Petit Plan: Americana II στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Petit Plan: Americana, που πρωτοπαρουσίασε το 2021 η Ελληνοαμερικανική Ένωση, επιστρέφει τις 19-21 Οκτωβρίου 2022, με προβολές αμερικανικών ταινιών μικρού μήκους.
Petit Plan: Americana II  στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Το Petit Plan: Americana, που πρωτοπαρουσίασε το 2021 η Ελληνοαμερικανική Ένωση, επιστρέφει για 2η χρονιά, στις 19-21 Οκτωβρίου 2022, με προβολές αμερικανικών ταινιών μικρού μήκους. Φέτος, 3 επιτυχημένα Αμερικανικά Φεστιβάλ επιμελούνται το πρόγραμμα και παρουσιάζουν στο θέατρο της οδού Μασσαλίας, ταινίες που έχουν διακριθεί και ξεχώρισαν στο διαγωνιστικό τους τμήμα.

Έτσι, στο πλαίσιο του Petit Plan: Americana ΙΙ, θα προβληθούν ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους που απευθύνονται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Το Miami Short Film Festival παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με νέους κινηματογραφιστές, το Children's Film Festival Seattle ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών για παιδιά και το Frameline: San Francisco International LGBTQ+ Film Festival ένα queer πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για τη διαφορετικότητα και την ισότητα.

Σκοπός του Petit Plan: Americana, είναι να αναδείξει το σύγχρονο κινηματογραφικό πρόσωπο των ΗΠΑ, πέρα από τα μεγάλα στούντιο και τους ήδη γνωστούς δημιουργούς. Πρόκειται για ταινίες που εστιάζουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και σκοπό έχουν την ανάδειξη της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολυπολιτισμικότητας, της οικογένειας, της ελευθερίας, της αγάπης και της διαφορετικότητας. Με άλλα λόγια, αξίες που η σημερινή πραγματικότητα οφείλει να μοιράζεται και να μεταδίδει μέσα από την αμεσότητα και μαγεία της μεγάλης οθόνης.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

• Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 19:30: Ταινίες από το Miami Short Film Festival. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την προώθηση των ταινιών μικρού μήκους και των νέων σκηνοθετών.

• Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 19:30: Ταινίες από το Frameline: San Francisco International LGBTQ+ Film Festival: Το πρώτο φεστιβάλ διοργανώθηκε το 1977 και έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα queer κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως με 60.000 επισκέπτες ετησίως.

• Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 18:30: Ταινίες από το Children's Film Festival Seattle. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2005 και από τότε έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο παιδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της δυτικής ακτής των ΗΠΑ με χιλιάδες προβολές, σχολικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με υπότιτλους στα ελληνικά.

Ημερομηνίες Προβολών
19- 20- 21 Οκτωβρίου 2022

Πρόγραμμα

Τετάρτη 19/10/2022, 19:30 - Το πρόγραμμα ταινιών θα παρουσιάσει η Σουλτάνα Κουμούτση, καλλιτεχνική διευθύντρια του Psarokokalo International Short Film Festival

• Με άλλες αισθήσεις / Feeling Through (Doug Roland, 18’)
Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ένας τυφλός και κουφός ηθοποιός. Ο Τερίκ, είναι ένας έφηβος και αναζητά καταφύγιο από τους δρόμους της Νέας Υόρκης. Θα συναντήσει τον Άρτι, έναν κωφάλαλο που χρειάζεται βοήθεια για να επιστρέψει σπίτι του. Από αυτήν την συνάντηση θα ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα αλλάξει για πάντα τον Τερίκ.
• 10 χρόνια / Ten Years (Ryan Firpo, 14’)
Ένα ζευγάρι κάνει μια σοβαρή συζήτηση για τον γάμο και την μονογαμία κατά τη διάρκεια της επετείου των 10 χρόνων γάμου του στο Λας Βέγκας.
• Ζωή στον Άρη / Life on Mars (Troian Bellisario, 12’)
Στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της, μια γυναίκα καλείται να προσέχει τα παιδιά μιας φίλης της και αντιλαμβάνεται πόσο πρόκειται να αλλάξει η ζωή της, είτε εκείνη το επιθυμεί είτε όχι.
• Μηχανική μπαλαρίνα / The Mechanical Dancer (Jenna Jaillet, 13’)
Σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά υπάρχει ένα μικρό θέατρο που ανήκει σε έναν εκκεντρικό γέρο. Το υπερθέαμα του “Η Μηχανική Μπαλαρίνα” είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Μέσα από μία περίεργη ομάδα χαρακτήρων θα δούμε μια σειρά εγκλημάτων να ξετυλίγεται μπροστά μας.
• A.M.A. (Peter Ebanks, 15’)
Ένα αμάξι που μπορεί και οδηγεί μόνο του έρχεται αντιμέτωπο με ένα σημαντικό ηθικό δίλημμα.
• Φάε το ουράνιο τόξο / Eat the Rainbow (Brian Benson, 20’)
Ένα μουσικό παραμύθι για έναν περίεργο, αλλά καλοσυνάτο άντρα, που λέγεται Μπαγιάνι, ο οποίος μετακομίζοντας σε μια συντηρητική γειτονιά στα προάστια, αναστατώνει την ομοιογένειά της.
• Διαζύγιο: Οι καλύτερες επιτυχίες / Divorce: The Greatest Hits (Michael Medico, 15’)
Ο γάμος της Κάρεν έπρεπε να είχε τελειώσει πριν χρόνια. Όταν επιτέλους βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει στον άντρα της μήπως τα βρουν, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Το διαζύγιο δεν είναι παρά μόνο η αρχή…
• Μαργαριτάρι / Pearl (Patrick Osborne, 6’)
Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, έρχεται μία ταινία για το λυρικό road trip ενός πατέρα και της κόρης του.
• Δίδυμες καταστάσεις / Twinsburg (Joe Garrity, 16’)
Ο Τζέρι θα βρεθεί με τον δίδυμο αδερφό του Πολ, για ένα Σαββατοκύριακο στη μεγαλύτερη συγκέντρωση διδύμων του κόσμου.

