Άγιος Βαλεντίνος: Δέκα ταινίες για... σινεφίλ ερωτευμένους

Αν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την απόλυτη μέρα για cocooning και DVD, τότε αυτή δεν θα ήταν άλλη από την Ημέρα των Ερωτευμένων. Ετοιμάστε pop corn, κλείστε τα φώτα, πάρτε τον/την αγκαλιά και απολαύστε δέκα ρομαντικές – και πρωτότυπες – κινηματογραφικές ταινίες.
Άγιος Βαλεντίνος: Δέκα ταινίες για... σινεφίλ ερωτευμένους

Της αγοράσατε δώρο , ετοιμάσατε δείπνο στο σπίτι ή την βγάλατε σε ρομαντικό εστιατόριο και τώρα ήρθε η στιγμή να κάτσετε μαζί στον αναπαυτικό καναπέ, να χαμηλώσετε τα φώτα και να απολαύσετε μια ταινία στο κλίμα των ημερών. Ποια θα είναι αυτή; Οι επιλογές που έχετε είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Καλό θα ήταν όμως, να επιλέξετε κάτι ιδιαίτερο, κάτι πρωτότυπο, που ναι μεν θα ταιριάζει στο κλίμα και το πνεύμα της ημέρας, αλλά θα αποτελεί μία ανεξάρτητη και πρωτίστως ποιοτική κινηματογραφική πρόταση.

Δοκιμάστε λοιπόν, για φέτος να δείτε κάτι που θα ξεφεύγει από την ιδέα του «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς, τα φτιάχνουμε». ‘Η έστω που θα την χρησιμοποιεί με πρωτότυπο τρόπο, μακριά από κλισέ και μελό ευκολίες. Πεταχτείτε λοιπόν, στο κοντινότερο Video Club και νοικιάστε – ή και αγοράστε- κάποια από τις παρακάτω ταινίες.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού
Η συνεργασία του Charlie Kaufman (Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς) με τον Michel Gondry είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη και συγκινητική ταινία, πάνω στο μοτίβο του ερωτευμένου ζευγαριού... with a twist. Όταν ο Τζόελ ( συγκλονιστικός ο Jim Carrey) ανακαλύπτει πως η φίλη του Kλέµενταϊν (Kate Winslet) φρόντισε να σβήσει τις αναµνήσεις της έντονης σχέσης τους από την µνήµη της, αποφασίζει να κάνει και αυτός το ίδιο. Όμως καθώς οι αναμνήσεις του εξαφανίζονται, ανακαλύπτει ξανά την αγάπη του για αυτήν. Πρωτότυπη σκηνοθεσία, συμπαθητικοί χαρακτήρες και πολλές τρυφερές σκηνές, συνθέτουν μια ρομαντική ιστορία αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες.



Jeu d'enfants - Αγάπα με αν τολμάς

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη Yann Samuell είναι μια πρωτότυπη ρομαντική κομεντί(;), που στηρίζεται σε ένα «περίεργο» παιχνίδι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, το «Cap ou pas cap?» (σε ελεύθερη μετάφραση ‘Τολμάς;’). Ο Julien (Guillaume Canet) και η Sophie (Marion Cotillard) λοιπόν, με την παιδική τους αφέλεια φτιάχνουν ένα παιχνίδι, όπου τα πάντα επιτρέπονται, το οποίο συνεχίζουν ακόμα και ως ενήλικοι. Ο εγωισμός τους, όμως, στέκεται συνέχεια εμπόδιο στον έρωτά τους. Υπό τους ήχους του La Vie En Rose – το οποίο η Cotillard θα τραγουδήσει ως Εντίθ Πιάφ τέσσερα χρόνια μετά - σε διάφορες παραλλαγές, παρακολουθούμε μια γαλλική ταινία στο ύφος του Αμελί, αλλά με τον δικό της, ξεχωριστό χαρακτήρα και αρκετές σκηνοθετικές αναφορές στο Trainspotting και το Fight Club.



