Τι θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας;

Για να μην… χαθείς μέσα στο γιγάντιο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σου ξεχωρίσαμε 10 highlights.
Τι θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας;
της Ηρώς Κουνάδη

Για 28η χρονιά, το μεγάλο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, οι αγαπημένες Νύχτες Πρεμιέρας, είναι εδώ, και φέρνουν πολυαναμενόμενες ταινίες, σπουδαία αφιερώματα, νέους και παλιούς αγαπημένους δημιουργούς για 12 βράδια σε οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες. Το φεστιβάλ φέτος θα διαρκέσει από την Πέμπτη 29/9 ως την Κυριακή 9/10.

Τρία διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Ντοκιμαντέρ και Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους), πολλές ειδικές προβολές, το σταθερό αφιέρωμα Μουσική & Φιλμ, και δύο νέα αφιερώματα, τα New Hollywood και Queer Britannia συναποτελούν το όπως πάντα πληθωρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Οι προβολές φέτος πραγματοποιούνται σε κλειστές αίθουσες, και συγκεκριμένα στο Θέατρο Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής, τους κινηματογράφους Άστορ, Άστυ, Δαναός, Ιντεάλ και Τριανόν, και για πρώτη φορά στην αίθουσα Sphera του Village Cinemas @The Mall Athens για μία ξεχωριστή προβολή.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 7€, και υπάρχουν ειδικές τιμές για κάρτες διαρκείας και συγκεκριμένα αφιερώματα (αναλυτικά εδώ). Η προπώληση ξεκινά την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, στο Viva.gr.

Όπως μπορείς να φανταστείς, δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσουμε έντεκα μόνο από τις ταινίες που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε. Κάναμε όμως ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.

Καταρχάς, η Απόφαση Φυγής του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Park Chank-Wook (των Oldboy και Handmaiden) ένα σκοτεινό νουάρ που –να μας το θυμηθείς– θα κάνει φέτος τον χαμό των Παρασίτων. Έρχεται με φόρα από τις Κάννες, απ’ όπου έφυγε με το βραβείο σκηνοθεσίας, στον Δαναό την Πέμπτη 29/9 στις 21.45.



Το ντοκιμαντέρ Ennio, που σκηνοθετεί ο Τζουζέπε Τορνατόρε (του Σινεμά ο Παράδεισος) για τη ζωή και το έργο του ανθρώπου που έντυσε με τις μουσικές του τα κινηματογραφικά μας όνειρα –ναι, του Έννιο Μορικόνε. Η ταινία θα προβληθεί στο Μέγαρο, παρουσία του γιου του μεγάλου δημιουργού, και θα προηγηθεί συναυλία με συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε από το Stavros Lantsias Quartet. Την Παρασκευή 30/9 στις 19.30.

Τις Δύο Όψεις του Ξυραφιού, της βραβευμένης στη Μπερλινάλε Κλερ Ντενί, με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Βενσάν Λιντόν να υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την απροσδόκητη επιστροφή του προηγούμενου συντρόφου της Μπινός και άλλοτε κολλητού του Λιντόν. Το Σάββατο 1/10 στις 19.30 στο Άστορ.



Το Η μαμά και η Πουτάνα, του 1973, που προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ζαν Εστάς, και είναι, όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα «μια διεισδυτική σπουδή στις ανθρώπινες επαφές και το σεξ, όπως προκύπτει από τις προσπάθειες ενός νεαρού ήρωα (Ζαν-Πιερ Λεό) να καταλάβει βαθύτερα και να προσεγγίσει περισσότερο τις γυναίκες. Ένα φιλμ με μερικά από τα πιο συγκλονιστικά διαλογικά μέρη που ειπώθηκαν ποτέ, χαρακτήρες και καταστάσεις που σοκάρουν με την αμεσότητά τους κι έναν ολόκληρο διαλογισμό γύρω από τις έννοιες της δέσμευσης, της αφοσίωσης, της κατανόησης και της ζήλιας». Την Κυριακή 2/10 στις 18.00 στο Ιντεάλ.

