Όλοι οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τον Σταλόνε

Κάναμε άνω, κάτω την ταινιοθήκη μας και βρήκαμε όλες εκείνες τις ταινίες που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον Σιλβέστερ Σταλόνε.
Όλοι οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τον Σταλόνε
Δεν ξέρουμε για σένα αλλά του λόγου μας, μεγαλώσαμε μέσα στα video-clubs. Μιλάμε για εκείνους τους αφισάτους ναούς που λάτρευαν τον κινηματογράφο και διέθεταν στα stands τους χιλιάδες ταινίες προς ενοικίαση. Ανάμεσα στις άπειρες βιντεοκασέτες και dvds είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έπεφτες μούρη με μούρη με κάποιο από τα φιλμς του Σιλβέστρου της καρδιάς μας που δεν είναι άλλος από τον τιτανομέγιστο Σταλόνε. Δεν μας ενοχλεί ότι πολλοί μέμφονται την καλλιτεχνική αξία των ταινιών και προφανώς γελούν με την υποκριτική δεινότητα του Αμερικανού ηθοποιού.

Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε την τάξη, γράφοντας ένα ερωτικό γράμμα στον Sly. Του το χρωστάμε, θυμούμενοι εκείνους τους πιτσιρικάδες που βλέποντας τις ταινίες του, αγάπησαν το σινεμά.

Η εποποιία του Rocky



O Rocky Balboa ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς ρόλους στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Η δημοτικότητα και η δημοφιλία του Ιταλοαμερικανού μποξέρ εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Ολόκληρη η εξαλογία του Rocky που ξεκίνησε το 1976, χαρίζοντας Όσκαρ Σεναρίου στον Σιλβέστρο μας κι ολοκληρώθηκε 30 χρόνια μετά με το βαθιά συναισθηματικό Rocky Balboa, έχει χαραχτεί στην καρδούλα μας. Οι προπονήσεις του Σταλόνε, το πολυπόθητο American Dream, το ανέβασμα στα σκαλιά της Φιλαδέλφεια, το σαουντρακικό μάτι της Τίγρης που σφράγισε τα νιάτα μιας ολόκληρης γενιάς, η κραυγή Άντριαν, η ψυχροπολεμική σύγκρουση με τον θηριώδη Ιβάν Ντράγκο, ο λατρεμένος σκύλος Μπάπκις, ο bad-ass Mister- T κι ο Απόλλο Κριντ είναι παντοτινές κινηματογραφικές αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν εις τους αιώνας των αιώνων κι ας τράβηξαν από τα μαλλιά το σενάριο φθίνοντας την ποιότητα σε κάθε κινηματογραφική συνέχεια.

Δεν τα βάζεις με τον John Rambo



Όπου Σιλβέστερ Σταλόνε εκτός από Rocky, βάζεις και John Rambo. Το κινηματογραφικό του ταξίδι ξεκινά το 1982 με το Πρώτο Αίμα και τελειώνει το 2019, 37 χρόνια αργότερα με το Τελευταίο Αίμα, κλείνοντας τον κύκλο του πιο λατρεμένου ίσως action-hero που γνώρισε ο σινεμάς. Ο Σταλόνε ενσαρκώνει τον πλέον σπαζοκόκαλο χαρακτήρα που μπορεί να ισοπεδώσει στρατιές ολόκληρες με ένα μαχαίρι, δύο οδοντογλυφίδες και τέσσερις τσακμακόπετρες. Λιγομίλητος, διεστραμμένα ευρηματικός σκόρπιζε τρόμο κάθε φορά που έδενε τη μαύρη ή την κόκκινη του κορδέλα ξυλοφορτώνοντας τα πάντα μπρος του.

Ασέβαστη Ακαδημία γιατί δεν του έδωσες το Όσκαρ στο Creed



O Ράιαν Κούγκλερ το 2016, έδωσε στoν Rocky Balboa λίγη από τη χαμένη αίγλη του. Παρακολουθώντας την ιστορία του γιου του Απόλο Κριντ, o Σταλόνε περνά σε δεύτερο πλάνο και δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία η οποία φτάνει μέχρις τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, αλλά χάνει το βραβείο από τον Μαρκ Ράιλανς που έπαιζε στο Bridge of Spies. Η θλιμμένη και παραμορφωμένη από τα μπότοξ και πλαστικές φάτσα του Σταλόνε δέχεται το πιο σκληρό χτύπημα της μοίρας στο alter ego του, τον Rocky. Παραμένει όμως όρθιος όπως ο Italian Stallion και μας υπενθυμίζει το ταλέντο του όσο ξαναβλέπουμε την σπαραξικάρδια σκηνή της διάγνωσης του με καρκίνο. https://www.youtube.com/watch?v=wnwsSOrmEKI&ab_channel=Movieclips

Από το Cobra στο Lock Up πόσοι bad-ass ρόλοι;



Ο Σταλόνε ήξερε να σου προσφέρει απενεχοποιημένη διασκέδαση μέσα από σκληροτράχηλους ρόλους που έφτυναν κωλοπαιδίστικες ατάκες. Κάποιες φορές ήταν ο Marion Cobretti που γλένταγε κακοποιούς, ενώ οι πατάτες τους πνίγονταν στην κέτσαπ, άλλες φορές ήταν ο Lincoln Hawk o νταλικέρης σπαζοχέρης πρωταθλητής του μπρά ντε φερ κι άλλες o μάστερ των φυλακόβιων αποδράσεων Frank. Στον ελεύθερο χρόνο του ήταν κι ο Tango που έψαχνε τον Cash του.



Όποτε του το ζητούσαν έκανε τον Σπεσιαλίστα, ή τον βρωμόστομο διαστημικό μπάτσο, John Spartan στο τρομερά υποτιμημένο Demolition Man, ενώ χωρίς φόβο και πάθος έγινε Δικαστής Ντρεντ μοιράζοντας ποινές και πόνο. Στον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε πασούλες με τον Πελέ στην Απόδραση των 11 ενώ όταν έλαχε, έπιανε και τα πέναλτι. Δεν δίστασε να μαζέψει κάθε σκληρό καρ@@@λη του σινεμά δράσης και να γίνει ο αρχηγός των Expendables και να παίξει μαζί με τον Άρνι της καρδιάς μας στο Escape Plan τους μετρ των αποδράσεων.



Τα διαμαντάκια της φιλμογραφίας του



Στο FIST του Νόρμαν Τζούισον πρωτοστατεί σαν Johny Kovak στην απεργία των μηχανοδηγών στο Κλίβελαντ. Στο Cop Land του Τζέιμς Μάνγκολντ κλέβει την παράσταση από κάποιους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Χάρβει Καιτέλ και Ρέι Λιότα ερμηνεύοντας αποστομωτικά τον κουφό αστυνομικό. Στο Shade κεντάρει σαν χαρτοπαίκτης ενώ στο δεύτερο Creed που δεν είχε την κριτική αβάντα του πρώτου, διασταυρώνεται πάλι με τον Ιβάν Ντράγκο σε μια εξαιρετικά μετρημένη ερμηνεία, που άξιζε να φτάσει με τη σειρά της στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.



Ευχαριστούμε για όλες τις αναμνήσεις Sly! Ήταν τιμή και χαρά μας, να τις περάσουμε μαζί!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v