ταινίες μικρού & μεγάλου μήκους από την Ελλάδα, πρεμιέρες & αφιερώματα».

Η ΕΡΤ συνεισφέρει στο Φεστιβάλ προσφέροντας μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες του προγράμματος ταινιών μικρού μήκους «Μικροφίλμ», ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ στο τμήμα Work in Progress του Φεστιβάλ, θα προβάλλονται και ανολοκλήρωτες ταινίες μεσαίου μήκους για «αναγνωριστικές» εντυπώσεις.

Προβολές και αφιερώματα

Το πρόγραμμα των προβολών για κάθε μία από τις τρεις αίθουσες μπορείτε να το δείτε εδώ. Εκτός από τις ισπανόφωνες ταινίες του προγράμματος, θα υπάρξει και αφιέρωμα στην Λουκία Ρικάκη, την σπουδαία Ελληνίδα σκηνοθέτιδα που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες. Επιπλέον, θα προβληθούν ταινίες στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της UNIVERSAL. Τέλος, για τις τελευταίες ημέρες του Φεστιβάλ θα υπάρξουν ταινίες-έκπληξη, για τις οποίες θα υπάρχει ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v