Πώς επιστρέφουμε με ασφάλεια στα σινεμά;

Μας έλειψε το σινεμά, και θέλουμε να κάνουμε έφοδο μέσα στις αίθουσες όπως ο στρατός των Νεκρών στον στρατό του Σάουρον.
Πώς επιστρέφουμε με ασφάλεια στα σινεμά;
Θέλουμε πάρα πολύ να υποστηρίξουμε τους κινηματογράφους και τα θέατρα, μετά από τις τόσες δοκιμασίες που πέρασαν. Κι όχι μόνο. Μας έλειψε να δούμε μία ταινία, με τον θαυμασμό μικρού παιδιού που νιώθουμε όποτε μπαίνουμε στις σκοτεινές ατμοσφαιρικές αίθουσες με τον τέλειο ήχο. Πώς όμως θα μείνουμε ασφαλείς σε έναν κλειστό χώρο με τόσο κόσμο; Ο Hassan Vally, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Deakin της Μελβούρνης απαντά στα πιο φλέγοντα ερωτήματά μας.

Είναι ασφαλές για μένα να κάθομαι σε ένα θέατρο με άλλους 900 ανθρώπους για τρεις ώρες στην παρούσα φάση;

Εάν αποφασίσετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχετε κάνει και τις τρεις δόσεις, συμβουλεύει ο Vally. Εάν κάνατε μόλις την αναμνηστική σας, περιμένετε μια εβδομάδα. «Η ενισχυτική δόση προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας η οποία σε συνδυασμό με τη μάσκα και τις αποστάσεις σας κρατούν ασφαλείς», λέει.

«Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη τι ισχύει για εσάς συγκεκριμένα. Ανήκετε σε κάποια ευάλωτη ομάδα ή έρχεστε σε επαφή με κάποιον που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα; Αν συμβαίνει αυτό, στη θέση σας θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να μείνω σπίτι».

Είμαι πιο ασφαλής σε μία μεγάλη αίθουσα με περισσότερο αέρα ή σε ένα μικρό θέατρο με λιγότερο κόσμο;

Η πυκνότητα έχει σημασία, απαντά ο Vally. «Είναι λιγότερο ασφαλές να βρίσκεστε 50 άτομα στριμωγμένα σε ένα μικρό δωμάτιο από 1000 άτομα απλωμένα σε μία μεγάλη αίθουσα».

Η πιο επικίνδυνη στιγμή είναι κατά την είσοδο και την έξοδο από την αίθουσα. «Τότε είναι που οι άνθρωποι συνωστίζονται. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς διαχειρίζονται αυτό το κομμάτι οι κινηματογράφοι».

Τι γίνεται με το φαγητό και το ποτό στο φουαγιέ και κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Παραλείψτε τα ποτά και τα σνακς, λέει ο Vally. Σοβαρά. Ιδιαίτερα στο φουαγιέ. «Το φουαγιέ είναι ένας από τους χώρους υψηλότερου κινδύνου. Εάν σκέφτεστε σοβαρά να μειώσετε τον κίνδυνο, καθήστε κάπου απόμερα στο φουαγιέ και μην συναναστρέφεστε με κόσμο».

Με την τουαλέτα τι να προσέχω;

«Φαντάζομαι ότι τα θέατρα αντιληφθεί ότι η ουρά στην τουαλέτα είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι ενός σοβαρού σχεδίου ασφαλείας», λέει ο Vally. «Θα πρέπει να έχουν κάποιον οργανώνει όσους περιμένουν και να κρατά τους πάντες σε απόσταση. Εσείς φροντίστε να φοράτε τη μάσκα σας, να κρατάτε αποστάσεις και προφανώς να πλένετε τα χέρια σας - όχι μόνο για τον Covid!»

Τι είδους μάσκα πρέπει να φοράω;

Οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα, αν και υπάρχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ υφασμάτινης, χειρουργικής και N95. «Με την Όμικρον να είναι τόσο μεταδοτική, θα χρησιμοποιούσα την καλύτερη μάσκα που θα μπορούσα να έχω στα χέρια μου», λέει ο Vally.

Τι πρέπει να κάνω εάν το άτομο που κάθεται δίπλα μου κατεβάσει τη μάσκα του κατά τη διάρκεια της παράστασης;

«Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», λέει ο Vally. «Προσωπικά, θα υπέθετα ότι κατέβασε τη μάσκα του για τον οποιοδήποτε λόγο και μετά ξέχασε να την ξαναφορέσει -είναι εύκολο να συμβεί. Εσείς μπορείτε να τους πείτε με ευγενικό τρόπο ότι γλίστρησε η μάσκα τους».

Έχω εισιτήρια για μια κωμωδία. Είναι λιγότερο ασφαλές να βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους που γελούν;

Ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις η πυκνότητα παίζει μεγάλο ρόλο, λέει ο Vally. «Θέλετε να κρατήσετε απόσταση από τους ανθρώπους που γελούν πολύ, γιατί βγάζουν πολύ αέρα από τους πνεύμονές τους. Φορέστε την πιο προστατευτική μάσκα που μπορείτε να βρείτε και κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερες αποστάσεις».

Ένα από τα παιδιά μου ήρθε σε επαφή με κρούσμα. Μπορώ ακόμα να πάω στην παράσταση;

Τεχνικά, επιτρέπεται να πάτε επειδή δεν ήρθατε εσείς σε επαφή. Αλλά… μάλλον δεν θα έπρεπε. «Αυτό που γνωρίζουμε για τον ιό αναφορικά με όσους μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι ότι μέχρι να διαπιστώσετε εάν όντως κάποιο μέλος του νοικοκυριού σας έχει μολυνθεί, θα πρέπει να περιορίσετε τις επαφές σας», συμβουλεύει ο Vally.

Ελέγξτε ξανά τις οδηγίες σχετικά με το πότε πρέπει να κάνετε τεστ και πότε να σταματήσετε την απομόνωση, καθώς αλλάζουν συχνά. «Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να βγει θετικό μετά από επτά ημέρες επειδή οι οργανισμοί μερικών ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη περίοδο επώασης. Ωστόσο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί στους γενικότερους κανόνες που διέπουν την ασφάλειάς μας απέναντι στον Covid», λέει ο Vally. «Είναι απλώς ένα παιχνίδι αριθμών».

Πηγή: guardian.com


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v