10 ταινιάρες σκηνοθετημένες από γυναίκες

Γιορτάζουμε μια χρονιά ιστορική για το σινεμά, με δέκα υπέροχες ταινίες που πρέπει επειγόντως να βάλεις στη λίστα σου.
10 ταινιάρες σκηνοθετημένες από γυναίκες
Το 2021 θα μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως η πρώτη χρονιά που οι Χρυσές Σφαίρες (και κατά πάσα πιθανότητα και τα Όσκαρ) είχαν περισσότερες γυναίκες υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απ’ ό,τι άνδρες. Συγκεκριμένα, την πεντάδα απαρτίζουν οι Κλόε Ζάο που είναι και το μεγάλο φαβορί για την ιδιαίτερη ματιά του Nomadland, η Έμεραλντ Φένελ για το Promising Young Woman, η Ρεγγίνα Κινγκ για το One Night in Miami, ο Άαρον Σόρκιν για τη Δίκη των 7 του Σικάγο και ο Ντέιβιντ Φίντσερ για το Mank.

Για να το γιορτάσουμε, σου μαζέψαμε δέκα υπέροχες ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες, που πρέπει άμεσα να βάλεις στη λίστα σου –και σου λέμε και πού θα τις βρεις, αν δεν είσαι της παρανομίας.

100 και Μία Νύχτες του Σιμόν Σινεμά (1995)

Το τρομερό κορίτσι του Νέου Κύματος, η Ανιές Βαρντά, σκηνοθετεί έναν απολαυστικό φόρο τιμής για τα 100 χρόνια του κινηματογράφου. Μια γλυκύτατη ταινία-κινηματογραφικό πανηγύρι, από το οποίο παρελαύνουν… οι πάντες: Μισέλ Πικολί, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Φανί Αρντάν, Κατρίν Ντενέβ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλέν Ντελόν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Χάρισον Φορντ, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ανούκ Αϊμέ, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Τη βρίσκεις στο Cinobo.

The Party (2017)

Η Σάλι Πότερ (του Ορλάντο, που μας σύστησε την Τίλντα Σουίντον) σκηνοθετεί μια καυστική σάτιρα, ένα πανέμορφο ασπρόμαυρο ταινιάκι, διάρκειας μιας ώρας και κάτι, που μοιάζει με θεατρική παράσταση. Ηρωίδα της, μια βρετανίδα πολιτικός που κάνει στο σπίτι της πάρτι για να γιορτάσει την προαγωγή της. Το πράγμα, όπως φαντάζεσαι, δεν πάει καλά. Η συνέχεια στο Cinobo.



Home (2008)

Η Ούρσουλα Μέγερ σκηνοθετεί την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο της μαμάς μιας οικογένειας που η καθημερινότητά της διαταράσσεται από την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου δίπλα στο απομονωμένο σπίτι τους. Αν δεν την είδες στο πρόσφατο αφιέρωμα Ελβετικού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης, θα τη βρεις στο Mubi (και με ελληνικούς υπότιτλους, που οι περισσότερες ταινίες του δεν έχουν).

Wadjda (2012)

Η Wadjda είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία. Το 2012 συνέβη αυτό, μην πάει ο νους σου μακριά. Και ναι, ω του θαύματος, έχει γυναίκα σκηνοθέτρια. Έχει επίσης μια υπέροχη πιτσιρίκα πρωταγωνίστρια, που θέλει να κάνει το αδιανόητο: Να αγοράσει ένα ποδήλατο. Που δε γίνεται, φυσικά, αφού είναι κορίτσι. Ή μήπως γίνεται; Απαντήσεις στο Cinobo.

Dead Pigs (2018)

Η Κάθι Γιαν, πριν το μπλοκμπάστερ Birds of Prey που της χάρισε παγκόσμια φήμη, σκηνοθέτησε αυτήν εδώ την απολαυστική, κατάμαυρη κωμωδία που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της Κίνας σε μια σπονδυλωτή ταινία που θα σου θυμίσει Ρόμπερτ Άλτμαν. Την έχει το Mubi, με αγγλικούς υπότιτλους.



The 40 year old version (2020)

Η Ράντα Μπλανκ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς, για αυτό το απολαυστικό ντεμπούτο της, με ηρωίδα μια 40χρονη θεατρική συγγραφέα που απογοητευμένη από την ως τώρα καριέρα της αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να γίνει (όχι πριγκίπισσα αλλά) ράπερ. Τη βρίσκεις στο Netflix.

Private Life (2018)

Η Ταμάρα Τζένκινς, που ήταν το 2007 υποψήφια για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για το Savages με τον αδικοχαμένο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, σκηνοθετεί εδώ τον Πολ Τζιαμάτι και την Κάθριν Χαν, στο ρόλο ενός ζευγαριού που προσπαθεί να κάνει παιδί στα 40 τους. Θα τη βρεις στο Netflix.

Atlantics (2020)

Η Ματί Ντιόπ έκανε χαμό στις Κάννες με αυτό εδώ το ντεμπούτο, που προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα και αποχώρησε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Ντακάρ της Σενεγάλης, απ’ όπου μια ομάδα επί μήνες απλήρωτων εργατών επιχειρεί να μεταναστεύσει παράνομα στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους είναι ο Σουλεϊμάν, ερωτευμένος με την Άντα, η οποία είναι λογοδοσμένη με άλλον. Η συνέχεια στο Netflix.

The Dressmaker (2015)

Η Τζόσελιν Μουρχάουζ (του Η Μύριελ Παντρεύεται) σκηνοθετεί το απολαυστικό δίδυμο Κέιτ Γουίνσλετ-Τζούντι Ντέιβις σε μια συγκλονιστική ιστορία εκδίκησης που θα μιλήσει στην ψυχούλα σου αν έχεις μεγαλώσει επαρχία. Θα τη βρεις στο Cinobo.



On The Rocks (2020)

Θα κάνουμε την τολμηρή υπόθεση πως η Σοφία Κόπολα μάλλον δε χρειάζεται συστάσεις. Με πρωταγωνιστή ξανά τον Μπιλ Μάρεϊ, στον ρόλο μπερμπάντη πατέρα που του χάρισε φέτος μια ακόμα υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, και την υπέροχη Ρασίντα Τζόουνς, το On the Rocks είναι η τρυφερή ιστορία για τη σχέση πατέρα-κόρης… που διαμορφώνει όλες τις υπόλοιπες. Θα τη βρεις στο Apple TV.

Δε σου φτάνει, θέλεις κι άλλο;

Οι δύο πιο αγαπημένες μας πλατφόρμες, το Cinobo και το Mubi, έχουν ολόκληρες λίστες ταινιών με γυναικεία υπογραφή, το πρώτο υπό τον τίτλο Female Gaze και το δεύτερο Women with Movie Cameras

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v