Πέμπτη 20/10/2022, 19:30 - Το πρόγραμμα ταινιών θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των Athens Pride, OrlandoLGBT+ και Positively Different Film Festival

• The Infamous T (Melissa Koch, 30’)
Άστεγος, κακοποιημένος και αναγκασμένος να παρατήσει το σχολείο, ο 18χρονος Τζόναθαν, είναι ίσως έτοιμος για μια μεγάλη αλλαγή. Μετά από μια ζωή όπου ήταν άστεγος και φιλοξενούταν σε δομές με την μητέρα και τα αδέρφια του, ο Τζόναθον θέλει να πάει σε ένα νέο σπίτι, μια νέα οικογένεια, και να ζήσει την ελπίδα που του προσφέρεται.
Η σκηνοθέτιδα Μελίσα Κοχ, εξετάζει τις περιπλοκότητες της φυλής, της τάξης και της οικογένειας στην οποία γεννιόμαστε και της οικογένειας που επιλέγουμε σε αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ.
• Χρόνια πολλά, Μάρσα! / Happy Birthday, Marsha! (Torumaline & Sasha Wortzel, 14’)
Μια ταινία για την εμβληματική τρανς καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια, Μάρσα “Μη σε νοιάζει” Τζόνσον και τις ώρες λίγο πριν ξεκινήσει την εξέγερση του Στόουνγουολ το 1969 στη Νέα Υόρκη.
• Ήσουν γκέι στο λύκειο; / Were You Gay in High School? (Niki Ang, 13’)
Δύο queer γυναίκες θυμούνται τις μέρες του λυκείου, όπου δεν είχαν αποδεχθεί τη διαφορετικότητα και τον αληθινό τους εαυτό.
• Flex (Matt Porter & Charles Gould, 16’)
Ο Τσαρλς εξερευνά τις γκρίζες ζώνες της σεξουαλικότητάς του μετά από έναν αναπάντεχο χωρισμό. Ο σεναριογράφος Charles Gould, της σειράς του Netflix “Bonding”, πρωταγωνιστεί.


Παρασκευή 21/10/2022, 18:30 - Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Κούλα Πανάγου,
υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

• Βούρτσες/Bristles (Quentin Haberham, 2‘)
Όταν η πιο όμορφη βούρτσα στο βάζο θα ξεραθεί, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ζωγραφίσει ξανά.
• Η συμφωνία της Κένια/Kenya's Symphony (Carlos Douglas, Jr., 5’)
Η Κένια είναι ένα τολμηρό 5χρονο κορίτσι. Όταν η μητέρα της θα την σύρει σε μια μουσική συμφωνία, η μαγεία της ορχήστρας θα διεγείρει το κρυμμένο πάθος του κοριτσιού για τη μουσική.
• Κοιλιόσαυρος/Bellysaurus (Philip Watts, 8’)
Ένας μικρός δεινόσαυρος ονειρεύεται να γίνει μεγάλος και τρομακτικός. Όταν έρθει αντιμέτωπος με έναν κίνδυνο θα μάθει πως σημασία έχει αυτό …που έχουμε μέσα μας.
• Παγκάκι/Bench (Rich Webber, 2’)
Μία ταινία που μας μιλά για τη σημασία του να μοιραζόμαστε.
• Ώρα για μπάνιο/Wash Day (Jaida Salmon, 2’)
Η ταινία μας δείχνει τη ρουτίνα που ακολουθεί ένα μαύρο κορίτσι που λούζει και φτιάχνει τα μαλλιά της.
• Η πολική αρκούδα βαριέται /Polar Bear Bears Boredom (Koji Yamamura, 7’)
Η ζωή μιας πολικής αρκούδας που βαριέται απίστευτα σε αντίθεση με τα άλλα ζώα της θάλασσας.
• Μουσική και κορώνες/Sounds Between the Crowns (Filip Diviak, 15’)
Η βασιλική φρουρά καταστρέφει το όργανο ενός μουσικού και τον διώχνουν από την πόλη. Κι όλα αυτά… επειδή τόλμησε να κοιτάξει την βασίλισσα.
• Όμορφο Πρωινό/Trails of the Morning (Masa Avramovic, 3’)
Ένα κορίτσι που χαίρεται το πρωί πιο πολύ από το ίδιο το Πρωί! Μια τρυφερή ιστορία για την φιλία.
• Καγιάκ/Kayak (Antoine Rossi, 6’)
Το ταξίδι ενός πατέρα με το μωρό του σε ένα ήσυχο ποτάμι εξελίσσεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια.
• Μόνος στο ασανσέρ/Elevator Alone (Anastasia Papadopoulou, 4’)
Εμπνευσμένο από την καθημερινότητα, παρακολουθούμε την αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου …όταν βρίσκεται μόνος του.
• Τα κορίτσια του Ανέμου/The Girls of the Wind (Heloise Ferlay, 3’)
Ψάχνοντας για ανεξαρτησία, ένα νεαρό κορίτσι θα δεχτεί μια επίσκεψη από τις κόρες του Ανέμου. Αυτές θα της χαρίσουν την ελπίδα και τη θέληση που γύρευε για να ωριμάσει.



Διεύθυνση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα
Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη. Για κράτηση θέσης με προτεραιότητα, μπείτε στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), [email protected], www.hau.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v