Οι επανεκδόσεις που θα δούμε φέτος στα θερινά

Τι Ντέιβιντ Λιντς, τι Γουόνγκ Καρ Βάι, τι Κριστόφ Κισλόφσκι, απ’ όλα έχει φέτος ο κινηματογραφικός μπαχτσές. Για περάστε.
Οι επανεκδόσεις που θα δούμε φέτος στα θερινά
Ούτε μια εβδομάδα δεν έχουν που άνοιξαν τα θερινά σινεμά, και ήδη ξέρουμε πως το κινηματογραφικό καλοκαίρι αναμένεται συναρπαστικό. Με πολλές ταινίες πρώτης προβολής κάθε εβδομάδα, αλλά και σωρεία σπουδαίων επανεκδόσεων, το δύσκολο θα είναι κάθε φορά να διαλέξουμε πού θα πρωτοπάμε και τι θα πρωτοδούμε. Κράτα σημειώσεις, να μην πιαστείς απροετοίμαστος/η.

Ντέβιντ Λιντς, εσύ μας οδηγείς

Τέσσερις ταινίες του τρομερού παιδιού του αμερικάνικου κινηματογράφου αναμένονται φέτος στα θερινά: Η (σπόιλερ αλέρτ) ονειρική Οδός Μαλχόλαντ, το αγαπημένο των φανζ Μπλε Βελούδο, η απολύτως ροκ Ατίθαση Καρδιά και ο –λιγότερο λιντσικός απ’ όλα, σημειώστε οι χέιτερς– Άνθρωπος Ελέφαντας.

Σουηδία γίναμε

Άλλο ένα… καρέ, Μπεργκμανικό αυτή την φορά, αναμένουμε κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό το φετινό καλοκαίρι: Την Πηγή των Παρθένων που χάρισε στον Σουηδό δημιουργό το πρώτο του ξενόγλωσσο Όσκαρ, το επίσης οσκαρικό Κραυγές και Ψίθυροι, αλλά και τα λιγότερο γνωστά Το Πάθος και Η Επαφή.

Είναι τρελός ο Πολωνός

Οι πιο αγαπημένες ταινίες του Κριστόφ Κισλόφσκι έρχονται με φόρα στα θερινά σινεμά: Και τα τρία μέρη της Τριλογίας του, Μπλε, Λευκή και Κόκκινη ταινία, αλλά και η δική μας αγαπημένη Διπλή Ζωή της Βερόνικα, που όσες φορές και αν δεις ποτέ δεν είναι αρκετές.



Βουλεβού κουσέ αβέκ μουά σεσουάρ;

Το γαλλικό κύμα είναι επίσης εδώ, ενωμένο δυνατό, με Φρανσουά Τριφό (400 Χτυπήματα), Ζαν Λικ Γκοντάρ (Τρελός Πιερό και Ζούσε τη Ζωή της), Αλέν Ρενέ (Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ). Γαλλικά όμως μιλάνε και κάποια ακόμα διαμαντάκια που ίσως να μην έχεις ούτε ακουστά, όπως ο Μπομπ ο Χαρτοπαίκτης του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, το Αίνιγμα του Κλοντ Μιλέρ και το Μπέτι Μπλου του Ζαν-Ζακ Μπενέξ.

Να παίζει το τρανζίστορ τα αμερικάνικα

Και Τσάρλι Τσάπλιν με Μεγάλο Δικτάτορα έχουμε, και Μπλέικ Έντουαρντς με Πίτερ Σέλλερς σε double bill, Ροζ Πάνθηρα και Λαγωνικό 24 Καρατίων, και Μπίλι Γουάιλντερ με Μερικοί το Προτιμούν Καυτό, και Κερκ Ντάγκλας - Τελευταίο Ατού, και Φράνσις Φορντ Κόπολα - Συνομιλία και Μπράιαν Ντε Πάλμα - Υπόθεση Καρλίτο, και Τέρι Γκίλιαμ με Φόβο και Παράνοια στο Λας Βέγκας.

Η παραπάνω παράγραφος θα έκλεινε παραδοσιακά με Χίτσκοκ, αλλά η φετινή επανέκδοσή του είναι η τελευταία που γύρισε στη Βρετανία, πριν πάρει το καπελάκι του και φύγει για το Χόλιγουντ, οπότε της αφιερώνουμε ξεχωριστή παράγραφο. Για το Jamaica Inn, γνωστό και ως Η Ταβέρνα της Τζαμάικα, μιλάμε αν δεν το μάντεψες.



Αυτό δεν το περίμενες

Ο Φεντερίκο Φελίνι εκπροσωπείται πάντα στις επανεκδόσεις, αυτή τη φορά με το λιγότερο λαοπρόβλητο Βιτελόνι, ενώ από Μπουνιουέλ περιμένουμε την Ωραία της Ημέρας. Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου, του Χούλιο Μέντεμ, είναι επίσης ήδη από τώρα στην ατζέντα μας, όπως και η… πεντάδα Γουόνγκ Καρ Βάι που κατεβάζουν οι εταιρείες διανομής. Βαθιά ανάσα και: Chungking Express, Έκπτωτοι Άγγελοι, Ευτυχισμένοι Μαζί, Ερωτική Επιθυμία, 2046.

Τέλος, έχουμε Τζέιμς Άιβορι και Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ, Νιλ Τζόρνταν και Παιχνίδι των Λυγμών, και τα εν πολλοίς άγνωστα Μπίλυ ο Ψεύτης του Τζον Σλέσινγκερ και Ατύχημα του Τζότζεφ Λόουζι, με την υπογραφή του Χάρολντ Πίντερ στο σενάριο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v