Το τραγικά επίκαιρο Μέχρι να έρθει το αύριο του Ιρανού Αλί Ασγκάρι, που αφηγείται
την οδύσσεια μιας γυναίκας που αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους σε μια εχθρική πόλη, την Τεχεράνη, και ταυτόχρονα τη θέση και την ταυτότητά της στο σύγχρονο Ιράν. Τη Δευτέρα 3/10 στις 18.00 στο Ιντεάλ.

Το Μενού του Μαρκ Μάιλοντ, σκηνοθέτη μεταξύ άλλων του Game of Thrones και του Succession, μια απολαυστική κοινωνική σάτιρα με τον Ρέιφ Φάινς στον ρόλο του σεφ σε πριβέ εστιατόριο απομονωμένου νησιού. Την Τρίτη 4/10 στις 22.00 στο Τριανόν.

Τα Πνεύματα του Ινισέριν, στο οποίο ο Μάρτιν Μακντόνα σκηνοθέτης φέρνει ξανά μαζί το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο του «Αποστολή στη Μπριζ», βάζοντας τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον να ερμηνεύσουν δυο παλιόφιλους σε ένα μικρό νησί της Ιρλανδίας, και να ηγηθούν της χιονοστιβάδας γεγονότων που προκαλεί η μυστηριώδης διάλυση της φιλίας τους. Την Τετάρτη 5/10 στις 22.00 στον Δαναό.



Το Joyland του Πακιστανού Σαΐμ Σαντίκ, που πήρε τον φετινό Queer Φοίνικα στις Κάννες, τον πρώτο για την χώρα του, και αφηγείται την ιστορία του νεότερου γιου μιας αυστηρά παραδοσιακής οικογένειας που εντάσσεται κρυφά σε ερωτικό χορευτικό θίασο και ερωτεύεται ένα από τα τρανς μέλη του. Την Πέμπτη 6/10 στις 21.30 στο Τριανόν.

Το γλυκύτατο Aftersun της πρωτοεμφανιζόμενης Σάρλοτ Γουέλς, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στο Δεκαπενθήμερο Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών και αφηγείται τις αναμνήσεις μιας γυναίκας που θυμάται τις διακοπές που πέρασε μικρή με τον χωρισμένο πατέρα της, στη διάρκεια ενός καλοκαιριού χαμένου βαθιά στη μνήμη, αλλά καθοριστικού και για τους δυο. Την Παρασκευή 7/10 στις 22.30 στο Άστορ.

Τα σούπερ χοτ 99 Φεγγάρια του Ελβετού Γιαν Γκάσμαν, του οποίου η υπόθεση έχει ως εξής: «Όταν η Μπίγνια συναντά τον Φρανκ για μια βίαιη ερωτική περίπτυξη που γίνεται καθαρά για ανώνυμη εκτόνωση, κανείς από τους δύο δεν συνειδητοποιεί ότι ξεκινούν μαζί μια kinky πορνογραφική σχέση που θα περάσει μέσα από άφθονες sex, drugs and techno νύχτες προτού γίνει ιστορία αγάπης». Το Σάββατο 8/10 στις 22.30 στο Δαναό.



Το Bros του Νίκολας Στόλερ, την πρώτη ταινία που γεννήθηκε από την πένα ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου σεναριογράφου και έχει στο καστ σχεδόν αποκλειστικά ΛΟΑΤΚΙ+ ηθοποιούς, και αφηγείται την ιστορία δύο γκέι ανδρών που αποφεύγουν με κάθε τρόπο να δεσμευτούν σε μια σχέση, μέχρι που δοκιμάζουν να τα φτιάξουν μεταξύ τους. Την Κυριακή 9/10 στις 21.45 στο Ιντεάλ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v