6ο Athens Animfest: Τα «κινούμενα» βραβεία

Την animation αυλαία του έκλεισε το 6ο Animfest, βραβεύοντας τις καλύτερες προσπάθειες, φέρνοντας μυρωδιά Όσκαρ στην Αθήνα και επιφυλάσσοντας (κουκλο)θεατρικές εκπλήξεις για τους φίλους του θεσμού. Δείτε τον απολογισμό του φεστιβάλ και απολαύστε video με τις καλύτερες ταινίες.
6ο Athens Animfest: Τα «κινούμενα» βραβεία
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα ταινιάκι βραβευμένο με Όσκαρ, ένα κουκλοθέατρο που κατέληξε σε… cabaret show, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και παρεϊστικη ατμόσφαιρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το 6ο Athens Animfest την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας γλυκιά γεύση στους πιστούς φίλους του, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πρωτοφανή ποικιλία τεχνοτροπιών, καλλιτεχνικών ιδεών και δημιουργών στις επτά πιο «animated» ημέρες του χρόνου.

Περισσότερες από 200 ταινίες μικρού μήκους από 38 χώρες του κόσμου, με την βοήθεια νέων τεχνολογιών αλλά και με τις κλασικές μεθόδους του σκίτσου, της πλαστελίνης, ακόμη και της άμμου είδαν το φως του προβολέα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ παράλληλα τα masterclasses του Ισπανού δημιουργού Sam και των δημιουργών της ελληνικής animation σειράς «ΟΥΚ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερες δημιουργικές εκπλήξεις για τις επόμενες διοργανώσεις.

Σε πάρτι μεταξύ φίλων εξελίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, καθώς καλλιτέχνες από το Ιράν, από την Ισπανία, φοιτητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, οι διοργανωτές και οι φίλοι του Animfest, που μπορεί να μην μετρώνται σε χιλιάδες αλλά είναι κάθε χρόνο πιστοί στο ραντεβού, χειροκρότησαν τους νικητές της διοργάνωσης και χαμογέλασαν με τις θεατρικές εκπλήξεις της βραδιάς.

Συγκεκριμένα, η τελετή ξεκίνησε με ένα κουκλοθέατρο για… δύο, καθώς ένας μυστηριώδης πιανίστας και μία diva τραγουδίστρια άνοιξαν ιδανικά την βραδιά. Στην συνέχεια δόθηκαν τα βραβεία, που φέτος σχεδιάστηκαν από την γλύπτρια, κ. Αφροδίτη Λίτη. Οι νικητές σε κάθε κατηγορία είναι οι εξής:

Μεγάλο Βραβείο "Αθηνά"
THE LOST THING, Andrew Ruhemann, Shaun Tan, Αυστραλία

Υπερπαραγωγή με ιδιάζουσα ιστορία που προδίδει την ευαισθησία των σεναριογράφων. Μια ομαδική εικαστική πρόταση πλήθους επαγγελματιών, εξ ού και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα υπό την καθοδήγηση δυο ταλαντούχων σκηνοθετών, που απέφερε στη ταινία το φετινό Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους animation.

Διεθνές Διαγωνιστικό Σπουδαστικών Ταινιών
HEART, Erick Oh, USA

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο, καθώς αφηγηματικά -μέσα από την κίνηση και τη μουσική- καταφέρνει να δημιουργήσει μια δυναμική χορογραφία γεμάτη ένταση και πάθος.

Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών
LILLY’S DRESS, Βούλα Κουτσουμάνη
Η ταινία διακρίνεται για την τεχνική της αρτιότητα και τη σωστή χρήση του φωτισμού, που συντελεί στη δημιουργία μιας ατμοσφαιρικής αίσθησης, καταφέρνοντας να αποδώσει με τρυφερότητα και ευαισθησία το σεναριακό κλίμα του δημιουργού.

Παράλληλα, την παράσταση έκλεψαν οι ειδικές προβολές της βραδιάς, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το ξεκαρδιστικό «At the opera» και το συγκινητικό «Zero», τα οποία μπορείτε να απολαύσετε πιο κάτω.





Η αυλαία συνοδεύτηκε από το ραντεβού των fans του animation, στην 5η Animart των Καλαβρύτων τον προσεχή Ιούλιο και στο 7ο Athens Animfest, στις 15-21 Μαρτίου του 2012. Δείτε αναλυτικά τα φετινά βραβεία στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v