Κινηματογραφικές επιλογές με άρωμα... Ινδίας

Υπάρχει κάτι περισσότερο πίσω από το έντονο μακιγιάζ, την στιλιζαρισμένη αισθητική και τις υψίφωνες ερμηνείες τραγουδιών στις ταινίες του Bollywood. Δείτε πέντε από τα πιο κλασικά δείγματα του «βαρέως κινηματογραφικού πυροβολικού» της Ινδίας.
Κινηματογραφικές επιλογές με άρωμα... Ινδίας
Μπορεί να χρειαζόταν ένα «Slumdog Millionaire» για να επανέλθει το είδος στο δυτικό προσκήνιο, αλλά το Bollywood ποτέ δεν σταμάτησε να παράγει επικά κινηματογραφικά διαμάντια. Η καλτ απόλαυση ινδικών περιπετειών, ρομάντζων που πλημμυρίζουν από ανατολίτικα χρώματα, γραμμές eyeliner που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και «τσιριχτών» φωνών που επαναλαμβάνουν ρυθμικά ακατανόητες –αλλά τόσο διασκεδαστικές- φράσεις, δεν θα σταματήσει να διεκδικεί έστω και περιστασιακά λίγο από τον κινηματογραφικό χρόνο μας. Δείτε πώς προέκυψε το είδος και ποια είναι τα κλασικά δείγματά του.

Από το Hollywood στο Bollywood

Ο όρος Bollywood κάνει την εμφάνισή του στα ‘70s και προέρχεται από το αρχικό της Βομβάης, όπου εδρεύει η συγκεκριμένη κινηματογραφική βιομηχανία και –φυσικά- από την λέξη Hollywood. Ταινίες αυτού του είδους παράγονταν στην Ινδία από την στιγμή που εμφανίστηκαν οι ομιλούσες παραγωγές, αλλά η περίοδος που γεννήθηκε ο όρος συμπίπτει με μια άνθηση που έφερε την ινδική παραγωγή πιο ψηλά ακόμη και από την αντίστοιχη αμερικανική.

Η συνήθης παρανόηση που σχετίζεται με το Bollywood είναι η ταύτισή του με ολόκληρο τον ινδικό κινηματογράφο. Ωστόσο, η επίσημη ονομασία του Bollywood είναι Hindi Cinema, αφού αποτελεί εκείνη την πλευρά της ινδικής έβδομης τέχνης, στην οποία ομιλείται η Hindi. Η χρυσή του εποχή ήταν η περίοδος 1940-1960, οπότε και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Δύση, ενώ σήμερα το είδος εξελίσσεται, με έμφαση στο ρομάντζο και με «δυτικό» άρωμα, αφού σε μεγάλο ποσοστό των ταινιών μπλέκεται η ινδική γλώσσα με την αγγλική. Σε κάθε περίπτωση, από το Bollywood περνούν πολλά δισεκατομμύρια, καθώς οι περισσότερες ταινίες του αποτελούν πανάκριβες υπερπαραγωγές και οι ερμηνευτές συγκαταλέγονται στους πιο ακριβοπληρωμένους stars.

Τα κλασικά «διαμαντάκια» του Bollywood

*Mother India (1957)

Η Ινδή superstar Nargis πρωταγωνιστεί σε αυτό το blockbuster της εποχής της ως αγρότισσα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να προστατεύσει την γη και τα παιδιά της. Η ταινία γίνεται η τρίτη πιο προσοδοφόρα ταινία στην ιστορία του είδους, καθώς και η πρώτη ινδική που διεκδικεί το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, χάνοντας για μία ψήφο από τον Φεντερίκο Φελίνι. Λόγω υπόθεσης, το Mother India έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστερό «Όσα παίρνει ο άνεμος» αλλά με καλύτερη μουσική. Βλέποντας άλλωστε το video, εύκολα θα αναγνωρίσετε την εμβληματική μελωδία που μεταφέρθηκε στην χώρα μας υπό τον στίχο «Καρδιά μου καημένη».

*Pyaasa (1957)

Ο Guru Dutt σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτό το κλασικό αριστούργημα που εντάχθηκε στην λίστα του Time με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο ίδιος παίζει τον ρόλο ενός ποιητή του οποίου τις δημιουργίες κανείς δεν θέλει να εκδώσει, αλλά βρίσκεται στον δρόμο του η πόρνη με την χρυσή καρδιά που θα τον βοηθήσει τελικά να… εκδοθεί. Ασπρόμαυρο, σκοτεινό και τρυφερό, το “Pyaasa” συγκαταλέγεται στα καλύτερα δείγματα της παραγωγικής Βομβάης.

*Guide (1965)

O Vijay Amand σκηνοθετεί και ο αδερφός του Dev πρωταγωνιστεί ως ένας ξεναγός σε ιστορικά μέρη της Ινδίας. Σε μία ξενάγηση θα μπλέξει με μία παντρεμένη, θα υπάρξουν απιστίες, απόπειρες αυτοκτονίας, αμαρτήματα, φυλάκιση, και τελικά η μετάλλαξη του ξεναγού σε σοφό άνθρωπο που καθοδηγεί την κοινότητα μέσα από την πνευματικότητα. Έτσι, το όνομα της ταινίας “Guide” αποκτά διπλό νόημα, αυτό του ξεναγού και αυτό του πνευματικού αγγελιαφόρου. Τα τραγούδια για άλλη μια φορά αποτελούν μοναδικές συλλήψεις και η ταινία μία πρώτης τάξης μεταφορά λογοτεχνικού βιβλίου στο (ινδικό) πανί.

*Bombay (1995)

Ο σκηνοθέτης Mani Rathnam και ο περίφημος συνθέτης A.R. Rahman –ο ίδιος που έντυσε μουσικά το Slumdog Millionaire- δημιουργούν στα μέσα των ‘90s αυτό το μελόδραμα-σταθμό στο είδος, που αποτελεί μια πολιτική αλληγορία. Ένας ινδουιστής και μία μουσουλμάνα μέσα από τρυφερότητα αλλά και ένταση βλέπουν τις ζωές τους να μπλέκουν εν μέσω των διαδηλώσεων και των επεισοδίων του 1993 στην Βομβάη.

*3 Idiots (2009)

Το Bollywood φτάνει στην νέα εποχή, αλλά κρατά όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν να γεμίζει ινδικές αίθουσες και ταμεία. Οι «τρεις ηλίθιοι» φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης του εξαφανισμένου συμμαθητή τους. Τραγούδι, νύφες που το σκάνε, κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και χιούμορ συνεχίζουν όχι μόνο να μην κουράζουν αλλά να φέρνουν τις πρόσφατες παραγωγές στην λίστα με τις πιο προσοδοφόρες ταινίες.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v