Βραβεία Όσκαρ 2011: Όλες οι υποψηφιότητες

Η Ακαδημία άνοιξε τα χαρτιά της και οι υποψηφιότητες για τα χρυσά αγαλματίδια άρχισαν τον χορό των στοιχημάτων. Στην 83η τελετή των Όσκαρ θα είναι παρούσα και η Ελλάδα με τον «Κυνόδοντα», ενώ στις μεγάλες κατηγορίες φαβορί και outsiders κονταροχτυπιούνται μέχρι τελικής… βράβευσης.
Βραβεία Όσκαρ 2011: Όλες οι υποψηφιότητες
του Λουκά Τσουκνίδα

Οι υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ είδαν το φως της δημοσιότητας κι οι σαμπάνιες άνοιξαν στη χώρα μας, τη χτυπημένη απ' την κρίση, επειδή ο “Κυνόδοντας” πέρασε στην τελική πεντάδα για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Καλή η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει πολλά με την υποψηφιότητά της αφού είμαι πεπεισμένος ότι, για τις ξενόγλωσσες τουλάχιστον, οι ακαδημαϊκοί ψηφίζουν με σβουράκι “Πάρτα Όλα”.

Μόνο έτσι εξηγείται η παρουσία του “Incendies” του Ντενί Βιλνέβ, μιας ταινίας που με γύρισε στην εποχή των “Ιερόσυλων” του συγχωρεμένου Θάνου Λειβαδίτη. Κι όμως, το Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη η Πρέσβειρα του Καναδά με τη μεταφράστριά της ήρθαν ολόκληρο ταξίδι από την Αθήνα για να μας διαβάσουν, πριν την προβολή, την περίληψη της ταινίας από ένα χαρτί. Επικοινωνιακή νίκη για τον Καναδά, λοιπόν. Οι υπόλοιπες υποψήφιες είναι το αργόσυρτο “Biutiful” του Αλεχάντρο Ινιαρίτου για το Μεξικό, το “In A Better World” της Σουζάνε Μπίερ για τη Δανία και το “Outside the Law” του γαλλοαναθρεμμένου Ρασίντ Μπουχάρεμπ για λογαριασμό της Αλγερίας. Νομίζω ότι ο “Κυνόδοντας” έχει ελπίδες απέναντι στα δύο φαβορί, το Μεξικό και τη Δανία.



Ας δούμε όμως τι γίνεται στις υπόλοιπες σημαίνουσες κατηγορίες:

Για το αγαλματίδιο της καλύτερης ταινίας, θα κονταροχτυπηθούν το “Black Swan” του Ντάρεν Αρονόφσκι, το “The Fighter” του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, το “Inception” του Κρίστοφερ Νόλαν, το “The Kids Are All Right” της Λίσα Τσολοντένκο, το “The King's Speech” του Τομ Χούπερ, το “127 Hours” του Ντάνι Μπόιλ, το “The Social Network” του Ντέιβιντ Φίντσερ, το “Toy Story 3” του Λι Άνκριτς, το “True Grit” των Αφών Κοέν και το “Winter's Bone” της Ντέμπρα Γκράνικ. Η λίστα είναι μεγάλη και ποιοτική με πολλά φαβορί και ένα πραγματικό αουτσάιντερ, το “Winter's Bone” που τα σπάει. Οπότε, μοιάζει μάλλον αδύνατο να δούμε την παρωδία που είδαμε στις Χρυσές Σφαίρες με τον ανεξήγητο θρίαμβο του “The Social Network”.



Πέντε απ' τους παραπάνω δημιουργούς (Αρονόφσκι, Ο. Ράσελ, Χούπερ, Φίντσερ και Αφοί Κοέν) θα διαγωνιστούν για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ και στις δύο κατηγορίες σεναρίων (διασκευασμένο και πρωτότυπο) δεν αλλάζουν οι τίτλοι, εκτός από μία ταινία που μπαίνει σφήνα και είναι το “Another Year”, γραμμένο και σκηνοθετημένο απ' τον Μάικ Λι.

Για τον πρώτο ανδρικό ρόλο, υποψήφιοι είναι ο Χαβιέ Μπαρδέμ που σήκωσε στις πλάτες του το “Biutiful”, ο κλασικός πια Τζεφ Μπρίτζες (True Grit), ο Τζέσε Άιζενμπεργκ που παίζει... τον εαυτό του στο “The Social Network”, ο Τζέιμς Φράνκο που καλείται να φέρει ένα βραβείο προς τη μεριά του Ντάνι Μπόιλ (127 Hours) κι ο Κόλιν Φερθ που, κατά γενική ομολογία, έδωσε την ερμηνεία της ζωής του στο αβανταδόρικο “The King's Speech”. Δύσκολη η μάχη και στις γυναίκες, όπου η Ανέτ Μπένινγκ (The Kids are Alright) κι η Νικόλ Κίντμαν (Rabbit Hole), καλούνται να νικήσουν την κεκτημένη ταχύτητα της Νάταλι Πόρτμαν (Black Swan) και τα αουτσάιντερ Μισέλ Γουίλιαμς (Blue Valentine) και Τζένιφερ Λόρενς (ακόμη ένα συν του ανεξάρτητου χιτ της χρονιάς “Winter's Bone”).

Στους δεύτερους ρόλους, σε άντρες και γυναίκες, το “The Fighter” δίνει τρεις δυνατούς υποψήφιους, τον Κρίστιαν Μπέιλ (υπερβολικός μεν, αλλά κοντά στον πραγματικό χαρακτήρα που ενσαρκώνει), την Έιμι Άνταμς (τρίτη φορά) και τη Μελίσα Λίο (δεύτερη φορά). Απέναντί τους θα βρουν τον Τζον Χοκς που είναι εκπληκτικός στο “Winter's Bone”, τον Τζέρεμι Ρένερ που υποσκελίζει τον Μπεν Άφλεκ (εύκολο) στην ίδια του την ταινία (The Town), τον Μαρκ Ράφαλο (The Kids are Alright), τον Τζέφρι Ρας (The King's Speech), την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (The King's Speech), τη μικρή Χέιλι Στάινφελντ (True Grit) και την έκπληξη της λίστας, την Αυστραλέζα Τζάκι Γουίβερ, που κυριαρχεί μεταξύ αντρών στο “Animal Kingdom”.



Σε 32 ημέρες, λοιπόν, ο φορμαρισμένος Τζέιμς Φράνκο και η γλυκύτατη Αν Χάθαγουεϊ θα παρουσιάσουν την απονομή, όπου θα μάθουμε ποιοι θα φύγουν φέτος λίγο βαρύτεροι απ' το μεγαλύτερο ετήσιο κινηματογραφικό πανηγύρι. Ας ευχηθούμε να είναι κι ο Γιώργος Λάνθιμος μέσα σ' αυτούς.

Καλή αναμονή!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v