Casablanca
Μία από τις κλασσικότερες ταινίες στην ιστορία της έβδομης τέχνης, είναι μια ιδιαίτερη, ρομαντική ιστορία με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία του Michael Curtiz με πρωταγωνιστές τον Humphrey Bogart και Ingrid Bergman, είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο «Everybody Comes to Rick’s», η δράση του οποίου μεταφέρθηκε από τη Βιέννη στην κοσμοπολίτικη Καζαμπλάνκα. Ο Ρικ (Μπόγκαρτ) ιδιοκτήτης δημοφιλούς νυχτερινού κέντρου στην παραθαλάσσια πόλη, συναντά μετά από χρόνια την Ίλσα (Μπέργκμαν), την παλιά του αγάπη, η οποία όμως συνοδεύεται από τον άντρα της, που καταζητείται από τους Ναζί. Η σωστή «ανάμειξη» δράματος, μελό, αισθηματικής κομεντί και ίντριγκας, έκαναν την «Καζαμπλάνκα» αθάνατη στο πέρασμα του χρόνου. «Play it, Sam. Play 'As Time Goes By’».



Μεγάλες Προσδοκίες - Great Expectations 
Έχοντας σαν αφετηρία το κλασσικό βιβλίο του Ντίκενς, ο Αλφόνσο Κουαρόν, μετέφερε την δράση του στην σύγχρονη Νέα Υόρκη εστιάζοντας στο ειδύλλιο μεταξύ του φτωχού νεαρού Φιν (Ethan Hawke) και της αριστοκρατικής Εστέλα (Gwyneth Paltrow). Ο έρωτάς του για αυτήν είναι κεραυνοβόλος, αλλά, όπως όλα δείχνουν, τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία. Φοβερό soundtrack, με τραγούδια των Pulp, Scott Weiland, Iggy Pop, Chris Cornell και Tori Amos, ιδανικές επιλογές πρωταγωνιστών-ξεχωρίζουν η An Bancroft και η Gwyneth Paltrow- και μοναδική ερωτική ατμόσφαιρα που υποβόσκει σε κάθε βλέμμα, κάθε συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών, με αποκορύφωμα την σκηνή του φιλιού πάνω από την βρύση. Μπορεί να έλαβε μέτριες κριτικές όταν βγήκε στις αίθουσες, αλλά δεν παύει να είναι ένα must για ζευγάρια – και όχι μόνο.



Donnie Darko
Όχι ακριβώς η ρομαντική ταινία που θα περίμενε να δει κάποιος την Ημέρα των Ερωτευμένων. Η low budget αυτή παραγωγή του πρωτοεμφανιζόμενου Richard Kelly με τον – επίσης newbie- Jake Gyllenhaal, στον ρόλο του ψυχικά διαταραγμένου εφήβου Donnie Darkο, απέκτησε γρήγορα cult χαρακτήρα. Ταινία ενηλικίωσης; Φαντασία; Νεανικό δράμα; Θρίλερ; Αλληγορία; Ρομαντικό μελό; Όπως και αν χαρακτηρίσετε την ταινία της ταιριάζει, μιας και δεν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος . Σε κάθε περίπτωση, διαθέτει ευρηματική σκηνοθεσία, πολύ καλό καστ και soundtrack που σε συνεπαίρνει. Δείτε την σκηνή του Haloween party υπό τους ήχους του Love Will Tear us Apart των Joy Division ή την τελική σκηνή με το Mad World του Gary Jules και θα μας θυμηθείτε.



P.S. I Love you 
Το να παίζει ο “Leonidas” Gerard Butler σε ρομαντική ταινία ήταν το τελευταίο που περιμέναμε από τον σκωτσέζο ηθοποιό και όμως δεν μας απογοήτευσε. Ας είναι καλά βέβαια, το ευρηματικό σενάριο και η τίμια σκηνοθεσία του Richard LaGravenese, ο οποίος χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, φτιάχνει μια συγκινητική και τρυφερή ταινία με θέμα τον θάνατο και την αγάπη. Ενώ προσπαθεί να συμβιβαστεί με τον θάνατο του άντρα της Gerry (Gerard Butler), η Holly (Hilary Swank), λαμβάνει μια σειρά από «μακάβρια» γράμματα του μακαρίτη στα οποία της υποδεικνύει τρόπους για να ξεπεράσει το πένθος της. Η Gerry βιώνει έτσι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο το οδυνηρό παρόν και το αβέβαιο μέλλον. Μην περιμένετε «ψαγμένες» φιλοσοφίες περί ζωής και θανάτου. Πρόκειται για μια ειλικρινή και γλυκόπικρη ρομαντική κομεντί. Εκείνη πιθανότατα να εκτιμήσει περισσότερο την παρουσία του γοητευτικού Jeffrey Dean Morgan πάντως...



