Χρυσές Σφαίρες 2011: Τα βραβεία, οι νικητές και οι μεγάλοι χαμένοι

Το Social Network του Ντέιβιντ Φίντσερ σάρωσε τις Χρυσές Σφαίρες, αφήνοντας πίσω του μακράν καλύτερες ταινίες, όπως τα Inception, Black Swan και King's Speech. Η Νάταλι Πόρτμαν και ο Κόλιν Φερθ είναι, τουλάχιστον, δικαίως οι πρωταγωνιστές της χρονιάς.
Χρυσές Σφαίρες 2011: Τα βραβεία, οι νικητές και οι μεγάλοι χαμένοι
Λίγο καιρό πριν τα Όσκαρ, δόθηκαν και φέτος οι Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία που απονέμονται απ' τους ξένους ανταποκριτές και κριτικούς κι αποτελούν προάγγελο εκείνων της Ακαδημίας.

Θριαμβευτής της βραδιάς, έναντι του “Black Swan”, του “The Fighter”, του “The King's Speech” και του “Inception” ήταν το θεοβάρετο σάντουιτς από κλισέ που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, αλλά όχι ακριβώς, με τον τίτλο “The Social Network”, το οποίο αναδείχτηκε σε δραματική ταινία της χρονιάς. Για την ίδια ταινία, ο Ντέιβιντ Φίντσερ πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας (εδώ παραλίγο να το πάρει με το φριχτό Benjamin Button!) κι ο Άαρον Σόρκιν το βραβείο σεναρίου, κάτι που ξεπερνά τα δικά μου όρια κατανόησης του τρόπου με τον οποίο κρίνει η πλειοψηφία των μελών της Ένωσης (Hollywood Foreign Press Association ). Ίσως οι άλλες ταινίες να ήταν ισάξια καλύτερες, με συνέπεια να μη μπορούν ν' αποφασίσουν και έτσι να το έδωσαν στη χειρότερη. Τώρα βγάζει κάποιο νόημα η όλη υπόθεση.

Στην άλλη κατηγορία ταινιών, αυτή της κωμωδίας ή μιούζικαλ, το βραβείο πήγε στο “The Kids are Alright” της Λίζα Τσολοντένκο, μια μέτρια απεικόνιση ενός επίκαιρου κοινωνικού θέματος, που όμως δεν είχε σε καμία περίπτωση τον ανταγωνισμό του “Social Network” και δικαίως επικράτησε.

Στα υπόλοιπα βραβεία, ο Κόλιν Φερθ (The King's Speech) κι ο Πολ Τζιαμάτι (Barney's Version) βραβεύτηκαν ως πρωταγωνιστές στις δύο κατηγορίες ταινιών, ενώ, αντίστοιχα, τοπ πρωταγωνίστριες αναδείχτηκαν οι Νάταλι Πόρτμαν (Black Swan) και Ανέτ Μπένινγκ (The Kids Are All Right). Για τη συνδρομή τους σε δεύτερους ρόλους βραβεύτηκαν ο Κρίστιαν Μπέιλ κι η Μελίσα Λίο για το εξαιρετικό “The Fighter” του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ. Το “Toy Story 3” αναδείχτηκε καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων και στην κατηγορία της ξενόγλωσσης, επικράτησε τελικά η Σουζάνε Μπίερ με το “In a Better World”.

Για να δούμε τι έχει να πει σε 41 μέρες η Ακαδημία που κάθε χρόνο πάνε να της χαλάσουν το σασπένς.

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v