Μαραθώνιοι ταινιών: Μέρες γιορτινές, στους καναπέδες...

Ποιος χρειάζεται χριστουγεννιάτικο πνεύμα, όταν έχει και τα επτά "Police Academy"; Ποιος θα νοσταλγήσει τα "Μόνος στο Σπίτι" απολαμβάνοντας τον α λα Τοντ Φίλιπς παλιμπαιδισμό; Έχουμε οκτώ tailor made μαραθώνιους, για το απόλυτο εορταστικό "κάψιμο".
Μαραθώνιοι ταινιών: Μέρες γιορτινές, στους καναπέδες...
του Λουκά Τσουκνίδα

Εντάξει, περάσαμε τα Χριστούγεννα στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα φάμε όλες τις γιορτινές μέρες βυθισμένοι στα μαξιλάρια. Γιατί όχι; Η σαπίλα είναι μια βιώσιμη επιλογή κι όποιος λέει το αντίθετο, απλώς δεν είναι αρκετά καταραμένος ποιητής ή υποτιμημένη ιδιοφυία ώστε να έχει αντιληφθεί την πλήρη ματαιότητα των περιοδικών ψυχαναγκαστικών εκτονώσεων. Παραμένουμε στον καναπέ λοιπόν, αλλά γράφουμε κανονικά το εορταστικό κλίμα και βλέπουμε ό,τι ταινία μας κάνει όρεξη. Κι όχι μία και δύο, αλλά σειρές ταινιών, μαραθώνιους καψίματος, είτε ολοήμερους είτε ολονύχτιους, προσπαθώντας να κολλήσουμε και τους υπόλοιπους που κινούνται αδιάκοπα σαν εργατικές μέλισσες στο χώρο γύρω μας.

Κι επειδή καλό είναι να ξέρουμε από που ν' αρχίσουμε, ορίστε και μερικές προτάσεις στα πεταχτά για καψίματα διαρκείας:

Road Trip – Old School – The Hangover

Αν τύχει και ξυπνήσετε πρωί, λόγω της φασαρίας των εορταστικών προετοιμασιών στο σπίτι ή της επιμονής των πιτσιρικάδων να χτυπούν τα κουδούνια για να σας πουν τα κάλαντα, τότε ο χρόνος δεν πρέπει να πάει χαμένος, ενώ το κέφι πρέπει να μείνει σε επίπεδα που αποτρέπουν τις ενοχές που ενίοτε προκαλεί η υπερβολική σαπίλα. Η απόλυτη τριπλέτα παλαιμπαιδισμού του μάστερ Τοντ Φίλιπς είναι το κατάλληλο γιατρικό για όλα τα παραπάνω.

Back to the Future 1, 2 & 3

Κρατηθείτε μακριά από γνωστές τριλογίες, εκτός από μία που ήξερε πώς ν' αρχίσει και πότε να τελειώσει. Η περιπέτεια στο χωροχρόνο του Μάρτι Μακφλάι είναι λες φτιαγμένη για σερί θέαση αφού λειτουργεί σαν μία εξάωρη ταινία και μας βγάζει άνετα απ' το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό γεύμα, παρέα με καφέ, κουλουράκια κοτσίδα και εορταστικά γλυκά.

Clerks - High Fidelity – Waiting...

Υπάλληλοι που κωλοβαράν μέχρι αηδίας, υπάλληλοι που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για να κάνουν το καμένο χόμπι τους δουλειά και τέλος υπάλληλοι που έχουν καταφέρει να κάνουν τη σκατοδουλειά τους διασκεδαστική. Η μέρα ξεκινάει μίζερα σ' ένα άθλιο μίνι μάρκετ για να τελειώσει με πάρτι και την απόλυτη μύηση του νέου υπαλλήλου στα κόλπα της δουλειάς του...

The Conversation – Mulholland Drive – Last House on the Left

Δεν μπορώ κι εγώ να καταλάβω πώς γεννήθηκε αυτός ο συνδυασμός, αλλά νομίζω ότι ξεκινώντας με το αργόσυρτο αριστούργημα του Κόπολα και συνεχίζοντας με το μυστηριώδες έως ακατανόητο κατασκεύασμα του Λιντς, το καλύτερο τελείωμα είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία τρόμου με απλή πλοκή και ξεκάθαρες προθέσεις.

Alien – Mad Max - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Sexmission

Εδώ φαίνεται εξαρχής η Sci-fi διάθεση που καλλιεργείται σωστά με ένα σοβαρό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας πριν ευτελιστεί με μια κλασική μετα-αποκαλυπτική ταινία δράσης άνευ προσχημάτων και αποδομηθεί εντελώς με δύο μελλοντολογικές κωμωδίες, μία βρετανική και μία πολωνική (!?!).

Yojimbo – A Fistfull of Dollars – Last Man Standing

Ψαγμένη σειρά παραλλαγών στο ίδιο σενάριο, ξεκινά με Κουροσάβα για να ψαρώσουν όσοι σας θεωρούν καμένους, συνεχίζει με Σέρτζιο Λεόνε για να κολλήσουν στην οθόνη οι καλτάκηδες και τελειώνει με Γουόλτερ Χιλ, Μπρους Γουίλις και αρκετές δόσεις απρόκλητης και ασυνείδητης βίας.

The Killer – Escape from Alcatraz – White Dog

Το απόλυτο αστυνομικό θρίλερ απ' τα καλά χρόνια που ο Τζον Γου έβγαζε το Κουνγκ-Φου απ' τη μόδα για να φέρει τα πιστολίδια και τις εκρήξεις, ακολουθούμενο απ' την ιστορία της μοναδικής απόδρασης απ' τον “Βράχο” διά χειρός Ντον Σίγκελ και τελείωμα με το παραγνωρισμένο “κοινωνικό” θρίλερ του Σαμ Φούλερ.

Police Academy 1-7

Η πραγματική δοκιμασία, όμως, ο μαραθώνιος που θα ξεχωρίσει τα παιδιά απ' τους άντρες, δεν είναι άλλος απ' τη διαδοχική θέαση και των 7 επεισοδίων της “Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής”, μια δεκατετράωρη πανδαισία προεφηβικού χιούμορ που γίνεται χειρότερο από σίκουελ σε σίκουελ δίνοντας χαρακτηριστικά κατορθώματος και βαθμό δυσκολίας πραγματικού μαραθωνίου στην ταινιάδα σας. Έτσι, θα δοκιμάσετε τα ανθρώπινα όριά σας κι οι γιορτές αυτές θα μείνουν αξέχαστες σε σας και τους γύρω σας, ενώ θα έχετε γίνει το επίκεντρο του πάρτι χωρίς να κουνηθείτε καν απ' τον καναπέ σας. Καθόλου άσχημα!

Άντε και καλά καψίματα...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v