Αυτά είναι τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Τρυφερούδι» του Σαμουέλ Τεΐς απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο πρώτο Φεστιβάλ με φυσική παρουσία από το Νοέμβριο του 2019.
Αυτά είναι τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Με την απονομή των βραβείων, αλλά και την υπέροχη ταινία «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, έπεσε χθες η αυλαία του 62ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο γεμάτο «Ολύμπιον».

Ήταν το πρώτο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στη χώρα από το Νοέμβριο του 2019, γεγονός που γέμισε αισιοδοξία όλους τους παρευρισκόμενους.

Παρουσιάστρια της τελετής λήξης  ήταν η καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και ηθοποιός Τζεφ Μοντάνα, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Νανούκ Λέοπολντ (σκηνοθέτις, σεναριογράφος), Ρόλαντ Βάις (σχεδιαστής ήχου) και Μισέλ Βάλεϊ (ηθοποιός).

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: «Τρυφερούδι» («Softie») του Σαμουέλ Τεΐς (Γαλλία), μια έντονα αυτοβιογραφική ταινία που παρακολουθεί τον 10χρονο Τζόνι, ένα αγόρι που ξεχωρίζει από την οικογένειά του και την άγρια γειτονιά του στην Ανατολική Γαλλία.

Η ταινία απέσπασε και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον μικρό πρωταγωνιστή του φιλμ Αλιοσά Ρενέρ.



Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) πήγε στην ταινία «Η Κλάρα Μόνη» της Νάταλι Άλβαρες (Μεσέν, Σουηδία, Κόστα Ρίκα, Βέλγιο, Γερμανία, ενώ το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ) στο σκηνοθέτη Λορένζο Βίγας για το «Κουτί» («The Box», Μεξικό, ΗΠΑ).





Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα), το βραβείο Σεναρίου πήραν οι «Προσκυνητές» («Pilgrims») του Λαουρίνας Μπαρέισα (Λιθουανία), ενώ Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απέσπασε η ταινία  «Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό; («What do we Se When We Look at the Sky?)» του Αλεξάντερ Κομπερίτζε (Γερμανία, Γεωργία).

Βραβεία Meet The Neighbors

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors, αποτελείται φέτος από τους: Μαρί-Πιερ Μασιά (παραγωγός), Δάφνη Πατακιά (ηθοποιός) και Μάρτιν Σβαϊγκόφερ (δημοσιογράφος).



Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Μικρό Σώμα» («Small Body») της Λάουρα Σάμανι (Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία), ενώ το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, πήραν κατά το ήμισυ οι ταινίες: «Η Ιστορία του Βασιλιά Κάβουρα» («The Tale of the King Crab» των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις (Ιταλία, Αργεντινή, Γαλλία) και «H Βέρα Ονειρεύεται τη Θάλασσα» («Vera Dreams of the Sea») της Καλτρίνα Κρασνίτσι (Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία).



Βραβεία Film Forward

Το νεοσύστατο διαγωνιστικό́ πρόγραμμα παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από́ τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >> Film Forward αποτελείται φέτος από τους: Λιλί Ενστάν (καλλιτεχνική διευθύντρια), Ειρήνη Καραγιαννοπούλου (εικαστικός) και Ντάνε Κόμλιγιεν (σκηνοθέτης).

Ο Χρυσός Αλέξανδρος του Διαγωνιστικού Τμήματος Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα).

Ο Αργυρός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Η Μέρα Σήμερα» («The Day Today») του Μαξάνς Σταματιάδης (Γαλλία).

Ειδική μνεία πήρε η ταινία «Ανώτερη» («Superior») της Έριν Βασιλόπουλος (ΗΠΑ).

Βραβείο Podcast

Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Podcast συγκροτούν οι: Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (ιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος της FRONTSTAGE), Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος, δημιουργός podcast), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας). Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:

Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ στο podcast «Τα Γράμμα που Έχω Διαβάσει για Εκείνη» του Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).

Ειδική μνεία στο podcast «My Suburb» της Καμίλα Μπουσέ (Σουηδία).

Βραβεία Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «Σιωπηρή Γη» («Silent Land») της Αγακ Βοσίνσκα (Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία).

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα).

Βραβείο ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα).

Βραβείο Της Βουλής Των Ελλήνων

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, Κώστα Δήμο, συντονιστή προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Άννα Κοτζιά, υπεύθυνη του Νεανικού Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Η Σκουριά» («La Roya») του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα (Κολομβία, Γαλλία).

Δείτε όλα τα βραβεία εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v