"Καλάβρυτα 1943": Σάλος και μηνύσεις για την ταινία και τον "καλό" Ναζί που σώζει γυναικόπαιδα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια σκηνή από το τρέιλερ της ταινίας «Καλάβρυτα 1943». Γιατί όμως;
Καλάβρυτα 1943: Σάλος και μηνύσεις για την ταινία και τον καλό Ναζί που σώζει γυναικόπαιδα
Η φρικιαστική σφαγή των Ναζί στα Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, αποτελεί μια μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Τα γεγονότα αυτά έρχονται ξανά στο προσκήνιο, μέσα από τη νέα ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου, σε συμπαραγωγή ΕΡΤ, με τίτλο «Καλάβρυτα 1943», στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο σπουδαίος ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοφ στο κύκνειο άσμα του, ο Άστρίντ Ρος, η Δανάη Σκιάδη και ο Νικόλας Παπαγιάννης.

Πριν όμως καλά καλά η ταινία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες, στις 11 Νοεμβρίου, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία μια σκηνή στο τρέιλερ, όπου γίνεται αναφορά στον «καλό Ναζί», ο οποίος υποτίθεται πως έσωσε γυναικόπαιδα, σπάζοντας την πόρτα του Δημοτικού Σχολείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα στο 1:50 του βίντεο:



Σύμφωνα με τον κ. Χαρίλαο Ερμείδη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Μάλιστα, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία δε σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει μέσω της εφημερίδας, ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα καταθέσουν μηνύσεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v