Με τον φακό των γυναικών: Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη

Από την 1η ως τις 4 Ιουνίου, στην Ταινιοθήκη θα δούμε σπουδαίες ταινίες γυναικών σκηνοθετών και διευθυντριών φωτογραφίας.
Με τον φακό των γυναικών: Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
Ένα χορταστικό αφιέρωμα σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου φιλοξενεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα δούμε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Κλερ Ντενί, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία της ”Stars at noon”.

Παράλληλα, θα υποδεχτούμε στην Αθήνα την Ανιές Γκοντάρ, διευθύντρια φωτογραφίας της Ντενί, και τη Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, στενή συνεργάτιδα του Πάολο Σορεντίνο, η οποία πριν μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για το «Χέρι του Θεού» στα ιταλικά Όσκαρ (τα βραβεία David di Donatello).

Το φεστιβάλ θα υποδεχθεί ακόμα την Μπαμπέτ Μανγκόλτ, συνεργάτιδα της Σαντάλ Ακερμάν, και τις Ελληνίδες διευθύντριες φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, στενή συνεργάτιδα του Πάνου Χ. Κούτρα (το Dodo τους μόλις προβλήθηκε με επιτυχία στις Κάννες), Κατερίνα Μαραγκουδάκη, την πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και τη νεότερη και ταλαντούχα Χριστίνα Μουμούρη.



Έναρξη με τρεις ταινίες της Κλερ Ντενί

To αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη (1/6, 9 μ.μ.) με το αριστούργημα της Κλερ Ντενί «Οι λεγεωνάριοι» (Beau travail), παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ, η οποία θα βρίσκεται και στις άλλες δύο προβολές των ταινιών της Ντενί: «Οι Μπάσταρδοι» (Πέμπτη 2/6, 8 μ.μ.) και «Η Λιακάδα μέσα μου» (Παρασκευή 3/6, 8 μ.μ.) στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (6 μ.μ.) οι Ανιές Γκοντάρ, Ντάρια Ντ’ Αντόνιο και Ολυμπία Μυτιληναίου θα συμμετάσχουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ την Κυριακή 5 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Ολυμπία Μυτιληναίου θα δώσει μάστερκλας. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (22.15), η Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, θα βρίσκεται στην προβολή της ταινίας «Αναμνήσεις;» του Βαλέριο Μιέλι, ενώ θα είναι παρούσα και στην ταινία «Βάλε κρέας πάνω σου» της Μικέλα Οκιπίντι που θα προβληθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (9 μ.μ.).

Την ίδια μέρα (Σάββατο 4 Ιουνίου 23.15 μ.μ.) θα παρουσιαστούν σε κοινό πρόγραμμα ελληνικές και ξένες μικρού μήκους ταινίες που κινηματογράφησε η Ολυμπία Μυτιληναίου, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ταινίες των Βαρβάρας Δούκα, Μέμης Κούπα, Ίριδας Μπαγλανέα, Αλέξανδρου Ζαρμπή και Σύνης Παππά.

Η Μπαμπέτ Μανγκολτ, για την οποία το 12ο ΦΠΚΑ έχει ετοιμάσει μεγάλο αφιέρωμα, θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά μια πρώτη γεύση από το σημαντικό έργο της δίνει η ταινία «Επτά εύκολα έργα» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε δική της σκηνοθεσία την Πέμπτη 2/6, 10.30 μ.μ.

Οι ταινίες που προβάλλονται στην Ταινιοθήκη κινηματογραφήθηκαν από σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου, ώστε να αναδειχθεί η συμβολή τους, όχι ακριβώς επειδή γεννήθηκαν γυναίκες, αλλά γιατί στον κινηματογραφικό χώρο, όπως άλλωστε και αλλού, το παιχνίδι εξακολουθεί να μην είναι ισότιμο. Επιπλέον, σήμερα που γνωρίζουμε ότι το φύλο είναι ρευστό, μπορούμε ενδεχομένως να αναρωτηθούμε εκ νέου τι μπορεί να σημαίνει το «γυναικείο βλέμμα».



Αναλυτικά οι μέρες και ώρες προβολής κάθε ταινίας εδώ 

Εισιτήρια:
5 ευρώ (γενική είσοδος)
Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ
Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Άνεργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ.

Προπώληση καρτών και εισιτηρίων στα ταμεία της Ταινιοθήκης καθημερινά μία ώρα πριν την έναρξη των προβολών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v