Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου: Κακογιάννης καλεί Τσάπλιν

Ο Μιχάλης Κακογιάννης διάλεξε 19 από τις αγαπημένες του ταινίες, και το πρώτο φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου στην Αθήνα είναι γεγονός. Η υπεύθυνη της διοργάνωσης εξηγεί τι ακριβώς θα δούμε στη σκοτεινή αίθουσα.
Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου: Κακογιάννης καλεί Τσάπλιν
Τα ξεκαρδιστικά γκαγκ του Μπάστερ Κήτον, την γλυκιά ευαισθησία του Τσάρλι Τσάπλιν, το μυστηριώδες βλέμμα της πανέμορφης Γκρέτα Γκάρμπο, αλλά και τους άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής, τον διοπτροφόρο κωμικό Χάρολντ Λόυντ και τον καρδιοκατακτητή Ροντόλφο Βαλεντίνο φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνεται από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

«Η ιδέα για ένα φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου ήταν κατ’ αρχήν του ίδιου του κυρίου Κακογιάννη» εξηγεί η Ελένη Κυπριώτη, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. «Ήταν οι πρώτες του μνήμες από τον κινηματογράφο, τις οποίες είχε νοσταλγήσει και ήθελε να ξαναδεί. Πρότεινε, λοιπόν, ένα αφιέρωμα στον αμερικανικό βωβό κινηματογράφο».

Οι δεκαεννέα ταινίες που θα προβληθούν είναι επιλεγμένες από τον ίδιο τον Μ. Κακογιάννη. «Για την ακρίβεια, είναι όσες από τις ταινίες καταφέραμε να βρούμε, σε συνεργασία με το studio Παράλληλο Κύκλωμα, και το μορφωτικό τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας. Είναι πια πολύ δύσκολο να βρεθούν οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες» αναφέρει η κ. Κυπριώτη.

Οι προβολές των ταινιών του φεστιβάλ επενδύονται μουσικά με live πρωτότυπες συνθέσεις νέων μουσικών, οι οποίες παρουσιάζονται στα πλαίσια του εργαστηρίου film scoring που πραγματοποιεί το Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Εκτέλεσης, του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες, με υπεύθυνο καθηγητή τον Αλέξανδρο Μούζα και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλέξανδρο Καλογερά.

Έξι νέοι μουσικοί «πειράζουν» το soundtrack, συνεισφέροντας φρέσκια οπτική στις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε –τουλάχιστον σε όσες από αυτές μπορούσαν να «πειραχτούν», καθώς, όπως λέει η κ. Κυπριώτη, «κάποιες ταινίες του Τσάπλιν για παράδειγμα έχουν πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα, δεν μπορείς να αλλάξεις τη μουσική τους».

Το αφιέρωμα θα ανοίξει στις 30/9, στις 20:00, με ομιλία του ο ειδικευμένος στον Βωβό κινηματογράφο, διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Mark Garrett Cooper ο οποίος μετά την προβολή θα συζητήσει με το κοινό, ενώ την τελευταία προβολή στις 12 Οκτωβρίου θα προλογίσει ο Μιχάλης Κακογιάννης, κλείνοντας το αφιέρωμα. Σε όλες τις προβολές, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ προγραμματίζονται, επίσης, τρεις πρωινές εκπαιδευτικές προβολές, ειδικά για σχολεία, οι οποίες θα συνοδεύονται από συζητήσεις για τον βωβό κινηματογράφο, με οδηγό τα σχόλια του Mark Garrett Cooper, που θα δοθούν μεταφρασμένα στους συνοδούς των σχολείων. Οι συμμετοχές δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210 3418584, πρωινές ώρες.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών.

Info:
1ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου - Αφιέρωμα στον αμερικάνικο κινηματογράφο
Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως Τρίτη 12 Οκτωβρίου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα: Κινηματογράφος
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρες προβολών: Καθημερινά στις 21:00, Σαββατοκύριακα στις 19:00 και στις 21:00
Ομιλία του Mark Garrett Cooper: Πέμπτη 30/9, στις 20:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v