9 ½ Weeks
Η ερωτική ταινία- σύμβολο των 80’s απεικονίζει μια θυελλώδη σχέση χωρίς όρια, αυτήν ανάμεσα στον χρηματιστή John Grey (ιδανική επιλογή ο Mickey Rourke) και την υπάλληλο Elizabeth McGraw (εκπληκτική στον ρόλο η Kim Basinger) και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ζευγάρια που άρχισαν να πειραματίζονται με κάθε λογής... φρούτα. Η σκηνή με το στριπτίζ της Basinger, υπό τους ήχους του You Can Leave Your Hat On, θεωρείται μια από τις πιο σέξι στην ιστορία του κινηματογράφου και γενικότερα η χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και η σκηνοθεσία του Adrian Lyne είναι απόλυτα επιτυχημένη. Κάντε μια αβαρία στην ακραία 80's αισθητική και είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε.



The Bridges of Madison County - Οι Γέφυρες του Μάντισον
«Ρομαντικός» σταθμός στην φιλμογραφία του αειθαλούς Clint Eastwood, οι Γέφυρες του Μάντισον βασίστηκαν στο best seller του Robert James Waller , αποτελώντας μια άκρως συγκινητική παραλλαγή του – χιλιοπαιγμένου – μοτίβου του απαγορευμένου έρωτα. Σε αυτήν την περίπτωση ο φωτογράφος Ρόμπερτ (Eastwood), γνωρίζει τυχαία την Φραντζέσκα, μια παντρεμένη γυναίκα με παιδιά, ενώ περνάει από την φάρμα της για να ρωτήσει οδηγίες σχετικά με τις γέφυρες του Μάντισον. Κάπως έτσι ξεκινάει ένας καταδικασμένος έρωτας που αν και διαρκεί μόλις τέσσερις μέρες, θα τους σημαδέψει για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Με φοβερές ερμηνείες και από τους δύο πρωταγωνιστές, δύο χρονικά επίπεδα (ως θεατές μαθαίνουμε για την ιστορία μέσα από το ημερολόγιο της Φραντζέσκα που ανακαλύπτουν τα παιδιά της) και αρκετές συγκινητικές στιγμές, οι «Γέφυρες» είναι μια ταινία που «αγγίζει» οποιοδήποτε ερωτευμένο ζευγάρι, ανεξαρτήτως ηλικίας.



Sleepless in Seattle - Άγρυπνος στο Σηάτλ
Από τις ρομαντικές κομεντί που δεν βαριέσαι να βλέπεις και να ξαναβλέπεις, το Άγρυπνος στο Σηάτλ, αφηγείται την ιστορία του Σαμ (Tom Hanks) ενός χήρου πατέρα και της Άννι (Meg Ryan) που σύντομα πρόκειται να παντρευτεί. Οι δυο τους θα «γνωριστούν» μέσω μιας ραδιοφωνικής εκπομπής και η Άννι θα αποφασίσει να ταξιδέψει στο Σηάτλ για να τον συναντήσει από κοντά. Ευχάριστη ρομαντική κομεντί, με πολλές αναφορές στο κλασσικό An Affair to Remember, το οποίο επίσης σας προτείνουμε να δείτε. Η σκηνή μάλιστα στην οποία ο Σαμ και η Άννι συναντώνται στην κορυφή του Empire State Building , αποτελεί φόρο τιμής στην αποτυχημένη προσπάθεια επανασύνδεσης ανάμεσα στον Cary Grant και την Deborah Kerr.



The Notebook - Το Ημερολόγιο
Με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Nick Cassavetes και τις εκπληκτικές ερμηνείες των Gena Rowlands, James Garner, Rachel McAdams και Ryan Gosling, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Nicholas Sparks, το Ημερολόγιο -όπως μεταφράστηκε ο τίτλος στα ελληνικά- είναι αναμφίβολα η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης που γυρίστηκε ποτέ. Η ταινία, μέσα από την αφήγηση του ημερολογίου του James Garner προς την αγαπημένη του Gena Rowlands, η οποία πάσχει από Alzheimer, αναφέρεται στην -άλλοτε κοινή και άλλοτε μη- πορεία ενός ζευγαριού που έζησε έναν συγκλονιστικό έρωτα. Αν δεν την έχετε ήδη δει, δείτε την οπωσδήποτε. Και προμηθευτείτε πολλά πακέτα χαρτομάντιλα –θα τα χρειαστείτε και οι δύο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v